e-gépész online szaklap

Gipszkartontáblába integrált rendszer, mellyel láthatatlan fűtőtestre cserélheti hagyományos hőleadóit, radiátorait

| | |  0 | |

Gipszkartontáblába integrált rendszer, mellyel láthatatlan fűtőtestre cserélheti hagyományos hőleadóit, radiátorait

A falfűtés kellemes hőérzetet biztosít, ezek mellett láthatatlan, energiafelhasználása kisebb, hiszen alacsonyabb hőmérsékletre kell felmelegíteni a rendszerben lévő vizet.

A hőt sugárzó falak esetében, a ténylegesnél melegebbnek érezzük a hőmérsékletet. A falfűtésnél 30-40 °C fűtővíz-hőmérséklet szükséges. Az alacsony hőfok miatt ideális megoldás lehet a geotermikus hőszivattyú alkalmazása, amely a földhőt, vagy a külső levegőt hasznosítja. Fűtéskiegészítésként jól alkalmazhatóak a napenergiát hasznosító rendszerek, mindenképpen javasoljuk a rendszert hűtésre és fűtési is alkalmazni.

A falfűtés tervezésénél legyünk körültekintőek. Fontos tudni, hol lesznek szabadon a falfelületek, illetve, hogy melyik fal elé kerülnek bútorok. Oda ugyanis nem szükséges a falfűtést beépíteni.

A rendszert mindig terveztessük meg szakemberrel A helységenkénti szabályzást építsük ki és pontosan állítsuk be, hogy a hűtés és fűtés is pontosan működjön. A rendszert páralecsapódás-mentesen szabályozzuk.

A falfelületet 2 méteres magasságig, a hőigénynek megfelelő szélességben kell becsövezni. A Walltherm-rendszer felfűtési ideje gyors, a vékony gipszkartonpaneleken át sugárzó hő azonnal érzékelhető. A fűtésienergia-megtakarítás a felsorolt előnyök miatt körülbelül évi 20 százalék. Amennyiben geotermikus energia felhasználását is igénybe vesszük a fűtési rendszer kialakításakor, akár 50% feletti energiamegtakarítással is kalkulálhatunk.

A falfűtést új építésnél vagy lakásfelújításkor egyaránt ajánljuk, mivel kiépítésének költségei közel azonosak a radiátoros rendszerekkel. A gipszkarton-paneleknek köszönhetően a kivitelezési idő lerövidül. A kiépítés után a vakolt falnál jelentősen kisebb glettelési és csiszolási munkával sima és homogén mennyezet, vagy falfelület érhető el.

Falfűtés esetén szállópor nem alakul ki, ami egészségügyi szempontból (pollenallergia) sem elhanyagolható.

Gyártja és forgalmazza: Merkapt Zrt.

www.merkapt.hu

FalfűtésFelületfűtésFűtéstechnikaMerkapt

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul