e-gépész online szaklap

Visszaesés az újonnan elinduló építőipari kivitelezési munkák értékében

| | |  0 | |

Az elmúlt negyedévekben folyamatos visszaesés volt tapasztalható az újonnan elinduló építőipari kivitelezési munkák értékében, 2019 második negyedévében ugyanakkor némi javulást mutatott a szektor – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A második negyedév jobb számai ellenére az első félévben összességében jóval kevesebb értékben léptek építési fázisba építőipari projektek; összegük 1000 milliárd forint körül alakult, amelynél kisebb Aktivitás-Kezdést csak 2016-ban produkált utoljára a szektor (1. ábra).


1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)

Gyengélkedő magasépítések

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, egy hajszálnyival ugyan, de nőtt a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés 2019 második három hónapjában az első negyedévhez képest, ez azonban valóban csak egy alig észrevehető javulást jelentett; a szektor továbbra is jelentősen a korábbi évek szintje alatt teljesített az elindított új kivitelezési munkák értékét nézve. A féléves szám – így nem meglepő módon – nagyon elmaradt a korábbi években jellemzőtől, összességében a ibuild.info projektinformációs adatbázis alapján kevesebb, mint 600 milliárd forint értékben kezdődtek meg építések január és június között, amely alacsony összegre 2016 óta nem volt példa.

A magasépítések esetében tapasztalható, elmúlt évekhez képesti visszaesés egyaránt érinti a társasházi lakásépítéseket és a nem-lakáscélú magasépítéseket is, utóbbiak esetében ugyanakkor mérsékeltebb lendületvesztés volt megfigyelhető. Bár a rekordnak számító 2018-as év mind a két félévét alulmúlta az elinduló munkák értéke 2019 első 6 hónapjában, 2017 azonos időszakához képest azonban már jelentősen más a kép; ráadásul szintén pozitív fejlemény, hogy az idei év második három hónapjában magasabb volt az Aktivitás-Kezdés, mint az első 3 hónapban. 2019 áprilisa és júniusa között 231 milliárd forint értékben kezdődtek meg nem lakáscélú magasépítési kivitelezési munkák. Elindult például az SK Innovation akkumulátorgyár építése Komáromban, illetve a Doosan rézfólia gyár kivitelezése Környén, a Tatabánya Ipari Parkban. De ezek mellett kezdetét vette a fővárosban a Pillar irodaház és a BudaPart City irodaház építése is, illetve több sporthoz kapcsolódó beruházás is elindult, mint az új soproni uszoda építése, a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelés Centrum II. üteme Szombathelyen, illetve a Bozsik Stadion beruházás Budapesten.

Erősebb negyedévet produkált a mélyépítés

Az elmúlt negyedévek gyengébb mélyépítési Aktivitás-Kezdés rátája jelentős javulást mutatott 2019 második negyedévében, ennek köszönhetően a szektorban az első félévben 46 százalékkal magasabb értékben indultak meg kivitelezési munkák, mint a tavalyi második 6 hónap során. Összesen 420 milliárd forint értékben léptek építési fázisba projektek, melyből a második negyedév közel 290 milliárd forintot tett ki, vagyis beigazolódott az első negyedéves jelentésünkben megfogalmazott várakozás, a jelentősen élénkebb projekt kezdésre vonatkozóan az április-júniusi időszakban a ibuild.info adatbázis információ alapján.

A mélyépítési projekteken belül a javulás az út- és vasútépítésekhez volt köthető – mellyel az elemzésünkben később részletesen is foglalkozunk -, míg a nem út- és vasútépítések esetében kisebb összegben kezdődött meg projektkivitelezés a második negyedévben, mint az első negyedév során; összességében az első félévben 174 milliárd forint értékben indultak meg építési munkák ez utóbbi szektorban.

A legnagyobb mélyépítési projektek között elsősorban út- és vasútberuházások vannak, mint az M30-as gyorsforgalmi út Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasza, vagy a 48. számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszának beruházása, de a nem út- és vasútépítések között elkezdődött a Tisza-Túr szükségtározó kiépítése is 2019 második negyedévében.

Kelet-Magyarország továbbra is az élen

A második negyedévben indult kivitelezési munkák közül továbbra is sok koncentrálódott az ország keleti felén, így összességében az első félévben a friss építkezések közel fele a keleti régiókban indult el, mely meglehetősen magas arányt jelent a korábbi évek 33 százalékos részesedéséhez képest, állapították meg az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői. Közép-Magyarország továbbra is alacsonyabb mértékben részesül a megkezdett építőipari kivitelezési munkákból, mint 2014-2018 között, ami ugyancsak igaz a nyugati országrészre is, amelynek aránya ráadásul tovább zsugorodott az első negyedévet követően a második három hónap során. Kelet-Magyarország jelentősebb szerepe nem meglepő, hiszen a mélyépítési projektek közül több jelentős összegű is ezt a területet érintette. (2.ábra)


2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)
 

Kevesebb a beruházás a lakáspiacon

Az előző jelentésünkben már beszámoltunk róla, hogy az új társasházi projektek esetében jelentős lendület vesztés volt megfigyelhető az idei év első negyedévében a korábbi időszakokhoz képest. A második három hónapban ugyan ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, összességében azonban ez az összeg is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól, utoljára 2016 egyes negyedéveiben volt megfigyelhető ennél kisebb összegben új építkezések elindítása. Az Aktivitás-Kezdés összesen az első félévben így 127 milliárd forintot tett ki, mely 40 százalékos csökkenést jelentett 2018 mind a két félévéhez képest, az EBI Építésaktivitási Jelentés alapján.

Az eredmény nem meglepő, hiszen egy 2019-ben elindított beruházás befejezésére az idei évben már vélhetően nincs lehetőség, és sok projekt nem is rendelkezett még 2018. november 1-e előtt végleges építési engedéllyel, vagyis már csak 27 százalékos áfakulcs mellett lehet majd értékesíteni az ezekben található lakásokat. Ezen jóval magasabb árszint mellett azonban kérdéses, hogy lehet-e vevőt találni, hiszen a fejlesztők vélhetően nem tudják lenyelni az áfakulcs növekedésével járó többletterhek jelentős részét, vagyis sokan inkább a fiókban hagyhatják a terveiket.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a beruházók egy része a 27 százalékos áfakulcs ellenére is elindította egy-egy projektjének kivitelezését, és megpróbálnak az építkezéssel minél magasabb készültségi állapotba eljutni, a vásárlókat pedig az idei évben minél magasabb előleg összegek befizetésére ösztönözni. Ez utóbbi megoldásra azonban, ahogy haladunk előre az időben, egyre kisebb lehetőség kínálkozik, így az év második felében még alacsonyabb összegű építés-indításra lehet készülni.


3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)

A legnagyobb értékben továbbra is a Közép-Magyarország régióban kezdődtek meg lakásépítési kivitelezési munkák, a terület részesedése elmaradt azonban a korábbi éveket jellemző szinttől. A második helyen a nyugati régiók álltak, ahol a korábbi évekhez képest relatíve több társasházi építkezés indult. (4.ábra)


4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)

Az Aktivitás-Befejezés mutató emelkedését már régóta várjuk a lakásszektorban, és bár jelentősen magasabb szintet ért el 2018 második félévében, jelentős ugrásra nem került sor, és a hirtelen növekedés az átadott projektek értékében az idei első félévben is elmaradt. A befejezett beruházások összértéke 2019 első felében ráadásul némileg alacsonyabb is volt, mint 2018 július és december között. A jelenség hátterében több tényező húzódhat meg, egyrészt a sokat emlegetett munkaerőhiány miatt csúsznak az építkezések, másrészt ezeket a projekteket 2023-ig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni, így nem is kell annyira sietni a befejezésükkel. Az idei év első 6 hónapjában 124 milliárd forint értékben készültek el társasházi lakásépítési munkák.

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről

A kutatás célja

A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul