e-gépész online szaklap

Bonjour energiatakarékosság!

| | |  1 | |

Bonjour energiatakarékosság!

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt!

A versenyről dióhéjban: 10 egyetemi csapat 2 hét alatt felépített egy-egy házat az ÉMI ipari parkjában Szentendrén, amit két héten át különböző módszerekkel mért egy szakértő zsűri, majd 10 külön versenyszámban értékelte a működő mintaházakat.

A tízpróba összesített versenyét a Habiter2030 team nevű nagyjából 300 fős francia egyetemi válogatott nyerte (összehasonlításként a koeb magyar csapat kb. 40 fős volt) néhány ponttal megelőzve a Holland MOR Team-et. Az egész verseny alatt fej fej mellett halattak, de az utolsó pillanatokig a holland csapat vezetett, míg az utolsó 3 versenyszámban olyan sok pontot gyűjtöttek, hogy bár csak 3-4 ponttal, de a franciák kerültek az élre. Gyakorlatilag a bónuszpontok döntöttek, ha durva hasonlattal élhetek a 11-esek döntöttek a Francia-Holland döntőben.

A győztes ház méltán szerezte meg a győzelmet, hiszen rengeteg fejlesztés, tervezés, dokumentáció, élő munka, nem kevés pénz jellemezte és végül kiváló mérési eredményeket is szerzett. A versenyszámokat külön zsűrik pontozták, illetve több versenyszámban mérési eredmények alapján kaptak pontokat. Végül 853 ponttal szerezték meg az aranyat, de nézzük meg mit is építettek?

 A Lille-i Nemzeti Építészeti és Tájépítészeti Főiskola vezetése mellett további közel 20 francia iskola csatlakozott a tervezéshez és kivitelezéshez. A házuk koncepciója egy tipikus múltszázadbeli Lille környéki emeletes ház rekonstrukciója, energetikai fejlesztése sok innovatív megoldással. A gondolkodásukban a közösségi terek újragondolása mellett az energiatakarékosság volt az elsődleges. A meglévő „régi” szerkezetre egy üvegházat álmodtak és valósítottak meg, ami segít a komfort elérésében, hiszen passzív szellőzésben és fűtésben is szerpe van, miközben napelemekkel áramot termelnek és napkollektorokkal állítanak elő meleg vizet. A ház építészetileg és belsőépítészetileg is érdekes.

Nekem személyesen nagyon tetszett a falon kívüli épületgépészeti és villanyszerelés, amit nem elrejtettek, hanem olyan minőségben és stílusban kiviteleztek, például látszó rézcsövekkel, amik egy kis loft hatást kölcsönöz az ipari forradalomban épült épületeknek. A mennyezeten is minden látszik, példaértékű gépészeti megoldásokkal és hűtő-fűtő radiátor panelekkel.

Meglepő és triviális megoldásokat is alkalmaznak, a passzív megoldásokat, például mobil függönyökkel választanak el tereket a lakáson belül, amivel nem csak a funkciókat különítik el igény szerint, de szigetelnek is.

Ahogy a videóban is kiemeli az egyszerűséget a házat bemutató fiatal egyetemista, a passzív szellőztetés, fűtés, akár egy ablaknyitással megoldott a házban.

A harmadik helyen a román Over4 team végzett. Magyar érdekeltségű csapatok is voltak, a BME „koeb” csapata és a Miskolci Egyetem a Pécsi Egyetem és a Blidai Saad Dahlad Egyetem közös csapata a SOMEshine Team. A BME csapata a kilencedik, míg a SOMEshine Team az ötödik helyen végzett.

A 10 mintaház még szeptember 29-ig díjmentesen meglátogatható és nagyon ajánlom mindenkinek, nagyon jó családi program lehet hétvégén, míg az építőiparban dolgozó szakembereknek vissza nem térő lehetőség, hogy megismerjék a jövő fejlesztéseit és kézzel fogható közelségben, saját hazánkban nézhetjük meg ezeket a modern épületeket.

A meghosszabbított kiállítás nyitva tartása július 29. – augusztus 31. között:

  • hétfő: zárva
  • keddtől péntekig: 15:00-19:00 (kivétel augusztus 20., amikor zárva tart a kiállítás)
  • szombattól vasárnapig: 10:00-17:00

Cím: ÉMI Szentendre Tudományos és Technológiai Park, 2000 Szentendre, Dózsa György út 26.

Solar Decathlon

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Csiha András | 2019. aug. 6.

Megnéztem néhány épületet, sok okos, ötletes, tetszetős és jövőbe mutató megoldást láttam, viszont a nagyon különböző épületeket nagyon nehéz egymással összevetni, elbírálni, sorrendet kialakítani. A magyar csapatoknak nincs miért szégyenkezniük, szépen megállták a helyüket. Most csak a nyertes francia épületről írok néhány mondatot: nagyon látszott rajta a sok pénz, valamint a sok szellemi és fizikai munka. A kenderszár törmelékkel erősített/töltött belső vakolatot már ismertem (ilyen adalékú betont is használnak az északi részeken), a falon kívüli igényesen kivitelezett vezetékszerelés elfogadott és sok helyen alkalmazott is náluk, de például az épület kétségkívül mutatós és gyorsan kivitelezhető külső műanyag ponyva burkolása nem tartós, nem ökologikus, inkább csak ”parasztvakítás”. A többfunkciós térelhatároló függönyök használata (pl. naptér/lakóhelyiség határolása/összekapcsolása) nagyon hasznos és ötletesen kialakított, mint a (be)napozó ablak-erkély kombináció is. Mindenkinek ajánlok egy kirándulást Szentendrére, megéri.

Facebook-hozzászólásmodul