e-gépész online szaklap

Szellőztetni pedig kell!

II. rész

2019. július 29. | támogatott cikk | |  0 |

Szellőztetni pedig kell!

Legutóbb bemutattuk a Fisher hővisszanyerős szellőztetőt, melyik kisebb helyiségek (szoba, iroda) szellőzésére alkalmas, ezúttal pedig a nagyobb helyiségek, családi házak és ipari létesítmények szellőzésére alkalmas Chigo hővisszanyerős szellőztetőről szeretnénk szólni.

Mint azt korábban is említettük a legtöbb esetben gépi szellőzéssel tudjuk bejuttatni a szükséges frisslevegő mennyiséget, illetve így tudjuk eltávolítani a bent keletkezett elhasznált levegőt is. A legelterjedtebb a központi szellőzés hővisszanyerős szellőztetővel. Az energetikai követelmények szerint ma már csak hővisszanyerővel ellátott szellőzőgép telepíthető. Elterjedtek a speciális papíralapú hővisszanyerővel felszerelt berendezések is, melyek a hő és valamennyi páratartalom együttes visszanyerésére is alkalmasak. Ezeket a berendezéseket vagy egy gépészeti helyiségben, vagy pl. az álmennyezet fölött tudjuk könnyen elhelyezni. Ilyen hőviszanyerős szellőztető berendezés a Columbus Klíma által forgalmazott CHIGO QR-X…D sorozat is, az alábbi méretekben.

Típus Légszállítás Villamos betáp
QR-X02D 200 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X04D 400 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X05D 500 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X08D 800 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X10D 1000 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz

 A berendezés körben le van szigetelve párazáró szigeteléssel, kör keresztmetszetű szívó és nyomóoldali csonkokkal van ellátva, mérettől függően Ø150, 200 és 250 mm-es légcsatorna csatlakoztatható rá. El van látva a berendezés beépített motoros mozgatású bypass zsaluval is, mellyel hűvös nyári éjszakán mikor napközben már igény lenne a hűtésre, a hővisszanyerő megkerülésével szabadhűtéssel a kinti levegővel tudjuk hűteni a felmelegedett helyiségeket.

A borítóképen is látható CHIGO QR-X…D hővisszanyerős szellőző berendezéseket álmennyezet fölé építhető kivitelben gyártják. Műanyag keretbe foglalt, keresztáramú papíralapú entalpia hővisszanyerővel vannak felszerelve. A hővisszanyerő elem pár db csavar eltávolításával tisztításhoz vízszintesen könnyedén kihúzható – így férünk hozzá a frisslevegő és az elszívott levegő szűrőihez is (G4-es szűrők, frisslevegő és elszívott levegő oldalon is). A berendezéshez tartozik egy LCD kijelzős vezetékes szabályzó is, itt választható ki manuálisan a három ventilátor fokozat, ill. itt lehet nyomógombbal vezérelni a motoros mozgatású bypass zsalut is.

A papíralapú hővisszanyerő

A hővisszanyerő szűrői

Új építésű épületeknél és meglévő épületek felújításánál a lehetőségekhez mérten tehát tervezzünk mindig szellőzést is – még családi házaknál, kisebb épületeknél sem szabad ezt figyelmen kívül hagyni. A megrendelőknek a megfelelő levegőminőségen túl a komfort, a gazdaságos üzemeltetés és az esztétika is számít. Legjobb, ha már az épület tervezésénél az építész tervező is gondol a szellőzés fontosságára, így az épületgépésszel előre meg tudják beszélni milyen szellőzése legyen az épületnek. Ha központi szellőzőberendezés lesz, akkor a légcsatornák nyomvonalát is érdemes előre egyeztetni – így pl. a légcsatorna vezetékek akár beépíthetők az épület szerkezetébe is és nem utólag kell a takarásról gondoskodni gipszkartonnal.
A CHIGO hővisszanyerős szellőztetőkkel kapcsolatban keresse a Columbus Klímaértékesítő Kft. értékesítőit.
Katona Zoltán
gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.

Borítóképen: Chigo QR-X…D hővisszanyerős szellőző

ChigoColumbus KlímaLégtechnika

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul