e-gépész online szaklap

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás Greenway® Neo közvetítőközeges rendszerrel

| | |  0 | |

Energiahatékonysága és környezetkímélő jellege miatt a Greenway® Neo közvetítőközeg alkalmazása mellett döntött a Mauritiuson működő Proxifresh.

A Christian Oléon és partnerei által alapított Cool Executive az ipari hűtés területén működik, és ügyfelei közé tartozik a zöldségek és gyümölcsök importjával és exportjával, valamint feldolgozásával foglalkozó mauritiusi Proxifresh is.

A cég alapítója és igazgatója, Yan Mayer már korábban is megbízta a Cool Executive-ot egy olyan hűtőrendszer megvalósításával, amellyel a vállalat 25%-os megtakarítást tudott elérni az áramköltségeken.

„Fenntartható és biogazdaságokból származó zöldségeket és gyümölcsöket dolgozunk fel”, mondja a cégvezető. "Jómagam is elkötelezett híve vagyok a fenntartható fejlődésnek. Mivel forgalmunk gyorsan nő, egy 1200 m²-es új épület megvalósítása mellett döntöttünk. A hűtést olyan modern rendszerrel szerettem volna megoldani, amely nem használ a környezetre ártalmas anyagokat, ugyanakkor energiafelhasználás szempontjából hatékony. 

Christian Oléon, a Cool Executive munkatársa javasolta a növényi eredetű Greenway® Neo közvetítőközeget ”Nagyon örülök, hogy sikerült olyan anyagot választanunk, amely növényi eredetű, biológiailag lebomló, és agrár-élelmiszeripari tevékenységünknek is megfelel. Ez a döntés az általam képviselt filozófiával is összhangban van.”

Az új termelési létesítményben 5 db 140 m²-es raktárhelyiség található, amelyek hőmérséklete a termékektől függően eltérő: 3–5 °C a zöldáruknak és leveles növényeknek (pl. saláták), 7–8 °C a burgonyának és 10–12 °C a paradicsomnak, dinnyének és ananásznak stb. Az épületben emellett 2 db 384 m³-es feldolgozócsarnok is helyet kap. A feldolgozó helyiségben, ahol a szeletelést végzik, 10–12 °C-os hőmérsékletet kell biztosítani, továbbá itt található egy jeges vízzel teli kád is, amellyel a megmosott zöldségeket és gyümölcsöket hűtik. Az előkészítő helyiségben, ahol a zöldségek és gyümölcsök csomagolását végzik, a hőmérséklet 15–18 °C. A munkatermek közti hőcserét ventilátorral ellátott, szövetanyaggal burkolt légelosztó dobozok biztosítják.

A Cool Executive szerint a Greenway® Neo mellett több érv is szól. A cég először monopropilén-glikolban gondolkodott, de Daniel Dias, a Climalife kiemelt ügyfélkapcsolati felelőse inkább a Greenway® Neo alkalmazását javasolta, amellyel már a hűtőköri szivattyúk szintjén energiamegtakarítás érhető el. Ezzel egyidejűleg a Francia Fejlesztési Ügynökség (Agence Française de Développement, AFD) 8%-os támogatást írt ki a beruházók által felvett kölcsönök összegére, amennyiben a kivitelezés csökkenti a berendezés teljes energiafogyasztását és az ásványi erőforrások felhasználását. A Greenway® Neo közvetítőközeg mindkét fenti követelményt teljesíti, hiszen nem veszélyes és környezetbarát anyag, ráadásul a Proxifresh elvárásainak megfelelően a cég környezetvédelem iránti elkötelezettségét is igazolja.

A Cool Executive-nál elégedettek a Greenway® Neo teljesítményével, így a közvetítőközeg alkalmazását más berendezéseknél is fontolóra veszik: „Úgy véljük, jelenleg ez a legtöbb lehetőséget rejtő közvetítőközeg a piacon”, foglalja össze Christian Oléon.

A megoldás

A zöldségek és gyümölcsök tárolására és feldolgozására szolgáló helyiségek hűtéséhez a Cool Executive közvetítőközeges berendezés létesítése mellett döntött.

Gyárilag összeállított, glikolos közvetítőközeges, 1,5 bar nyomású rendszereknél, különösen új, rozsdamentes acél csővezetékek esetén a szivárgás kockázata alacsony, és a karbantartási költségek is kisebbek. Ennek alapján egy 120 kW-os teljesítmény mellett +2 /-3 °C-os üzemi hőmérsékletet biztosító, 45 kW-os teljesítményű Aermec berendezést telepítettek. A környezetvédelmi szempontokra való tekintettel a Cool Executive hígítatlanul vásárolta meg a Greenway® Neo közvetítőközeget, így csökkent a szállítandó mennyiség és az abból eredő szennyezés. Az anyagot -16 °C-os fagyáspontra hígították. Az elpárolgási hőmérséklet -8 /-10 °C. A térfogatáram 28 m³/h.

Az üzembe helyezés rendben zajlott: a szűrőket a szivattyúk szintjén ellenőrizték, állapotuk igazolta, hogy a kör tökéletesen tiszta. A Cool Executive ezt követően ellenőrizte a közvetítőközeg koncentrációját és pH-ját*: mivel a közvetítőközeg hígítását saját maguk végezték, meg kellett győződniük arról, hogy a vízzel nem került-e az anyagba valamilyen szennyeződés, illetve hogy a korróziógátló adalékok megfelelőek-e. 

* A Climalife közvetítőközeg bevizsgálást is végez.

Climalife

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul