e-gépész online szaklap

Szellőztetni pedig kell!

I. rész

| | |  0 | |

Szellőztetni pedig kell!

Manapság ha meglévő épület felújításáról, korszerűsítéséről van szó, akkor legtöbbször a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés, esetleg a régi fűtőberendezés korszerűbbre való cseréje valósul meg. Kevés szó esik a szellőzésről, sokszor elmarad annak tervezése is.

A régebbi nyílászárók (pl. a kapcsolt gerébtokos vagy a teschauer ablakok) nem éppen energiatakarékos módon, de egyfajta filtrációs szellőzést mégis biztosítottak csukott állapotban is (igaz szűrés nélkül…). A mai korszerű nyílászárók és homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a régi ablakoknál meglévő filtrációs szellőzés gyakorlatilag lecsökkent nullára. Éppen ezért új nyílászárókkal rendelkező épület esetén még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szellőzésre!

A munkával, pihenéssel és a szabadidővel eltöltött órák 90 %-át általában zárt térben, zárt épületekben töltjük, innen vesszük a levegőt is amit belélegzünk. Nagyon fontos ezért a belélegzett levegő minősége. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – mert például új nyílászárók vannak és nincs szellőző berendezés, ablakot nem nyitnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő vízgőz és a szennyezőanyagok koncentrációja.
Egy átlag lakásban/épületben keletkező belső szennyezőanyagok a belső aktivitástól függően az alábbiak lehetnek:

 • a kilégzés során keletkező CO2 és vízgőz
 • egyéb gázok és gőzök (pl. dohányzásnál rengeteg mérgező gáz szabadul fel!)
 • szerves anyagok bomlástermékei, építő és burkoló anyagok kipárolgási termékei
 • formaldehid a bútorokból
 • aerosolok (porok, lebegő anyagok, pollen)
 • vírusok
 • baktériumok és spórái (pl. legionella)
 • gombák és spóráik
 • főzés során keletkező szagok

Egy nyugalomban lévő, ülő szellemi munkát vagy könnyű fizikai munkát végző ember minimális frisslevegő igénye a hazai szabványok szerint 30 m3/h/fő. Ennek nagysága közepes vagy nehéz fizikai munka esetén 40, ill. 50 m3/h/fő, ill. ennél magasabb is lehet. Egy átlagos, napi két-háromszor történő néhány perces ablaknyitásos szellőzés (télen nincs ennél több egy átlag lakásban) 24 órás átlagot számolva kb. 4 m3/h levegőforgalmat jelent. Könnyű belátni, hogy ha új nyílászárók vannak beépítve, még ablaknyitással sem lehet biztosítani a megfelelő mennyiségű szellőző levegőt – főleg ha több ember is tartózkodik a helyiségben.

A kilégzéssel elég nagy mennyiségű CO2-t juttatunk a levegőbe. A CO2 koncentráció az ember közérzetére gyakorolt hatásával Max von Pettenkofer német természettudós foglalkozott. Megállapította, hogy a jó levegő kritériuma a maximális 1000 ppm CO2 koncentráció (ez a Pettenkofer szám). Összehasonlításképpen a CO2 koncentráció külső levegőben: 300-400 ppm, lakásokban: 900 ppm. Előadótermekben, oktatási épületekben ez a szám jóval a Pettenkofer szám fölé is emelkedhet, de ugyanúgy megnövekszik pl. egy hálószobában éjszaka is, ahol nincs szellőzés. A CO2 koncentráció hatása az emberre táblázatban összefoglalva:

1000 ppm a jó levegő kritériuma, a Pettenkofer szám
25 000 ppm még nincs hatással az emberre
30 000 ppm erős, mély légzés alakul ki
40 000 ppm ekkora koncentráció már órákon át fejfájást, fülzúgást, pszichikai izgalmat, szívdobogást, szédülést okoz
50 000 ppm 0,5 – 1 órán át már halált is okozhat
80-100 000 ppm azonnali halált okoz

A gombák és spóráik tulajdonképpen állandóan jelen vannak a belső térben, csak nem mindegy, milyen feltételekkel. Ha a penészesedés többi feltétele is teljesül (nincs szellőzés, a falsarok vagy más hőhíd lehűl harmatpont alá, párakicsapódás is jelen van, a belső relatív páratartalom 75% fölé emelkedik – nagy a belső nedvességfejlődés) akkor tapasztalhatjuk a kondenzációt, majd a penész megjelenését is, holott megfelelő szellőzéssel máris le lehetett volna csökkenteni ennek esélyét.

A mai korszerű, klimatizált épületeknél egyúttal megjelent a beteg épület jelenség (Sick Building Syndrome) is, az alábbi tünetekkel:

 • huzatérzet
 • szárazságérzet
 • fáradtság
 • fejfájás
 • zajosság
 • reumatikus panaszok
 • levegő minőséggel kapcsolatos panaszok

Ezek a panaszok gyakran a megfelelő szellőzés hiányára vezethetők vissza.

Napjaink új és felújított épületeit tehát szellőztetni kell, az új nyílászárók beépítésével a gépi szellőzés egyre nagyobb hangsúlyt kap. A szükséges friss levegőt nem mindig lehet egy légcsatorna hálózattal ellátott nagy és nehezen elhelyezhető központi szellőztető rendszerrel megoldani – van, amikor egyedi alternatív megoldást kell választanunk.

Egy-egy kisebb szoba vagy iroda szellőzése megoldható például faláttöréses hőviszanyerős szellőztető ventilátorral is, ilyen a FISHER kínálatában az F-ERV-100CB típusú kerámiabetétes decentralizált hővisszanyerős szellőztető is. A hővisszanyeréses szellőztető kétirányú légmozgást biztosít, egyszer elszívó ventilátorként, majd 70 másodperc múlva befúvó ventilátorként üzemel – ezért egy légtérbe, hogy biztosítva legyen a kiegyenlített szellőzés, párban érdemes őket felszerelni, váltott üzemben (az egyik a frisslevegő befúvását, míg vele egyidőben a másik az elhasznált levegő elszívását biztosítja, majd 70 másodperc múlva mindkét légirány automatikusan program szerint az ellenkező lesz).

FISHER kerámiabetétes hővisszanyerős szellőztető részei

A hővisszanyeréses szellőztetők 30 és 60 m3/h légszállítást tudnak, mérettől függően. A szellőztető egy belső falra helyezendő egységből, egy faláttörésbe helyezett védőcsőből – mely tartalmazza a kerámia betétet és a G3-as szűrőket is – és egy külső fali elemből áll.

Kikapcsolt állapotban automatikus csappantyú biztosítja a faláttörés huzatmentességét. A szellőztető 250-400 mm falvastagságba építhető be a gyári védőcsővel, de szükség esetén ez meg is hosszabbítható akár 3 m-ig is. Minimális falvastagság: 250 mm. A hővisszanyerést egy kerámia betét biztosítja, mely eltárolja az elszívott levegő energiáját, majd azt átadja a befújandó frisslevegőnek. A hővisszanyerős szellőztető működési hőmérséklet tartománya: -30…+50°C, 80% RH. Két ventilátorfokozat kapcsolható, szénkefe nélküli axiálventilátorral van felszerelve.

Főbb műszaki jellemzők

 Sebességfokozat  1  2
 Tápfeszültség  230 V-1ph-50 Hz  230 V-1ph-50 Hz
 Teljesítményfelvétel (W)  3,9  7,9 
 Légszállítás (m3/h)  15  30
 Zajszint 3 m távolságban (dB)   19  29
 Max. hővisszanyerési hatékonyság  93%  93%
 Tömeg (kg)   3,5  3,5

A FISHER, hővisszanyerős szellőztetőkkel kapcsolatban keresse a Columbus Klímaértékesítő Kft. munkatársait.

Érdekel

 

Katona Zoltán
gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.

Columbus KlímaFisherSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul