e-gépész online szaklap

Hogyan menthetünk meg egy napkollektoros vízmelegítő rendszert?

2019. július 8. | támogatott cikk | |  0 |

Hogyan menthetünk meg egy napkollektoros vízmelegítő rendszert?

Egy profi szerelő éppen egy napkollektoros vízmelegítő rendszer karbantartásán dolgozott, amikor súlyos meghibásodásokat talált. Úgy döntött, hogy a Climalife szakértőit hívja segítségül, akik a tökéletes partnerek még extrém esetekben is!

A rendszer állapota

Egy 10 éves napkollektoros vízmelegítő rendszerről van szó, mely Franciaország déli részén található: a berendezés mérete olyan, hogy kissé több mint 10 liter közvetítőközeggel van feltöltve.

Az üzemeltető arra gyanakodott, hogy a szivattyú megsérülhetett, mivel a közvetítőközeg nem keringett megfelelően. Ezért mintát vett a közvetítőközegből, és elküldte azt a Climalife laboratóriumának vizsgálatra.

A közvetítőközeg laboratóriumi vizsgálata során kiderült, hogy kátrány jelent meg benne és bomlásnak indult, ami azt jelenti, hogy a régi közeg cserére szorul, és egy új, alkalmazásspecifikus anyaggal kell a rendszert feltölteni.

1. lépés: a rendszer leürítése

A szerelő kinyitja a rendszer leürítő szelepét, és bekapcsolja a keringtetőszivattyút. A rendszer legalacsonyabb pontjainál megrekedt közvetítőközeg kiürítéséhez egy feltöltő szivattyúval vizet nyom át az áramlási körön, amíg a leürítő nyíláson távozó folyadék tiszta nem lesz.

Itt fontos megjegyezni, hogy a rendszert nem szabad üresen hagyni párás környezetben, mivel az érzékenyebb (pl. sárga- vagy vörösréz) alkatrészek gyorsan rozsdásodni kezdhetnek. A közvetítőközegeknek nedvesítő tulajdonságuk van, így leválaszthatják a rozsdaréteget, ami eltömítheti a szelepeket és a csöveket. Ha az új közvetítőközeg betöltését nem végzik el azonnal, a rendszert teljesen fel kell tölteni tiszta vízzel.

2. lépés: kátránymentesítés

A használt közvetítőközeg leürítése után a szerelő feltölti a betöltő szivattyúhoz kapcsolt tartályt SolRnett tisztítószerrel, és 30 percen át keringteti azt a rendszerben.

Ez az termék – mely megfelel minden érvényes előírásnak – hatékony kátránymentesítő szer, amely megtisztítja a karamellizálódott közvetítőközegtől eldugult rendszert (ez a jelenség akkor következhet be, ha a berendezést több hétig kikapcsolva hagyják: a nap felmelegíti a közvetítőközeget, azonban mivel az nem kering, erősen felforrósodik. A közeg elkezd lebomlani, és kátrányszerű anyaggá sűrűsödik).

A felhasználásra kész SolRnett nedvesítő szerves oldószerek és enyhe lúgok vizes oldata. Vízben oldódik, nem habzik, és könnyen kimosható a rendszerből. Feloldja a csöveket eldugító vagy az áramlást akadályozó, lebomlott közvetítőközeget.

A tisztítószer a rendszer anyagaival is kompatibilis (fémek és elasztomerek). A tisztítás után a rendszerből le kell üríteni a használt SolRnett-tet. Ez a művelet már önmagában újjá varázsolhatja a rendszert...feltéve, hogy az nem szivárog!

3. lépés: feltöltés új, hatékonyabb közvetítőközeggel

A szerelő ezután feltölti a rendszert Greenway® Neo Solar közvetítőközeggel, melyet 5 percig keringtet mielőtt gáztalanítja azt. Ezután 10 percig állni hagyja a folyadékot, hogy az oldott gázok is felszabaduljanak és távozzanak a rendszerből. Ezt egy újabb, 5 perces keringtetés és gáztalanítás követi. A rendszerben felhalmozódott levegő így eltávozott. A rendszer ekkor nyomás alá helyezhető.

Az üzemeltető elsősorban környezetvédelmi megfontolásból, illetve kiváló magas hőmérsékletű stabilitása miatt döntött a Greenway® Neo termék mellett.

Következtetések

  • Az üzemeltető és a Climalife együttműködése jelentősen megkönnyítette a műveleteket.
  • A berendezés megelőző karbantartását kötelező évente egy helyszíni szemlével és egy közvetítőközeg laborvizsgálattal teljesíteni (APC kit, mely egy formanyomtatványt, egy mintavevő flakont, és egy bélyeggel ellátott borítékot tartalmaz).
  • A végfelhasználó pedig egy csendesebb, tartósabb (nagyobb szivattyúteljesítmény), és hatékonyabb (optimális áramlás) rendszert kap, amely garantáltan visszahozza az árát!

Érdemes megjegyezni: A napkollektoros közvetítőközeget a rendszer üzemi körülményeinek megfelelően kell kiválasztani annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a rendszer hatékonyságának csökkenése a kisebb hőátadás által.

Climalife

Kapcsolódó

Climalife és a napenergia

Climalife és a napenergia

Egyedi megoldások kombinációja a megfelelő út kiválasztásához

A Greenway® Neo használata geotermikus rendszerekben

Bizonyságtétel a GEO-GREEN vezetőjétől, Jacques Vercruysse-tól

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul