e-gépész online szaklap

Beszámoló a REHVA éves közgyűléséről

2019. július 8. | Dr. Barna Edit, az MMK képviselője | |  0 |

Az MMK az ÉTE-vel közösen most már több éve tagja a REHVA, európai épületgépész szövetségeket tömörítő szövetségnek. Idén Bukarest adott helyet a soron következő éves közgyűlésnek, amely megelőzte a CLIMA 2019 nemzetközi konferenciát.

A közgyűlésre május 24-26. között került sor.

A REHVA közgyűlésén Stefano Corgnati átadta az elnöki posztot az új elnökjelöltnek, Frank Hovorka-nak, akit a tavalyi évben választott meg a tagság. Számos mandátum lejárt az igazgatóságban, így szavazásra is sor került. Az új elnökség tagjai a következők: Frank Hovorka elnök (francia), Catalin Lungu (román), Ivo Martinac (svéd), Atze Boerstra (holland), Juan Travési (spanyol), Manuel Gameiro da Silva (portugál), Kemal Gani Bayraktar (török).

A három napon a REHVA bizottságok üléseket tartottak, amelyek közül a Technológiai és Kutatási Bizottság és az Oktatási Bizottság munkájáról írok részletesebben.

A Technológiai és kutatási bizottság tevékenysége és 2019-es tervei

A bizottságot 3 fő, egy elnök és két alelnök vezeti kétéves periódusokban. A bizottságnak vannak törzstagjai és levelező tagjai. A bizottság különböző munkacsoportokból áll, amelyek feladata szakmai anyagok készítése (pl. guidebookok/segédletek, jelentések, más, a szakmagyakorlóknak hasznos publikációk, cikkek).

A bizottság célja olyan technikai információ fejlesztése és terjesztése, amely a tagoknak és támogatóknak hasznos. Fontos, hogy támogassák szabványok fejlesztését, hogy európai szintű kutatási tevékenységet ösztönözzenek és növeljék a REHVA ismertségét és elismertségét Európában EU projekteken és EU-s együttműködéseken keresztül. A REHVA együttműködik más európai szervezetekkel, mint pl. a CEN EUROVENT, ISIAQ stb.

A munkacsoportokban dolgozó szakemberek és kutatók a guidebookokat önkéntes munka eredményeként, minimum 3 ország részvételével hozzák létre, így törekedve arra, hogy az Európában elterjedt gyakorlatokat minél szélesebb körben lehessen terjeszteni.

A tagok folyamatosan jelentkezhetnek új témával, amelyet ha érdemesnek talál a REHVA bizottsága, munkacsoport létrehozásával elindít a megjelenés felé vezető úton.

Megjegyzem, hogy az idén három REHVA Guidebook jelent meg:

  • no. 27. REHVA-ISHRAE Building Commissioning Guidelines, amely az épület üzembehelyezési irányelveit adja meg
  • no. 28. MedZEB Part I – amely a közel nulla energiafelhasználású épületekkel foglalkozik a mediterrán régióban
  • no. 29. Quality Management for Buildings – amely az épületek minőségmenedzsmentjét taglalja.

Tervezett még ebben az évben a légkondicionáló és az ivóvíz rendszerek higiéniai kérdéseivel foglalkozó, valamint az épületgépészeti rendszerekben kialakuló levegő szivárgás témájával kapcsolatos segédletek kiadása.

A bizottság célja a guidebookok létrehozása mellett az EU-s érdekképviselet erősítése is, ezért folytatni fogják az EU Bizottságnak végzett támogatói munkát.

Az új EPBD életbe lépése után a REHVA a változások terjesztésére, annak segítésére teszi a hangsúlyt szemináriumok szervezésével, cikkek megjelentetésével. Emellett támogatja az EPB szabványok terjesztését az EPB Centerrel (www.epb.center) közösen. Egy Horizon 2020 projekt keretében a REHVA 7 tagjával együtt az EPB szabványok terjesztését és használatukat megkönnyítő eszközök kidolgozását tűzték ki célul.

2019-ben tovább folytatja a bizottság bizonyos EU irányelvek megfigyelését, véleményezését, mint például a smart readiness indicator, ecodesign and energy labelling, IEQ témák stb.

Több EU-s szintű projektben is részt vesznek különböző mélységben és minőségben:

  • U-CERT (Felhasználó központú energia hatékonysági vizsgálat és tanúsítás)
  • QUEST (Minőségellenőrzött befektetések az energiahatékonyságért)
  • CEN-CE (CEN szabvány minősített szakértők))
  • ALDREN (Egyesülés az épületek mélyfelújításával kapcsolatban) stb.

Az Oktatási bizottság tevékenysége

A bizottság rendezi az immár hagyományos REHVA hallgatói versenyt, amelyen végzős hallgatók BSc vagy MSc dolgozatukkal vehetnek részt. A versenyre minden REHVA tag (ország) egy jelöltet küldhet. Az első díj 1500 Euro, 1000 Euro a második és 500 Euro a harmadik díjazott jutalma, amelyet az esemény szponzora, az Eurovent ad. Az idei versenyre 15 munkát adtak be.

A REHVA nemzetközi jelenlétének növekedésének hála felmerült az igény az HVAC World Student Competition megrendezésére. Az első versenyre tavaly Kínában került sor. Az idén a világ minden tájáról összesen 6 főt jelöltek épületgépész szövetségek a versenyre, amely a CLIMA 2019 rendezvények keretében zajlott.

Egyéb információk

A REHVA tervezési segédlet gyűjtemény létrehozásán dolgozik, amelyben szerepelnek a REHVA által kiadott guidebookok és az összes tagszervezet online elérhető anyaga, amelyek a REHVA honlapjáról elérhetőek lesznek. (https://www.rehva.eu/hvac-guidebook-repository)

Megújult a REHVA honlapja, számos anyag hozzáférhető és elérhető vagy beszerezhető. A guidebookok listája a következő címről érhető el:

www.rehva.eu/eshop

REHVA

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul