e-gépész online szaklap

A Greenway® Neo használata geotermikus rendszerekben

Bizonyságtétel a GEO-GREEN vezetőjétől, Jacques Vercruysse-tól

| | |  0 | |

A GEO-GREEN az épületek fűtése és hűtése terén a geotermikus rendszerek tervezésére és telepítésére szakosodott. A társaság vezetője egyszer és mindenkorra elhatározta, hogy kizárólag a Climalife Greenway® Neo termékét használja.

A GEO-GREEN társaság 2011-ben alakult és 5 alkalmazottja van: egy geológus, egy technikus és 3 szerelő.

A GEO-GREEN két szakterülettel rendelkezik:

  • Energetika: Geotermikus fúrás és kutak építése, ez teszi ki az üzleti forgalom 75%-át;
  • Környezetvédelem: Szennyezett talajok és felszín alatti vízrétegek megtisztítása.

A GEO-GREEN a zárt geotermikus rendszerek telepítésére szakosodott.

Ezek olyan rendszerek, ahol nem szivattyúzzuk az elhasznált vizet a felszín alatti vízrétegekbe. Ez egy teljesen zárt rendszer, tehát a hőátadáson kívül nincs kölcsönhatás a külső térrel. Függőleges szondákról van szó, 80 és 150 m közötti mélységgel. Ezek a geotermikus szondák megújuló energiaellátást biztosítanak, amelyet továbbítunk a hőszivattyúhoz, ez átalakítja a hőt hideggé vagy az épület számára hasznosítható hővé.

„Fúrásokat végzek, elhelyezem a geotermikus közvetítőközeges rendszert (szondák), összekapcsolom azt a hőszivattyúval, amit a fűtéstechnikai vállalat biztosít. Előzetesen elvégzem a geotermikus rendszer méretezési műveletét, vagyis mint képzett geológus elemzem a munkavégzési területhez tartozó altalaj geotermikus potenciálját, valamint elemzem a területi, környezetvédelmi korlátokat stb. az elhelyezendő geotermikus rendszer típusának méretezése érdekében. Kiépítem, és üzembe helyezem a rendszert, egészen a hőszivattyú gombjának megnyomásáig, amely az egészet működésbe hozza” – mesél munkájáról Jacques Vercruysse.

„Egy egyedülálló szabadalmaztatott rendszerrel dolgozom, amely nagy hatékonyságú, rozsdamentes acélból készült szondákból áll. Ezek koaxiális szondák: a belső cső polietilénből készül, a külső cső rozsdamentes acél. A polietilén hőszigetelő, az acél pedig vezeti a hőt, az acélnak köszönhető a koaxiális szonda nagyobb hatékonysága. Megvásárolom a tiszta vagy hígított közvetítőközeget, az igény és a tárolási kapacitásnak megfelelően. Felhasználásra kész anyagot csak kisebb igény esetén vásárolok. Köbös tartálynyi mennyiség esetén a tiszta Greenway®Neo-t és a desztillált vizet részesítem előnyben. A keveréket magam készítem az ügyfél vagy a fűtéstechnikai vállalat előírásainak megfelelően.”

„Egyszer és mindenkorra elhatároztam, hogy kizárólag a Climalife Greenway®Neo termékét használomMeg vagyok győződve róla, hogy ez az a termék, amely a legmegfelelőbb környezetvédelmi és műszaki kompromisszumot kínálja.” – jelentette ki.

„Az ügyfeleim számára bemutatom a különbségetSzerencsére a Climalife segít nekem a megkülönböztetésben a közvetítőközeg színével. A Greenway® Neo, míg a hagyományos közvetítőközeg piros színű. Mivel az ügyfél csak azt hiszi el, amit lát, meg tudom mutatni a különbséget ezen közvetítőközeg és a többi között. A szakmámon belül, a bolygó és a környezet megóvását előtérbe helyezve, számomra abszurdnak tűnik olyan termékeket kínálni, amelyek biológiailag nem lebomlóak és kevésbé környezetbarátak, mint a Greenway® Neo. A geotermikus létesítmények elérhetővé teszik számunkra az altalajok hőjéből származó megújuló energiát. Ezek ideális megoldást jelentenek a fosszilis energiahordozók helyettesítésére. Ennek megfelelően, hogy összhangban legyünk a projekttel, természetesnek tartom, hogy amint az ügyfél lépéseket tesz a zöldenergia irányába, szükségszerűen magas környezeti minőséggel rendelkező közvetítőközeget biztosítsunk számára.

Ügyfeleim ismerik a közvetítőközegre vonatkozó választásomat, és egyébként pedig nem hagyok nekik választási lehetőséget! Sajnálatos, hogy ügyfeleimnek nincs lehetősége az összehasonlításra. 6 kW és 70 kW közötti teljesítményű hőszivattyúkkal dolgozom. A legjelentősebb projekteket inkább a közüzemi létesítmények adják, ahol a legolcsóbb ajánlat nyeri el a szerződést, és valamivel nehezebb eladni a minőséget. A magánszemélyek sokkal érzékenyebbek a zöldszemléletre, mint a közüzemi szektor. Míg a közüzemi szektor esetén egy szándékról van szó, a magánszemélyek számára ez több mint szándék, ez egy életforma.

Ügyfeleim magánszemélyek, egyéni vállalkozók és irodák, mert a geotermikus rendszer az egyetlen megoldás, amely lehetővé teszi a hideg és a meleg előállítását is, ahol a hűtés rendkívül olcsó az egyéb technológiákhoz képest. Ráadásul ez elkerülhetővé teszi a kültéri egységek homlokzati elhelyezését, ami rontja a megjelenést és zajártalommal jár.

Rendszeresen használom a Greenway® Neo műszaki adatlapját. A specifikációk alapján és a –10, –15, illetve –20 °C-os fagyáspontnak megfelelően kiszámítom a szükséges arányokat, és elvégzek egy tesztet egy refraktométer segítségével, hogy ellenőrizzem a termék minőségét, amit telepíteni fogok.

Belgiumban, a közvetítőközeget értékesítő fűtéstechnikai szakemberek a hőszivattyúkat értékesítő vállalatoknál szerzik be a közegeket. A hőszivattyúk gyártói értékesítik a terméket. Ezek a közvetítőközegek a gyártók saját márkái, akik nem adnak tájékoztatást közvetítőközegük minőségéről. Az információk átláthatóságának hiányából adódóan döntöttem a közvetítőközegek gyártóitól történő közvetlen beszerzés mellett, amelyeknél sokkal könnyebb lekérni a műszaki adatokat és amelyek valós terméknevet alkalmaznak, nem pedig a hőszivattyú gyártója által adott másodlagos nevet. A Climalife révén minőséget kínálunk, tudjuk, hogy mit használunk, és méltányos áron adhatjuk el, mivel kevesebb a közvetítő. Ez egy sokkal tisztább kereskedelmi megközelítés.

Azért döntöttem a Greenway® Neo  mellett, mert már hallottam a Climalife-ról. Rákerestem az interneten, és felkértem Put urat, Brüsszel, Vallónia és a Luxemburgi Nagyhercegség régiójának kereskedelmi felelősét, hogy mutassa be nekem a Greenway® Neo-t.” – mesélt tapasztalatairól a cégvezető.

A hőszivattyú üzembe helyezése után nincs szükség karbantartásra, vagyis az ügyfél húsz éven keresztül nem jelentkezik – tartják sokan.  A társaságnak egyelőre nincsenek ilyen irányú tapasztalatai. „Még nem végzünk közvetítőközeg elemzést, mert csak 5 éve dolgozunk ezzel a módszerrel. Tehát még nincsenek hosszú távú tapasztalataim. Azonban a fagyálló folyadék élettartama nem ugyanaz például a szolár panelben, mint a geotermikus rendszer esetén, mert a szolár rendszerben a hőmérsékleti eltérések rendkívül nagyok (–20 °C-tól több mint 100 °C-ig), míg a geotermikus rendszernél a hőmérsékleti eltérés maximum 10 °C (körülbelül 12-től 3 °C-ig). A nagyon kis hőmérséklet-változásból adódóan a termék minősége sokkal lassabban romlik. Azt tervezem, hogy felveszem a kapcsolatot Put úrral, hogy lássam a Greenway® Neo időbeli alakulását az első projektjeim esetén, felkérve őt a Greenway® Neo laboratóriumi analízisére. Ez igazolni fogja munkám minőségét az ügyfeleim számára.

Igen ajánlanám a Greenway® Neo-t, mivel ez egy jó termék! De nem, nem ajánlanám a Greenway® Neo-t, mivel én szeretnék lenni az egyetlen, aki kínálja! Bizonyos mértékig bizalmasan kezelem az általam használt termékeket; kiemelem azokat az építészek és az ügyfelek előtt, de nem vágyom túlzottan arra, hogy a versenytársaim engem másoljanak.” – közölte Jacques Vercruysse.

ClimalifeHőszivattyú

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul