e-gépész online szaklap

Gázkonvektorok vezérlése szobatermosztáttal?

Vitaindító

| | |  4 | |

Gázkonvektorok vezérlése szobatermosztáttal?

Hazánkban több mint hárommillió gázkonvektor működik. A készülékszerelők jól ismerik a begyújtással, beállítással járó nehézségeket és az üzemeltetési tapasztalatokat, a csőtermosztátokat, amit a felhasználók igen gyakran eltörnek. Egy új találmány a konvektorok szabályozását segíti elő egy egyszerű elven.

A szobatermosztátok általában több információt hordoznak, mint egy konvektor szabályozója, amivel 8 fokozatban állíthatjuk be a készülék fűtési teljesítményét. A szobatermosztát kijelzi az aktuális hőmérsékletet, és a beállított érték alatt bekapcsolja a fűtést, felette pedig lekapcsolja azt. Jól tudjuk, hogy a konvektor igen egyszerű szerkezet, ennek köszönhetően ritkán is romlik el. Ha mégis meghibásodik, akkor legtöbbször a konvektor termosztátjamondja fel a szolgálatot a helytelen használat miatt. A felhasználók a vékony, hajlékony csövet, ami az érzékelőrúdhoz csatlakozik, eltörik. Azért fordulhat elő ilyen „baleset”, mert a tulajdonos szerint túl gyorsan kapcsol ki vagy be a készülék, és ezen az érzékelő áthelyezésével próbálnak segíteni. A gyakorlatban ez persze rossz megoldás, hiszen az érzékelőnek ki van alakítva a konvektorházon a helye, oda kell felszerelni. Sőt, a csőtermosztátot finom hangolni, szabályozni is lehet a „tekerő” burkolata alatt. Hogy a csőtermosztátok törését sikerüljön elkerülni, ehhez is jó szolgálatot nyújthat a konvektorvezérlő szerkezet.

A vezérlő működése

Hogyan is működik a konvektorvezérlő? A 10x10 centiméteres modul működési elve igen egyszerű, a szobatermosztáton beállított időszaknak és hőmérsékletnek megfelelően a gázkonvektor csőtermosztátján keresztül képes a gázkonvektort ki-bekapcsolni, így annak működése programozhatóvá válik.Használatával megelőzhető a túlfűtés, a szobák hőmérséklete pedig pontosan beállítható, nincs szükség a konvektor állandó állítgatására.

A vezérlő az összes létező gázkonvektorral kompatibilis, ezért a beszerelését bárki el tudja végezni, nem igényel engedélyt és felülvizsgálatot sem. A felszerelés során mindössze a vezérlőhöz kell csatlakoztatni a konvektor csőtermosztátját, össze kell kötni egy kéteres vezetékkel a digitális szobatermosztátot és a vezérlőt, majd be kell állítani a kívánt hőmérsékletre az eszközt. A korszerű eszköz felfűti a konvektor csőtermosztátját nagyjából 33 °C-ra, emiatt a gázkonvektor leáll. Amikor a helyiség hőmérséklete a szobatermosztáton beállított érték alá csökken, a termosztát parancsára a vezérlő lekapcsolja a fűtést a csőtermosztátról, ennek hatására az lehűl kb. 31 °C-ra,így elindul a fűtés.

Ha a helyiség hőmérséklete eléri a szobatermosztáton beállított értéket, a termosztát parancsára a vezérlő újra kb. 33 °C-ra fűti a csőtermosztátot, így a fűtés leáll.

Régi konvektornál is megoldás

A régi típusú konvektorok egyik legfőbb problémája, hogy nem lehet őket alacsony teljesítményen működtetni, mert rossz szabályozással rendelkeznek. A korszerűtlen konvektoros szobákban két állapot lehetséges, vagy izzadnak, vagy megfagynak a lakók. Ha a szabályozót letekerjük a névleges teljesítmény 20-30 százalékára, a konvektor égője már nem tud stabilan égni, hol belobban, hol elalszik a láng. Ez azt jelenti, hogy 5000 ppm szén-monoxidot gyárt a készülék, amely mennyiség néhány perc után is eszméletvesztést, halált okozhat. A magas szén-monoxid-koncentráció nem a szobában, hanem az ablak alatt, a parapetes kivezetéseknél jelenik meg. Ha egy társasházban több ilyen régi konvektor üzemel egyidejűleg, akkor az épület homlokzata előtt kialakul egy szén-monoxid-függöny, mely megfelelő műszerrel kimérhető. Szellőztetés esetén a szobába is bejuthat a veszélyes gáz. Ezen a problémán is segíthet a konvektorvezérlő, és így gazdaságosabban működtethető lesz a tüzelőberendezés.

Csőtermosztát csatlakoztatási pontjai, illetve felszerelési segédlete.

 

Konvektorcső termosztátja. Jobbra: a konvektor csőtermosztátja csatlakoztatva van a konvektorvezérlőhöz.

Új típusú készülékek

A konvektorok szabályozhatósága fontos probléma. Az új, 2018. január 1-je után is forgalomba hozható, felszerelhető készülékek már korszerű szabályozással rendelkeznek. A gázkonvektorokba beépített mechanikus hőmérséklet-szabályzók helyett elektromos szerkezeteket, heti programozású szobatermosztátot építenek be, vagy ablaknyitás-érzékelőket, távirányítókat, jelenlét-érzékelőket alkalmaznak. A programozható gázkonvektorok (amerikai rendszerűnek nevezhető) programozható termosztátjának két elektromos kimenete van. Az első fokozatban a csökkentett teljesítményt, második fokozatban pedig a teljes teljesítményt kapcsolja be. Így megőrizzük annak előnyeit, hogy a készülékek a gyújtóégő és a csökkentett teljesítmény között kapcsolgatnak, és a készülékek csak nagy hidegben kapcsolnak a legnagyobb fokozatra, azt követően, hogy előtte hosszabb ideig csökkentett teljesítménnyel üzemeltek. A gázkonvektorokat úgy méretezik, hogy a használatuk idejének döntő részében csökkentett terhelésen üzemeljenek.

Elsősorban tehát a régi típusú konvektoroknál lehet nagy segítség a konvektorvezérlő. Jó megoldás lehet a lakásaikat külföldieknek kiadó tulajdonosoknak, mert így a vendégeknek nem kell hozzányúlniuk a számukra ismeretlen berendezésekhez, és egyértelművé válik a hőmérséklet beállítása is a laikus felhasználónak.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2019. jún. 20.

Folytatás: Logikus, hogy a hőérzeti hőmérsékletingadozás (ami kívánatos) sokkal kisebb abban az esetben, ha a használt a gázkonvektor a főégő legkisebb lángja esetén megvalósuló üzemi állapot és a kizárólag gyújtóégővel megvalósuló üzemi állapot közötti kacsolgatással történik, ahhoz képest, mint amikor a helyiség fűtéséről úgy gondoskodunk, hogy a gázkonvektor jellemzően a gyújtóégő állás és a teljes teljesítményű állása között váltogatva fűti a szobát. Az is logikus, hogy a gázkonvektorhoz közeli tárgyak sokkal jobban fel fognak melegedni abban az esetben, ha a gázkonvektor teljes teljesítménnyel üzemel, ahhoz képest, mint amikor a gázkonvektor időszakosan a főégő legkisebb lángját kapcsolja be.


Fazakas Miklós Feren | 2019. jún. 14.

A KonvekPRO-val a régi gázkonvektorok esetében is gondok vannak: A régi, CR1-es gázszelepekkel felszerelt készülék esetében, amelyekről a felvezető cikkben szó van, a gázkonvektoroknak teljesen szabálytalan az a beállítása, amikor a főégőt a gázkonvektor fokozatosan teljesen ki tudja kapcsolni. Szerintem egy gyártó nem értékesíthet úgy egy szerkezetet, hogy a szerkezethez mellékelt használati előírásában egy másik gyártmány szabálytalan beálltására ösztönzi a vásárlóit, vagy feltétezi egy másik termék szabálytalan használatát. A KonvekPro esetében sokkal rövidebb lesz ugyan, de egy-két percig szintén fenn fog állni a gázkonvektor szabálytalan üzeme. Ezen túlmenően semmi garancia sincs arra, hogy a főégő „kikapcsolt” állásában a kombinált gázszelep nem fog valamennyi gázt átengedi a főégő felé. Ugyanis a csökkentett teljesítmény beállítására készült csavarokat nem arra tervezik, és nem is arra gyártják ezeket a csavarokat, hogy a gáz útját teljesen el lehessen zárni velük. Egy csökkentett teljesítményt szabályozó csavar tökéletesen megfelel abban az esetben, ha vele a gázátáramlás a legnagyobb érték 30%-ig lecsökkenthető. Akkor vajon minek terveznék az ilyen csavarokat gázelzárásra alkalmasnak? Azaz az, hogy ezekkel a csavarokkal a gázátáramlás egyes esetekben teljesen megszüntethető, csak egyedi esetek és véletlenszerűen fordulhat elő. Ráadásul nem is állapítható meg könnyen az, ha mégis megmarad egy minimális gázátfolyás a főégő felé, hiszen a főégőn kiáramló gáz nem lép ki a konvektorból, a tűztéren belül marad, majd a kéményen, vagy a külső-fali szerelvényen át távozik a konvektor belsejéből, a szabadba, így gázérzékelőkkel nem mutatható ki könnyen. Összegezve: Az előbbiek szerint vázolt üzem semmiképpen sem felel meg annak a használatnak, amire a gázkonvektort annak idején jóváhagyták. Az ilyenfajta átalakításra az sem szolgál mentségül, hogy a gázszerelők esetében is előfordul, hogy a gázkonvektort szabálytalanul állítják be.


Fazakas Miklós Feren | 2019. jún. 14.

Az új típusú gázkonvektorokba épített két kimenettel rendelkező, heti programozású szoba-termosztátok és a KonvekPRO működése között alapvető eltérés van: A KonvekPro annak érdekében, hogy a konvektor vezérlése felett átvegye az uralmat, radikálisan beavatkozik a gázkonvektor működésébe. Ahhoz, hogy a KonvekPro működni tudjon, a gázkonvektor saját szoba-termosztátját a használónak a legnagyobb hőmérsékletű állásba 33 Celsius fokos állásba kell kapcsolni. A konvekPro ezt követően a konvektor saját szoba-termosztátjánál ki-be kapcsolós üzemmódban fogja szabályozni a szoba hőmérsékletét, a következők szerint: Azaz amikor a szobában hidegebb van, mint ami a KonvekPro programja szerint megkívánt, akkor a KonvekPro teljesen kikapcsolja a gázkonvektor hő-érzékelőjénél az elektromos fűtést, azaz a konvektor úgy fog működni, mint ahogy az tőle elvárt abban az esetben, ha a saját szoba-termosztátja 33 Celsius fokra van beállítva és a szoba levegője aktuálisan például 19 Celsius fokos. Azaz a konvektor csökkentett teljesítménnyel bekapcsol, majd igen rövid idő elteltével teljes teljesítményre fog átkapcsolni. Amikor a KonvekPro szerint a kívánt hőmérsékletet elérjük, akkor a konvektor hő-érzékelőjét, hirtelen ismét 33 Celsius fok fölé fűtjük elektromosan, tehát a konvektor rövid időn belül gyújtóégő állásba kapcsol. Ez oda vezet, hogy egy-két perces átmeneti időszakokon kívül, amikor a konvektor a legkisebb teljesítményű állapotában van, a gázkonvektor vagy gyújtóégő, vagy a legnagyobb teljesítményű üzemmódra kényszeríti a KonvekPro. Ez az üzemmód nem felel meg a gázkonvektor eredetileg tervezett üzemmódjának. Ennek belátásához első lépésként a téli gázszámlánk összegét kell elemeznünk. Átlagos esetben azt találjuk, hogy a gázkonvektorok (ahogy más gázfűtő készülékeké is ) kihasználtsága 10 és 20% -os, azaz a gázszámlánk havi összege annak az összegnek a 10 és 20%-a közé esik, amelyet azzal az elméleti feltételezéssel számolunk ki, hogy mekkora lenne a gázszámlánk, ha a gázkonvektor az egész hónapban, folyamatosan a maximális teljesítménnyel, azaz a megadott legnagyobb gázfogyasztással üzemelne. Így könnyen belátható, hogy abban az estben, ha a gázkonvektorokon beállított hőmérsékletet nem változtatjuk és a saját termosztátja vezérli őket, a gyújtóégő és a legkisebb teljesítményű állás között kapcsolgatva üzemelnek. A legnagyobb teljesítményre a gázkonvektorok alap esetben csak a felfűtések idejére kapcsolnak. Tehát alapesetben az év során elhasznált gáz 90 – 95%-át a gyújtóégő, és a legkisebb teljesítményű állásban tüzelik el a gázkonvektorok. A KonvekPRO esetén viszont az elhasznált gáz legnagyobb részét a készülék a legnagyobb teljesítményén fogja elégetni. A gázkonvektorok élettartamát azonban nem a KonvekPro által történő vezérléshez, hanem a saját szoba-termosztátja által történt vezérlés esetére tervezik. Ahogy a személygépkocsik sem díjazzák azt, hogy állandóan tövig nyomot gázpedállal használjuk őket, úgy a gázkonvektoroknak sem tesz jót az ilyen üzem. Ebből következően a KonvekPro-val átalakított gázkonvektorokra a gyári garancia nem terjed ki. Pár évvel ezelőtt a meghatározó magyarországi gázkészülék-gyártók és forgalmazók közösen aláírtak egy dokumentumot, amelyben az áll, hogy nem járulnak hozzá az általuk forgalmazott gázfogyasztó készülékek átalakításához, vagy a gázfogyasztó készülékek üzemi feltétételeinek módosításához. A gázfogyasztó készülékek átalakítása, vagy azoknak az üzemeltetési feltételeknek módosítása, amire a gázkonvektort tervezték csak a 426/216/EU(2016. március 9.) - GAR- rendeletben foglaltak betartásával megengedett. Ami azt jelenti, hogy egy gázfogyasztó készülék üzemi feltételeinek módosítása, vagy átalakítása kizárólag az adott készülékmodell vonatkozásban kiadott EU-típusvizsgálati tanúsítvány alapján megengedett. Az előbbiek alapján nyilvánvaló, hogy a KonvekPRO a konvektorok élettartamára nézve hátrányosan módosítja a gázkonvektorok üzemi feltételeit. Ellentétben a KonvekPRO esetével, azok a gyárilag beépített „amerikai rendszerű” szoba-termosztátok, amelyek kisebb hőigények esetén csak a gázkonvektor csökkentett teljesítményét kapcsolják be és csak abban az estben kapcsolják a gázkonvektort a legnagyobb teljesítményre, ha a beállított szoba-hőmérséklet és a kívánt szoba-hőmérséklet közötti különbség nagyobb a programórán beállítható hőmérséklet-különbségnél, például 1 Celsius foknál. A gázkonvektorok jelentős sugárzó hőt bocsájtanak ki. Logikus, hogy a hőérzeti hőmérséklet ingadozása (ami kívánat


Fazakas Miklós Feren | 2019. jún. 14.

Kedves Lengyel István! Nem vagyok biztos benne, hogy ugyanarról a szerkezetről beszélünk. Az azonban bizonyos, hogy a FÉG állami vállalt a 90-es években, korlátozott számban gyártott ilyen elven működő programórákat. A szerkezet négy konvektort tudott vezérelni egyszerre. Működési elve minimálisan eltért a fent eddig leírtaktól, de az elv, hogy elektromos fűtéssel mintegy becsapjuk a szoba hőmérsékletét állandó értéken tartó mechanikus szoba-termosztátot, ugyanaz volt. A kérdéses vezérlő úgy működött, hogy a konvektornál beállított hőmérséklethez képest változtatta meg a szoba hőmérsékletét egy beállított időintervallumban (például amíg valaki távol volt otthonról). A szerkezetet úgy alakították ki, hogy minden egyes 0,1W elektromos teljesítménynövekedés a konvektor hő-érzékelőjénél megközelítőleg 1 Celsius fok hőmérséklet csökkenést eredményezett a konvektorral fűtött szobában. A hőmérsékletcsökkentés mértékét pótméterekkel lehetett beállítani. Személyesen is használtam egy ilyen szerkezet, de nem gázkonvektorokat vezéreltem vele, hanem a radiátorok termosztatikus szabályozó szelepét, így a nappali szobában hétköznaponként csak délután volt meleg és a hőmérsékletet éjszaka az egész lakásban programozottan csökkenteni tudtam azzal, hogy az MMG termosztátba is behelyeztem egy kívülről vezérelt fűtőellenállást.

Facebook-hozzászólásmodul