e-gépész online szaklap

Hővisszanyerés a fürdővízből rézcsövek segítségével

2019. június 12. | támogatott cikk | |  2 |

Hővisszanyerés a fürdővízből rézcsövek segítségével

Ha megnézzük a lakossági energiaigények alakulását, láthatjuk, hogy a fűtéshez szükséges energia drasztikusan csökkent, és ennek következtében a melegvíz-előállításához szükséges energia az otthoni energiafelhasználás egyre jelentősebb részét alkotja. Figyelembe véve, hogy ennek az energiának a többsége a lefolyóba kerül, a zuhanyzókból történő hővisszanyerés egyszerű módja lehet az energia és a pénz megtakarításának.

Az Európai Bizottság szerint az épületek az energiafogyasztás mintegy 40%–áért és a CO2–kibocsátás 36%–áért felelősek az EU–ban. A felújítások és az energiahatékonyság javítása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, ami az EU teljes energiafogyasztását 5–6%–kal, a CO2–kibocsátás pedig 5%–kal csökkentheti.

A lefolyóba épített hőcserélővel hatékonyan nyerhetünk vissza energiát, költséghatékony módon csökkentve az energiafogyasztást. A lakóépületek hulladékhő–visszanyerésére szolgáló hőcserélő berendezések új modelljei képesek a zuhanyelvezetőkből származó hulladékhő több mint 50%–át visszanyerni, és megtérülési idejük is kiemelkedő.

Hogyan működik?

1.ábra: Hővisszanyerés zuhanyvízből, előtte és utána. © Joulia

A lefolyó hővisszanyerő–rendszerének nincs mozgó alkatrésze és áramot sem igényel. A speciálisan kialakított rézcsövek a forróvizes hulladékvíz hőenergiájával a bejövő friss vizet 10 °C–ról mintegy 25 °C–ra melegítik. Így amikor frissvíz a keverőszelepre érkezik, sokkal melegebb, ezért lényegesen kevesebb melegvíz szükséges a vízmelegítőből esetleg a napkollektorból.

2.ábra: A zuhanyvízből történő hővisszanyerés működési elve. © Wagner Solar

Tárolós rendszerek esetén a zuhanyból visszanyert hőenergia felhasználható a tartály vízének előmelegítésére is.

3. ábra: Hőcserélő 5 rézcsőből © Joulia

4. ábra: DSS zuhanylefolyó csatorna

5. ábra: DSS zuhanytálca

A réz a legjobb hővezető

Hővezető képességének köszönhetően a réz ideális anyag bármely típusú hőcserélő gyártásához. A réz hőcserélők könnyen előállíthatók és kiváló korrózióállósággal rendelkeznek. A fűtési és hűtési alkalmazásokban sokféle módon alkalmazzák a rezet, a hősugárzó felületként, a hűtőközegek szállítására csőként, a napenergia gyűjtéséhez rézfelületként. Használható fűtéscsőként vagy a hőszivattyú részeként, mint hőátadó bordás felület, amely az energiát a levegőbe és a levegőből vezeti, vagy hővezetőként az egyik anyagból a másikba továbbítja. Az energiaátvitel költséghatékonyságának maximalizálása érdekében egyszerű vagy összetett alakzatok alakíthatók ki belőle.

iZi © Zypho

A fűtés és a hűtés az európai teljes energiaigény 48%–át teszi ki. Ennek 70%–a 250 °C alatti alacsony és közepes hőigény. A réz többféle tiszta energiatermelés során nélkülözhetetlen, mint például a napenergia, geotermikus és biomassza alkalmazások.

A tipikus alkalmazások közé tartoznak a radiátorok, a léghűtők, az olajhűtők és a mobil légkondicionáló berendezések a közlekedésben; elektromos berendezések hűtőbordái; kaloriferek, háztartási és ipari vízmelegítéshez használt hőszivattyúk és tekercsek a légkondicionáló és hűtőegységekben. Okos kialakítással a réz a hőcserélő egységet környezetbaráttá, gazdaságossá és tartóssá teszi a természetes hűtőközegek számára.

ReQup®–Plus © Gaïa Green

Termékinformációk: European Association for Wastewater Heat Recovery

Borítóképen: hőcserélő 5 rézcsőből. Forrás: Joulia

Réz

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Ponty Ferenc | 2019. dec. 18.

Jó dolog ez uszodák, kempingek, munkásszállók számára. Otthon inkább a takarékos zuhanyozásra törekednék. Nyolc liter elfolyó 38 fokos vízből viszont kb. négy forintnyi energiát lehet visszanyerni. Akkor már inkább a csatornába folyó (szürke) vizet sajnálom. Alkottak ugyan víz- és hővisszanyerő zuhanyozót is, (mindössze két liter vizet használ) de ennek egy hétköznapi háztartásban nincs létjogosultsága. Sivatagban, világűrben...


Berzy Péter | 2019. jún. 12.

Igen jó ötlet, de a fürdővízben oldott zsírok, szálas és egyéb anyagok egy szürke, nyálkás bevonatot hoznak létre a lefolyóban, ami a víz hűlésével lassan vastagodik, csökkentve a hőátadást. Két hét múltával a hőátadás már nem éri el a 10 %-ot sem, így legalább hetente ki kell pucolni a lefolyó gyűjtő dobozát a csőkígyóval együtt, amit a kedves felhasználó nem fog megtenni. E nélkül pedig az egész nem ér semmit, csak a drága beruházást kellett megfizetnie. Halandók vagyunk. Elméletben szép, gyakorlatban gond lesz vele.

Facebook-hozzászólásmodul