e-gépész online szaklap

Csoda Újpesten: 16 centis szigetelést vált ki a nanotechnológiás hőszigetelési rendszer

2019. május 8. | e-gépész | |  2 |

Csoda Újpesten: 16 centis szigetelést vált ki a nanotechnológiás hőszigetelési rendszer

„Tizenhat centiméteres szigetelést válthat ki – az ezzel járó hatalmas munkával, állványozással, szereléssel, utólagos festéssel – az az új nanotechnológiás hőszigetelési rendszer, mellyel a kívánt színre kevert szigetelőanyagot két milliméter vastagságban, rövid idő alatt, festékszóróval viszik fel a falakra.”

„A modern technológia nem drágább, mint a hagyományos szigetelés, viszont tized annyi idő alatt készül el. Fűtés nélkül mínusz 9 fokon is 16 fokos szobahőmérsékletet biztosít, ugyanezt nyáron, 24 fokos melegben is megtartja anélkül, hogy be kellene kapcsolni a légkondit. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, és a mérések visszaigazolják a TÜV minősítések adatait, úgy megfontolandó alternatíva lesz a panelprogramban részt vevő társasházaknak.”

A fenti poszt 2019. május 3-án került ki Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalára

Ezen felületen talán nem szükséges a fentiek részletes elemzése, hiszen egyetlen szóval elintézhető: átverés! Azonban, ha már önkormányzatok is teret adnak a „technológia” terjedésének, akkor nagyon nagy a baj. Aggodalmuknak sokan hangodt adtak a fenti poszt alatt, ezekből válogattunk:

„Kedves Újpest Önkormányzata. A BME Épületfizika Laboratóriuma, ahol dolgozom, Önöknek is szívesen elmagyarázza – számos általunk és más kutatók által elvégzett és publikált méréseken alapuló kutatásokkal alátámasztva – hogy miért nem lehetséges az, amit Önök állítanak. Kérem keressenek minket bizalommal, lehetőség szerint a beruházás előtt. Amennyiben pedig már elvégezték a munkát, rendkívül szívesen állunk rendelkezésükre a helyszíni ellenőrző mérések független elvégzésére.”

„Remélem mielőtt Újpest Önkormányzata beveti az »új technológiát«, ami 50 éves, azért kérnék egy ÉMI által hitelesített műbizononylatot arról, hogy a csodafesték hővezetési tényezője 0,0005 W/mK, ugyanis ekkor lenne egyenértékű a hőszigetelése 0,04 W/mK 16 cm vastag EPS szigeteléssel. Nem szeretném előre lelőni a poént, de ilyen műbizonylatot nem fognak találni, ezt a paradoxon-t a gyártók eltérő emissziós tényezőkkel próbálják általában feloldani ami pedig doktori disszertációk mérésén bukott meg, az már tényleg csak a hab a tortán, hogy már a leírásban is átértelmezik a fizika törvényeit, úgyhogy jó lenne ha a beruházás előtt egy olyan műszakis kollégájuk is véleményzné a projektet akinek nem érdeke ennek a csodának az eladása...”

„Kedves csoport admin, építészként és épületszigetelő szakmérnökként kérem tisztelettel, támasszák alá forrással az állításukat, hogy szakmailag is mérlegelhető legyen. A mérnöki szemléletmód és a tervezői gyakorlat mást mond, ugyan a hasonló festékek a hőveszteséget valamennyire tényleg csökkentik, de hogy 16 cm hőszigetelést kiváltana, az nagyságrendileg sem stimmel. Ha tényleg így van, örömmel belátom. Nem mindegy, hogy milyen bemondás alapján költenek el társasházi közösségek súlyos milliókat. Újpesti lakosként ez engem különlösen érdekel.”

„Ragyogó példa arra, hogy mit jelent a »bullshit« angolul. Ha valaki nem ült háttal fizikaórán, neadjisten, tanult thermodinamikát, az jót mosolyog ezen a marhaságon. 16 centi nyitottcellás habot 2 mm-el kiváltani? Miből van ez vákuumból?”

A Mérnök Újság májusi számában hasonló témában „A szakma kalmárjai” címmel jelenik meg cikk.

Borítókép forrása Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldala. Fotó: Várai Mihály

HőszigetelésNanotechnológia

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Murányi Sándor | 2019. dec. 18.

mérnöki diplomámat olcsón eladom


Zoárd | 2019. máj. 10.

Eddig egyszer próbálkoztak nálam ilyennel, Debrecenben egy építpész kolléga, a cég egy kis faluba volt bejelentve, kértem tőlük hogy küldjenek valamilyen minősítő okoratot, ez öt évvel ezelőtt volt, azóta is jön az okirat...

Facebook-hozzászólásmodul