e-gépész online szaklap

Az építőiparban fontosak-e a tervezőmérnökök?

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

2019. április 23. | Nagy Gyula | |  0 |

A pályázat szerinti támogatást tervező irodák is igényelhetik, azonban a tervező irodák méretére vonatkozó korábbi kamarai igényt a kiírás nem vette figyelembe, amely azonnali reagálást igényel!

2019. április 17-én jelent meg „Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló” ITM pályázat. A pályázat szerinti támogatást tervező irodák is igényelhetik, azonban a tervező irodák méretére vonatkozó korábbi kamarai igényt a kiírás nem vette figyelembe. A kamara igényelte ugyanis, hogy a tervezőirodák külön kategóriát képezzenek, és a pályázatot a legalább 5 fős irodák is elérhessék, és a legkisebb megpályázható összeg min. 10 millió forint legyen.

A pályázat kiírása nyilvánvalóan azonnali reagálást igényel, ennek megfelelően az alábbi közleményt juttattuk el az MTI-hez.  


Az építőiparban fontosak-e a tervezőmérnökök?

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról.

Az építőipar hatékonysága növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket támogatja a Kamara, de a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat támogatják, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról.

E vonatkozásban kulcskérdés, hogy a tervezőirodákat a pályázat önálló kategóriának tekintse. A tervezőirodák szervezeti nagyságrendje nem kezelhető egy kategóriában az építési-kivitelezési cégekkel.

A nagy állami tervezőirodák a rendszerváltás folyamatában zajló gazdasági szerkezetátalakulás során néhány fős, szakterületekre specializálódott szervezetekké váltak. A kamara nyilvántartásában szereplő mintegy 6508 mérnökiroda alig 2%-a rendelkezik legalább 10 tervező mérnökkel. Tehát alapvetően a mikro-vállalkozások a jellemzők. A versenyképesség megerősítését szolgáló támogatásnak ezen adottsághoz kell igazodnia, ezért kezdeményeztük , hogy a pályázat benyújtásának alsó határa az 5 fő tervezőmérnök legyen, a digitalizációt segítő eszközök beszerzésére megpályázható összeg pedig 10 millió forint. Az e körbe tartozó tervező irodák száma is az összes nyilvántartott 10%-a alatt marad! A ma megjelent pályázati kiírás nem változott a korábban kiírthoz képest, így a vállalkozások közel 98 %-a, ez 6000 vállalkozást jelent, ki van zárva a pályázási lehetőségből.
Bízunk abban, hogy ez az építésgazdasági stratégiának nem célja. Elvárjuk, hogy a pályázati kiírás általunk kezdeményezett módosítására mielőbb sor kerüljön.

Nagy Gyula
elnök
Magyar Mérnöki Kamara

Magyar Mérnöki Kamara

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul