e-gépész online szaklap

Bemutatkozik az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetsége

2019. április 10. | Dr. Barna Edit | |  0 |

Bemutatkozik az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetsége

Az MMK és annak Épületgépészeti Tagozata teljes jogú tagja az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetségének (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations, röviden REHVA). Magyarország képviseletét az MMK az ÉTE-vel közösen látja el az európai szervezetben.

A REHVA egy ernyőszervezet, amelynek fő tevékenysége épületgépészettel kapcsolatos technológiai megoldások kidolgozása tagszervezeteinek részvételével; és a kapcsolódó ismeretek terjesztése. Az 1963-ban alapított REHVA több mint 100 000 mérnökből álló hálózatot jelent 27 európai országból.

A REHVA szervezetének tevékenységét és működését tagjain kívül számos nemzetközi ipari támogató is segíti, a teljesség igénye nélkül: Aermec, Belimo, Ciat, Daikin, Eurovent, Halton, LG, Swegon, Systemair, Uponor stb.

A REHVA négy fő egységből épül fel:

1. Technológia és Kutatási Bizottság (Technology and Research Committee)

Célja naprakész szakmai információk megalkotása (technológiák, eljárások, legjobb gyakorlatok stb.). Ez az egység munkacsoportokból épül fel, amelyben az egyes REHVA tagok, vagy az általuk ajánlott hazai, magasan képzett szakemberek a REHVA több tagjával együtt:

  • könyveket írnak: 26 kiadvány született eddig a legkülönbözőbb témában (itthon fordítással megjelent pl. Az alacsony hőmérsékletű fűtés, magas hőmérsékletű hűtés, valamint a Hűtőgerendák című kiadvány)
  • részt vesznek az EU-s projektekben (Quantum, Aldren, hybrid Geotabs etc.), vagy
  • közösen létrehoznak pl. tanúsítást felülvizsgáló rendszereket (pl. Copilot)

2. Kiadványok Kiadásáért és Terjesztéséért Felelős Bizottság (Publications Committee)

Könyvek, segédletek, folyóirat, hírlevelek, szakszótár (ingyenes HVAC applikáció) kiadásával kapcsolatos tevékenységekért felelős bizottság.

3. Külkapcsolatok Bizottsága (External Relations Committee)

  • A szövetség az EU Bizottságával közösen dolgozva vagy véleményezéseken keresztül próbálja a belső környezet helyes kialakításának és az épületek energiahatékonyságának fontosságát előtérbe helyezni. Hatással kíván lenni az épületekhez kapcsolódó EU-s rendelkezések kidolgozására és azok nemzeti szintű alkalmazására. Az utóbbi években a REHVA részt vett az EPBD és EED felülvizsgálatában, az ECO design és Energiacímkézéssel kapcsolatos fejlesztésekben.
  • Hálózatépítés és kapcsolattartás EU-s szinten azon szakmai szervezetek között, akik az építőipar résztvevői (építész, kivitelező, üzemeltető stb.) azzal a céllal, hogy egységesen képviselhessék EU-s szinten az érdekeket, valamint lehetővé váljon az innovációk és ismeretanyagok széles körű terjesztése az építési szektorban. Ilyen szervezetek pl. Eurovent, EPB Center, AIVC stb.
  • Az európai szövetség, és így az európai normák, szabványok, technológiák megismertetése más országok egyesületeivel (legutóbb: India, Korea, Japán, Kína, USA-ASHRAE), illetve új ismeretek szerzése.

4. Oktatási Bizottság (Education Committee)

Tevékenységi körébe tartozik az éves REHVA Student Competition hallgatói verseny szervezése, ahova a tagok delegálnak hallgatókat. Emellett céljuk kurzusok, nyári egyetemek kidolgozása hallgatóknak vagy akár gyakorló szakembereknek.

A REHVA a háromévente megrendezésre kerülő CLIMA nemzetközi konferencia egyik fő szervezője. A konferencia, melynek hivatalos neve 13. REHVA CLIMA Világ Kongresszus, 2019. május 26-29. között kerül megrendezésre Bukarestben, ahol számot tartanak nem csak az európai, de a nemzetközi szakma képviselőinek érdeklődésére is.

Bővebb információk: https://www.clima2019.org/congress/

www.rehva.eu

Épületgépészeti TagozatMagyar Mérnöki KamaraREHVA

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul