e-gépész online szaklap

A Kádár-kockák energiatudatos továbbgondolása

Solar Decathlon Magyarországon

| | |  0 | |

A Kádár-kockák energiatudatos továbbgondolása

Az ÉMI rendezi meg a Solar Decathlon Europe versenyt 2019-ben Szentendrén. A magyar csapatok a Kádár-kockák értéknövelő felújítására keresik az innovatív megoldásokat.

Az ÉMI rendezi meg a Solar Decathlon Europe versenyt 2019-ben Szentendrén, a város önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben. Az ÉMI szentendrei telephelyén hosszabb távon is megtekinthetők lesznek a nemzetközi Solar Decathlon verseny keretében az egyetemista csapatok által épített modellházak.

A 2002-ben útjára indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A nemzetközi eseményt eddig több mint tíz alkalommal rendezték meg világszerte, és minden esetben nagyszámú – százezres – nézőközönséget vonzott az építésügyi szakma és a lakosság köréből egyaránt.

A Solar Decathlon versenyen idén 11 csapat vesz részt a világ (főként Európa) minden tájáról: Spanyolországból, Romániából, Thaiföldről, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból, magyar diákok pedig három csapatban is érintettek, az egyik a BME-sek „színmagyar” csapata, a másik egy magyar-algériai csapat (hazai részről a Miskolci Egyetem diákjaival), a harmadik pedig egy magyar-amerikai csapat, melyben több hazai felsőoktatási intézmény mellett az USA-beli Marylandi Egyetem vesz részt.

Az idei verseny ténylegesen 2019 júliusában zajlik majd Szentendrén, de a résztvevő csapatok a júniusban kezdődő építési időszak előtt a február 21-23-án megrendezett workshopra is ellátogattak Szentendrére, ahol bemutatták pályaműveiket.

Érdekes módon mindhárom magyar érintettségű csapat a jellegzetes hazai vidéki épület, az úgynevezett „Kádár-kocka” energiatudatos és értéknövelő felújítására-bővítésére keres innovatív megoldásokat. A többi csapat is jellemzően a meglévő épületállomány továbbfejlesztésében gondolkodott, tehát nemcsak műszaki, hanem szociális problémákra is választ keres. A franciák például iparvárosi sorházaikhoz illeszthető energetikai egységet fejlesztenek, a thaiföldiek pedig a többszintes városi épületek tetejére építhető lakó-„fészkek” építésére ajánlanak rugalmas rendszert.

A Solar Decathlon Europe 2019 csapatai és kísérőik legközelebb június végén érkeznek Szentendrére, amikor elkezdik építeni pályaműveiket az ÉMI szentendrei területén. Az elkészült, energiahatékony és innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat tartalmazó házakat július 12-től 28-ig, valamint ezt követően két hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.

Kádár-kockaSolar Decathlon

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul