e-gépész online szaklap

Véleménycikk: tervezői gondolatok a beruházás-lebonyolítói képzés kapcsán

| | |  1 | |

Elöljáróban leszögezném, hogy természetesen minden szakmai továbbképzési lehetőségnek örülni kell és örülünk is. Azonban beleolvastam a 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szövegébe…

Az a véleményem, hogy a jogszabály úgy néz ki, mintha egy harmadik világbeli ország ráébredne, hogy az építési tevékenységet jogilag szabályozni kellene, mert eddig ilyen nem létezett. Ez súlyos tévedés, számos jogszabályunk van erre, amik egyébként rendkívül szigorúan szabályozzák ezt a területet – más kérdés, hogy nincsenek betartva, és nincs aki ellenőrizze azokat…

Csak egy szösszenet

Amikor a Tisztelt Kivitelezőnek elmondom, (238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról, 1997. évi LXXVIII. törvény, 191/2009.IX.15. Korm. rendelet, 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) hogy azt a kiviteli tervet lehet az építkezésen szerelni, ami az e-napló mellékleteként fel van töltve és ha attól eltér, akkor súlyos büntetés és a kivitelezés leállítását kockáztatja, akkor bambán néznek rám és el se hiszik, hogy ilyen létezik – természetesen nyugodtak, mert a kutya sem ellenőrzi őket!

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezekkel a jogszabályokkal minden rendben lenne, de hogy ne léteznének, az erősen hibás hozzáállás.

Nem szeretném, ha ebből a felsorolásból megint egy olyan ámokfutás lenne, mint az „egyszerűsített építési engedélyezés” folyamata. Annak a folyamatát jogalkotás szempontjából tanítani lehetne a jogi egyetemeken, hogy nem szabad csinálni – szerintem jelenleg sincs nyugvó ponton!

Más oldalról a jogosultságok elképesztő elburjánzása egy nagyon negatív folyamat. Tulajdon képen beszűkíti a tervezők piaci mozgásterét, ami sem a gazdaságnak, sem a tervezőknek nem jó, azaz senkinek sem jó.

Különösen abszurd ez a közmű és úttervezés területén, de más területeken is problémát jelenthet. Külön kuriózum, hogy a műszaki ellenőrzésre külön jogosultságot kell szerezni, azaz amit megtervezhettem, azt nem műszaki ellenőrizhetem, csak egy plusz jogosultsággal. Ez talán a legabszurdabb az egészben, bár a többi mérnök kolléga biztos tud rengeteg hasonló ellentmondást.

A Kamara honlapján annyi jogosultság van felsorolva, hogy nem is lehet végig számolni a mennyiségét!

És akkor hozzá se tettem, hogy a mai gyorsan változó világban rengeteg olyan szakterület jön létre nap, mint nap, ami nyilván fel sincs sorolva a listában!

De kell-e nekünk ilyen szűken értelmezett szakmagyakorlási jogosultságokba szorítani a mérnöktársadalmat?

A Kamara úgy se tudja az új irányzatokat követni, de be tudja szűkíteni a meglévő területeken a tervezők mozgásterét!

Na persze van a másik véglet. Van olyan szolgáltató, ahol ellenőrzik a terveinket olyan emberek, akiknek sem kamarai tagságuk, sem tervezői jogosultságuk nincs erre. Ezen a téren természetesen lépnie kellene a kamarának, de ez már egy más terület!

Mangel Zoárd

Épületgépész

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fogta Gábor | 2019. febr. 1.

Kis Magyar Abszurd. Elnézést, tévedtem: NAGY. ”Káosz Amigos”

Facebook-hozzászólásmodul