e-gépész online szaklap

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

| | |  1 | |

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

Az egyik kollégánk számolt utána, hogy a minimális építőipari rezsióradíj mennyire fedezi azokat a költségeket, amelyeket elvben tartalmaznia kellene.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a Magyar Közlöny 185. számában megjelent 30/2018. (XI. 26.) ITM rendelet a 2018. évi minimális építőipari rezsióradíj (forgalmi adó nélküli legkisebb óránkénti) mértékét 2870 forintról 3300 forintra módosította. Az egyik kollégánk, Mangel Zoárd számolt utána, hogy ez az összeg mennyire fedezi azokat a költségeket, amelyeket elvben tartalmaznia kellene.

Egy építőipari cég az életben maradáshoz az anyagköltségben kell elrejtenie a működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, a díjtétel meg megint marad a levesben.

„Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. A minimális építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.”

Mit jelet ez a számok nyelvén?

250 e Ft nettó bér (ez alatt nem kapsz használható embert) ma 472 e Ft-ba kerül a vállalkozónak. Egy évből a fizetett napok és a szabadság miatt kiesik 1,5 hónap, azaz ezt átszámolva 12/10,5 x 472 = 539 e Ft jön ki. Egy embert legfeljebb 70%-ban lehet az építkezés helyszínén aktív munkával kiszolgálni az építőiparban, azaz tovább kell osztani 0,7-tel, amiből 770 eFt/hó jön ki! Ez még mind nettó (áfa nélküli) költség. És akkor még nem adtuk hozzá az irányítási, ügyviteli költségeket, amik legalább 30%-al tolják meg a költségeket. Azaz most már pont 1,0 M Ft+áfa-nál tartunk havi költségben.

Na, ha ezt leosztom a havi 170 munkaórával, akkor 5780 Ft jön ki (plusz áfa)! Azaz bruttó 7340 Ft/óra. Persze lehet a számításom egyes tételein vitatkozni, de hogy a vita végére sem lehet az 5780-ból 3300-at csinálni az biztos!

Építőipar

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Murányi Sándor | 2018. dec. 19.

Ne felejtsük el, hogy a rezsióradíj nem a ténylegesen a munkával töltött idővel számítandó, hanem jellemzően a költségvetés tételeinek normaidejével szorzódik. Jó esetben a normaidők jelentősen túlméretezettek, így ha jó munkát vállalsz (15000 méter egyenes csővezeték >)) akkor még elég is lehet. A ténylegesen elvégzett időre járó ( szakmánkban célszerűen szerelőpár óra) óradíjnak jóval magasabbnak kell lenni. Úgy gondolom nem általános a tényleges óradíjas megállapodás, bár előfordul.

Facebook-hozzászólásmodul