e-gépész online szaklap

Lényegesen kedvezőbb lesz a szabványokhoz való hozzáférés

| | |  3 | |

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

A Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.

Az elfogadott törvényjavaslatról György László, az ITM gazdaságstratégiáért – és szabályozásért felelős államtitkára nyilatkozott a sajtónak. Kiemelte, hogy a központi költségvetés évi 100 millió forintot fordít a leggyakrabban használt szabványokhoz való hozzájutás támogatására, így e szabványok költsége akár 90%-kal is csökkenhet.

A törvény alapján szerveződni fog egy szakértői szintű műszaki szabályozási bizottság, amelynek javaslata alapján válogatják ki a kedvezményesen elérhető szabványokat. A bizottság feladata lesz a szabványosítás szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása is, együttműködve a Magyar Szabványügyi Testülettel.

Magyar Mérnöki Kamara

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Nagy Gyula MMK | 2019. jan. 10.

Kedves Zoárd! Örülnék, ha részt vennél annak a munkacsoportnak a munkájában, amelyben kidolgozzák a szabványokhoz hozzájutás kedvezményes formájának részletes szabályozását. Fontosnak tartom, hogy a Kamara képviseletében ”hozzáértő” emberek segítség a kezdeményezést. Várom jelentkezésedet. Üdvözlettel Nagy Gyula MMK elnök


Zoárd | 2019. jan. 7.

És még egy dolog, ami az előfizetés elérhetőségéről szól! A saját szakmámban 3-6 évente megváltoztatnak egy szabványt. Nem sokra megyek azzal, ha most olcsón begyűjtők egy rakás szabványt, ami 3-6 év alatt elavul.


Zoárd | 2019. jan. 7.

Szép dolog ez a 100 MFt, de nem tudom eldönteni, hogy a sok ezer szabványból melyik is az, amelyik a leggyakrabban szükséges. Ahány szakma, annyi különböző szabvány lesz fontos. Véleményem szerint alapvetően a szabvány hozzáférést kellene olcsóbbá tenni. Jelenleg évi 85.000 Ft+ÁFA az előfizetés. Ez a mérnöki vállalkozások jelentős részének irreálisan magas összeg, míg bőven van olyan szegmens, akinek ez nem gond. Részben azért, mert egy 5 fő feletti vállalkozásnak bőven elég egy hozzáférési jelszó és 5 mérnökre számolva ez már csak 17.000,- Ft+ÁFA. Másik gond, hogy ugyan fejlődött a szabvány előfizetésre kapható szolgáltatás, de még mindig rettenetesen primitív! És ezzel a jellemzéssel dicsértem, mert a pontos jellemzés nem tűr nyomdafestéket! Mondjuk, ha a szabad piacon valaki egy ilyen szolgáltatást akarna nyújtani, azonnal csődbe menne! Nem tudom hány aktív tervező van a kamarában és hány előfizetése van az MSZT-nek, de biztos vagyok benne, ha a Kamarán keresztül lehetne kedvezményes előfizetést kapni, 20x50-szer annyi előfizetés lenne és az MSZT is sokkal több pénzhez jutna, talán lenne pénz egy használható szolgáltatásra is!

Facebook-hozzászólásmodul