e-gépész online szaklap

A szomszéd csöve

2018. november 5. | e-gépész | |  0 |

A szomszéd csöve

Ismét egy olvasói kérdésre igyekszünk válaszolni, amelyben a levélíró a szomszéd pincéjéből kivezetett levegőellátó-csővel kapcsolatban emel kifogást.

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot kérnék az alábbi esettel kapcsolatban.
Adott az udvarom, ami 3 méter széles. A telekhatárra épített szomszéd ház pincéjéből (a távollétem alatt és a tudtom nélkül) ki lett vezetve 2 db 10 cm átmérőjű cső. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a zárt égésterű kazán levegőellátó csöve. Nem szeretném ott látni, főleg a bejárattal szemben. Amúgy valahol azt olvastam, hogy pincéből semmilyen levegőztető, elszívó, szellőztető nem lehet, főleg telekhatáron lévő pincéből, 3 méter távolságra a szomszéd háztól. Tisztelettel várom szíves válaszukat, illetve valamilyen jogi hivatkozást, amivel megvédhetném magam.

A kérdésre az alábbi választ adjuk:

Azt javasoljuk, hogy keresse meg a területileg illetékes földgázelosztót, akitől kérdésére teljes körű választ tud kapni a konkrét esettel kapcsolatban, illetve az alábbiakra:

  1. tervköteles készülékcserével
    a) a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6/A. § szerinti, vagy
    b) földgázelosztó bevonásával végrehajtható készülékcserével, vagy
  2. egyszerűsített készülékcsere eljárással [11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. §]
    történt-e a kivitelezés, egyáltalán tud-e róla, hogy ilyen történt.

Amennyiben nem tud a kivitelezésről, kérje meg a földgázelosztót, hogy keresse meg az ingatlan tulajdonosát, és az Üzletszabályzatában ilyen esetekre előírt módon járjon el, és megtett intézkedéséről kérjen tájékoztatást.

Ezt a megoldást tartjuk egyedül célravezetőnek. A leírás alapján ennél határozottabb állásfoglalást adni nincs lehetőségünk! A megoldás irányába vezető út pedig csakis az általunk javasolt lehet!

Blazsovszky László
Gáz és Olajipari Tagozat

Gyurkovics Zoltán
Épületgépészeti Tagozat

A cikk képe csak illusztráció, nem a kérdésben említett helyszínen készült!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul