e-gépész online szaklap

Beszámoló a EUROSKILLS 2018 rendezvényről

Az Épületgépészeti Múzeum is emelte a rendezvény színvonalát

2018. október 29. | Dr. Chappon Miklós | |  0 |

Beszámoló a EUROSKILLS 2018 rendezvényről

Magyarország kijelölte az EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét, mind pedig a méreteit illetően.

A szakmák Európa-bajnoksága 2018-ban volt először a Közép-európai régióban. A szeptember 26–28. közötti rendezvénynek a Hungexpo adott otthont, de a nagy érdeklődés miatt a nyitó- és a záróünnepséget a Papp László Sportarénában tartották.

28+4 ország 525+15 versenyzője 37 szakmában mérte össze tudását. Oroszország 48, Ausztria 41, Svédország 32, Magyarország és Hollandia 31-31 versenyzőt indított, a legtöbbet szakács (24) és fodrász (22) szakmákban. Több, mint 70.000 látogató regisztrált, de a rendezvényt a 3 nap alatt mintegy 100 000 látogató tekintette meg. A verseny 60 000 m2-en került lebonyolításra, melyet a budapesti iskolásokból 700 önkéntes segített. Több, mint 350 újságíró tudósított az eseményről.

Az EuroSkills verseny 10 éve indult, mely időszakról egy kiállítással emlékeztek meg a „B” pavilonban. A rendezvény fontosságát misem jellemzi jobban, minthogy az ünnepélyes megnyitón részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, míg a záró ünnepélyen megjelent és beszédet mondott Áder János Magyarország köztársasági elnöke. Mellettük Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke köszöntötte és méltatta a rendezvényt.

A magyar fiatalok bebizonyították, hogy állják a versenyt a legjobbakkal. A 27 szakmában indult versenyzőink 17 versenyszakmában értek el helyezést. A 3 arany, 3 ezüst és a 3 bronzérem mellett 8 kiválósági érmet nyertek, ezzel a 17 helyezéssel a nemzetek rangsorában Oroszország, Ausztria és Franciaország mögött a 4. helyen végeztek. Ez nagy siker!

Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke a záróünnepségen azt mondta: „Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte az EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét, mind pedig a méreteit illetően.”

Természetesen köszönet illeti a 84 szponzort és a 20 partnert a támogatásért, mellyel a gépek, szerszámok, alapanyagok, technikai személyzet és know-how rendelkezésre bocsátásával hozzájárultak a minőségi lebonyolításhoz.

Épületgépészeti Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Hungexpo támogatásával az Épületgépészeti Múzeum részt vehetett ezen a nagyszabású rendezvényen. Ezúton is köszönjük a lehetőséget, illetve, hogy vezetőik – látogatásuk után – elismeréssel nyilatkoztak kiállításunkról!

Igyekeztünk egy olyan terméksorozattal megjelenni, melyben helyet kaptak kimondottan meglepő tárgyak, amelyekhez hasonlót sem láttak eddig a látogatók. Ilyenek például, persze csak címszavakban: az Ördög fürdőkádja, ill. párja, a hasonló gondolatból indult „bádogkád körülmelegítő kályhával”, vagy a „szájöblögető medencével” rendelkező mosdóasztal ugyanúgy tetszett a látogatóknak, mint a porcelán rumpli (mosódeszka) és a gömbmosógép. Sokakat sikerült meglepni a Szegedi Víztorony mellett szereplő Gellérthegyi Víztározóval, azaz a „Budapesti Víztoronnyal”. A 100 éves, vörösréz fürdőhenger és a 4 db vörösréz köpenyű gáz-vízmelegítő is nagy sikert aratott. A több, mint 100 éves szerszámok, ill. szerelvények (fittingek) persze elsősorban a szakembereket kápráztatták el.

Büszkék vagyunk arra, hogy a nagyszámú látogató véleménye szerint mi is emeltük a rendezvény színvonalát, ill. látványos kiállításunkkal színesítettük a rendezvényt. Véleményünk szerint ez annak is köszönhető, hogy a sok csillogó, villogó, vadonatúj tárgy között nagy kontrasztot jelentett a mi patinás, antik tárgyaink sora.

Ezek a tárgyak azonban azt is bizonyítják, hogy elődeinknek nem csak az volt fontos, hogy az adott tárgy hibátlanul teljesítse feladatát, hanem mindeközben szép is legyen.

A magyar és külföldi látogatók véleménye után nagy öröm számunkra, hogy mi is hozzájárulhattunk a EuroSkills Budapest 2018 rendezvény sikeréhez.

Épületgépészeti MúzeumEuroSkills

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul