e-gépész online szaklap

Testo hőkamerák a fűtéstechnikában 1.

2018. október 16. | támogatott cikk | |  0 |

Testo hőkamerák a fűtéstechnikában 1.

Egyre nagyobb hangsúly kerül a lehető legalacsonyabb energiafelhasználásra, ami a környezettudatosság mellett hosszútávon pénztárcakímélő is. A fűtési rendszerek egyre korszerűbbek, a szigetelések egyre hatékonyabbak, mindez azonban teljesen felesleges, ha a megtermelt hő kárba vész az épületek szerkezeti hibái, a sérült szigetelés, vagy a nem megfelelően működő fűtésrendszer miatt.

Ezen problémák felderítésére bár számos módszer rendelkezésre áll, vitathatatlan, hogy a legkényelmesebb megoldás a termográfia használatában rejlik, több szempontból is.

Egyrészt, egy hőkamerával minden mérést roncsolás és érintés mentesen lehet elvégezni, rövid idő alatt. Egyetlen pillantás is elég a hőkamera (vagy éppen a hozzá csatlakoztatott okostelefon) kijelzőjére a problémás terület felderítéséhez. Másrészt, egy megfelelően elkészített hőképpel a fennálló probléma bemutatása is sokkal egyszerűbb az ügyfeleknek, akiket így egyszerűbb meggyőzni a probléma elhárításának szükségességéről (például egy iszapeltávolításról). A dokumentáció is gyorsabban és kényelmesebben végezhető el, mivel a mért értékek a hőkép mellett grafikonon is ábrázolhatók. Itt lépnek a képbe a Testo hőkamerái, melyek a praktikus funkciókkal, valamint az okostelefon támogatással még kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik a méréseket. Bár egy hőkamera vásárlása jelentős befektetésnek minősül, a műszer nyújtotta előnyök és kényelem révén rövid időn belül visszatermelheti a befektetett összeget a nagyban megnövekedett produktivitás miatt.

A műszerben rejlő fontosabb technológiákról röviden

A 160 x 120 pixeles (testo 868), és a 320 x 240 pixeles (testo 872) felbontás a SuperResolution technológiával akár 320 x 240 pixelre (testo 868) és 640 x 480 pixelre (testo 872) is javítható, amivel az épületrészek és alkotóelemek kellő részletességgel láthatók. A kamerában lévő mátrixdetektorok nagysága befolyásolja a kép felbontását: minél nagyobb a detektor, annál nagyobb a felbontás, és minél nagyobb a felbontás, annál több méréspont jeleníthető meg a képen. A SuperResolution technológiával a detektor azon hátránya küszöbölhető ki, hogy az egyes pixelek között mindig van egy minimális távolság. A műszer a kéz természetes mozgását, remegését kihasználva egyidejűleg több képet készít, amit egy összetett algoritmussal egyetlen hőképpé fűz össze, így a detektor pixelei közti holttér is kitölthető információval. Az eredmény négyszer több képpont, 40%-kal jobb geometriai felbontás, részletgazdagabb kép – a hőkamera felbontása egy osztállyal javult az ár duplázódása nélkül.

A Testo hőkamerák használhatók a díjmentes okostelefon applikációval és az IRSoft PC elemzőszoftverrel is, melyekkel nagyban megkönnyítheti a mérés, a kiértékelés, és a dokumentáció folyamatát. Az applikációval egy okostelefon vagy egy táblagép használható második kijelzőként, vagy akár távvezérlőként is, valamint a különböző mérési funkciók beállítása és használata is leegyszerűsíthető.

1-2. kép: Eliszaposodott radiátor: a hőképen és a grafikonon jól látható, hogy a radiátor teljesítménye nagyban lecsökkent. Az eliszaposodott részen 25 °C alatti a radiátor hőmérséklete az átlaghoz képest

A különböző, mérést segítő, egyszerűsítő funkciókkal rengeteg időt és energiát spórolhat. A ScaleAssist funkció segít a megfelelő színskála beállításában, az ɛ-Asszisztens pedig a megfelelő emissziós tényező és a reflektált hőmérséklet beállítását könnyíti meg.

További részletek

HőkameraTesto

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul