e-gépész online szaklap

Felhívás a vidéki szakmagyakorlókhoz

| | |  0 | |

Az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökének felhívása a vidéki szakmagyakorlókhoz, épületgépész kollégákhoz az Országos Magyar Épületgépész Napok 2018 programok szervezésére!

Hosszú hagyománya van a Magyar Épületgépészet Napja – MÉN – rendezvényének. Minden év novemberének utolsó hétvégéjén került megszervezésre állandó budapesti helyszínnel, döntően a BME Épületgépészeti Tanszékének – most ÉPGET – szakmai napjához igazodva!

Fontos, hogy ennek a rendezvénynek hagyományos zárásaként került, kerül sor a szakmai kiválóságok díjazására. Ekkor adtuk át az „Év emberei” – „Az év tervezője, … márkakereskedője, … oktatója, … kivitelezője stb.” díjakat és a Macskásy Árpád díjakat. Társszerveink közül a MÉGSZ a Meszlényi Zoltán díjakat, míg a Koordinációs Szövetség „Az épületgépészetért” díjat adja át hagyományosan.

Az elmúlt évek díjazottjai megoszlottak a fővárosban-Pest megyében, illetve az ország többi megyéjében tevékenykedő szakmagyakorlók között. (A legkorábbi évekre ez nem biztos, hogy így volt!) Ennek ellenére a rendezvényt vidéki kollégáink számára nem sikerült oly mértékben vonzóvá tenni, hogy azon a részvételük a 10-15%-ot meghaladta volna!

Erre is tekintettel érlelődött meg a gondolat – ezt a szaksajtóban elsőként Prof. Dr. Barótfi István fejtette ki – hogy a MÉN legyen országos! Szervezzük meg – 2018-ban első alkalommal – az Országos Magyar Épületgépész Napokat! Legyen tehát MÉN helyett OMÉN!

A szervezett időszak: 2018. november 26-30-ig tart!

(Azt érdemes figyelembe venni, hogy a záró rendezvények Budapesten 29-30-án, különös figyelmet érdemlően 30-án lesznek.)

A vidéki rendezvények tekintetében az adott régiókban élő szakmagyakorlók öntevékenységére, ötleteire számítunk. Számítunk a helyben élő épületgépészek közreműködésére! A helyi szakirányú középiskolák diákjainak szervezett programjaira. A kis és nagykereskedők akcióira, a gyártók és forgalmazók „nyitott kapus” szakmai napjaira, a felsőfokú épületgépészeti oktatásban résztvevő egyetemek, főiskolák – Debrecen, Gödöllő, Pécs – által szervezett és koordinált programokra.

Ezek a programok lehetnek szakmai jellegűek, de lehetnek baráti találkozók a szomszédos megyék szakmagyakorlóival, lehetnek tömegsport rendezvények. Lehetnek megye-specifikus épületbemutatások, -látogatások, de ugyanez szervezhető regionálisan, több megyét érintően is.

Természetesen a koordinálást, a tájékoztatást, a programok népszerűsítését a Szervező Bizottság – megfelelő információk birtokában – elvégzi!

Előkészítettünk egy mindenki által kezelhető felületet, amelyen mindenki rögzítheti a tervezett programját rövid tartalmi ismertetéssel, helyszínnel és időponttal. Ebből a táblázatból minden fontos adat felkerül a www.talalkozzunk.hu honlapra és a szakmai közvélemény erről onnan, ill. a szaksajtóból tájékozódhat.

OMÉN 2018 szervező

Ez az a link, amelyről elérhető interaktív táblázat. Mint látható, már tartalmaz konkrét programszervezéseket. Ezekhez – pl. valamely gyártó nyitott kapus szakmai napjához – akár csatlakozni is lehet, természetesen előzetes regisztrációval!

Kedves Kollégák!

Én az egész szakmai életemet vidéki tervezőként éltem, élem. Ezzel nekem problémám sosem volt. Sőt. Az viszont mindig is zavart, hogy a „központi rendezvényeken” mindig alul reprezentált volt a vidék szakmagyakorló társadalma. Lépjünk tehát szűkebb környezetünkben!

Nem kell hatalmas elfoglaltságot, nagy szervező munkát igénylő rendezvényekben gondolkodni. Fontos, hogy „a találkozások rendezvényei” minél több helyszínen, minél több-, és minél aktívabb részvétellel létrejöjjenek.

Fontos, hogy találkozzunk ne csupán a hétköznapok eredménycentrikus szakmai világában, hanem találkozzunk oldottabb körülmények között is a szakmai kapcsolatok-, az épületgépész szakma egységének erősítése érdekében.

Az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöksége – amennyire csak módja lesz erre – képviseltetni fogja magát a jelentősebb vidéki rendezvényeken!

Az OMÉN központi Szervező Bizottságában a vidéki programok koordinálása kiemelt feladata – rajtam kívül – az alábbi kollégáknak:
• Gyárfás Attila a MÉGSZ részéről
• Király Tamás a MÉGKSZ részéről.

Külön kiemelem a lehetőséget az „Év embere” szavazásban való aktív részvételre! A vidéken működő egyesületek képviselői, az MMK ÉgT szakcsoportjai sokat tehetnek ezen a szavazáson is a vidék érdekérvényesítéséért. A „talalkozzunk.hu” honlapon megadott módon kell szavazni a megyében – de inkább regionálisan – összefogva a vidéken kiemelkedően dolgozó épületgépész szakemberek elismertetése érdekében!

Gyurkovics Zoltán
elnök, MMK Épületgépészeti Tagozat
Győr, 2018. szeptember 24.

ÉpületgépészGyurkovics ZoltánMagyar Épületgépészek Napja

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul