e-gépész online szaklap

Kérdés az épületgépész tervezői jogosultság megszerzéséről

2018. szeptember 3. | dr. Halász Györgyné | |  0 |

Kérdés az épületgépész tervezői jogosultság megszerzéséről

Az Óbudai Egyetem egyik utolsó éves gépészmérnök (Bsc) hallgatója tett fel kérdést a Magyar Kamara Épületgépészeti Tagozatába való felvétellel és az épületgépész tervezői jogosultság megszerzésével kapcsolatban.

Az Óbudai Egyetem egyik utolsó éves gépészmérnök (Bsc) hallgatója tett fel egy kérdést a Magyar Kamara Épületgépészeti Tagozatába való felvétellel kapcsolatban.

„Jelenleg épületgépészeti területen dolgozom, viszont "hagyományos" gépészmérnöki, azaz nem épületgépészeti szak hallgatója vagyok. A jogtárat böngészve arra a következtetésre jutottam, hogy az általam hallgatott egyetemi szak elvégzésével és a szükséges gyakorlat megszerzésével sem lehet alkalmam épületgépész tervezői engedély kiváltására, mivel a feltételeknek nem megfelelő képzésen vagyok.

Kérdésem az lenne, hogy talán lehetséges-e a jövőben gépészmérnöki Bsc végzettséggel épületgépész tervezői engedély kiváltása azáltal, hogy a kötelezőnél akár jóval több évet töltök a szakterületen, gyakorlatot szerezve, vagy egy esetleges jövőbeni vizsgatételen bizonyítani tudom szakmai felkészültségemet?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!”

A kérdés megválaszolására Gyurkovics Zoltán elnök a Tagozat Minősítő Bizottságának elnökét, dr. Halász Györgynét kérte:

"Az 5 év gyakorlati idő és igazolt épületgépész munka azon gépészmérnök hallgatóknak is szükséges, akik az épületgépész specializáción (szakirányon) szerezték meg a gépészmérnöki diplomájukat. Úgy kaphat épületgépész tervezői jogosultságot, ha részképzésen (BME, SZIE, Debrecen, Pécs, felsőfokú intézményben, ahol akkreditálva van az épületgépész szakirány) megszerzi a szakirányos tárgyakból a szükséges krediteket. Ez a képzés kb. két félév, és a kreditekért fizetni kell: az MMK honlapján a Szakmagyakorlási Szabályzatában megtalálható az a táblázat, amelyben a szükséges szakirányos tárgyak és kreditek szerepelnek."

Épületgépészeti TagozatMagyar Mérnöki KamaraTervező

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul