e-gépész online szaklap

Megvalósítható-e a gömb alakú lombház?

2018. augusztus 7. | e-gépész | |  0 |

Megvalósítható-e a gömb alakú lombház?

Egy beruházó, aki különféle alternatív és újszerű szálláshelyek létrehozásán töri a fejét, kereste meg Koós Miklós építészt, hogy tervezzen neki egy gömb alakú lombházat.

Az egyik gond az efféle építményekkel, hogy a vizes blokk általában már nem fér bele a házakba, de a kérés az volt, hogy próbáljam meg megoldani. A közműcsatlakozás, a lefolyás stb. a tervezés szempontjából másodlagos volt, sokkal fontosabb volt, hogy hogyan lehetne egy ilyet megvalósítani lehetőleg fából (vagy nagyrészt fából) – fogalmaz a blogján a tervező.

Az eredmény a képeken látható, hangsúlyozva, hogy mindez csak egy vázlatterv, nincsenek a részletek kidolgozva, de a szerkezet megvalósítható. A gömbház sodronykötelekkel lett volna kifeszítve a fák közé oly módon, hogy az egyik fához készült volna egy feljárat, ahhoz egy kis platform (pihenő) és onnan függőhídon lehetett volna megközelíteni a lakrészt, a fürdőszobás lakrészt.

A gömbben el kellett férnie egy franciaágynak, egy nappali tartózkodásra szolgáló ülőalkalmatosságnak, egy WC-fürdőnek és persze biztosítani kellett a pazar kilátást

Az alapvetően derékszögű és merőleges síkokban dolgozó építész számára meglehetősen nagy kihívás volt, hogy a külső felület szinte minden eleme íves gömbfelület, de még az ajtókeretek is (kivéve az ablakok). A modellezés tisztán ArchiCAD-del készült. 

A vázlaterv végül nem valósult meg, így a fióknak készült ez a korántsem hétköznapi szálláshely.

A magunk részéről azért gondoltuk megosztani a fenti koncepciótervet, hogy elvi szinten megvitathassuk egy gömb alakú lombház vízellátásának, esetleg a fűtésének lehetséges megoldásait. Nos, ki hogyan fogna hozzá, ha az építtető bekopogna hozzá?

Az eredeti bejegyzés és további képek a koos.hu oldalon, ide kattintva találhatók meg.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul