e-gépész online szaklap

Vízlágyítás, víztisztítás – de mivel?

2018. július 25. | e-gépész | |  0 |

Vízlágyítás, víztisztítás – de mivel?

A vízkőmentes fűtési rendszernek sokkal magasabb a hatásfoka, a berendezések élettartama pedig akár kétszeresére is nőhet lágy víz használata esetén.

Az űrből a Földre tekintve páratlan látvány tárul elénk: a bolygó kétharmadát víz borítja. Azt hihetnénk, hogy bőven van belőle. A rajta lévő felhasználható víz mennyisége azonban véges. Csak kevesebb, mint 1%-a édesvíz, melyet az ipar és a lakosság is használ. A víz egyre nagyobb értékké vált életünkben, így a költséghatékony és környezetkímélő vízgazdálkodás szerepe is megnőtt. Fontos, hogy olyan vízkezelő berendezéseket használjunk mindenapjaink során, amelyek gazdaságos üzemeltetéssel rendelkeznek.

A vezetékes vízben található vízkeménységet okozó ásványi anyagok az idő múlásával lerakódnak a vezetékekben, a berendezések alkatrészein ezzel csökkentve a hatékonyságukat és az élettartamukat. Egy 1,5 mm-es vízkő lerakódás már 10%-kal növeli meg az adott berendezés energiafogyasztását. A vízkőtől mentes fűtési rendszernek sokkal magasabb a hatásfoka, a berendezések élettartama pedig akár kétszeresére is nőhet lágy víz használata esetén.

Ma már Magyarországon is lenyűgöző választékot kínálnak kisebb nagyobb cégek az otthoni vízlágyításra, víztisztításra, ha azonban nem rendelkezünk elég tapasztalattal a vízkezelés területén és nem vagyunk tisztában néhány alapvető fogalommal, kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az eladótól kapott információkra hagyatkozni.

Vízlágyító és vízlágyító közt is van különbség

A gyanúsan olcsó ár, a lenyomozhatatlan gyártási hely és a szervizháttér hiánya lebutított alkatrészeket és silány minőséget takarhat. Most megosztunk Önnel néhány fontos szempontot, amely segít, hogy olyan terméket tudjon ajánlani ügyfelének, amely hosszú évekre szóló megoldást kínál a vízzel kapcsolatos problémákra.

A lakástulajdonosok a döntés meghozatala előtt lehetőleg járjanak utána a gyártó szakmai "hátterének" (rendelkezik-e saját kutató-fejlesztő részleggel, gyártósorral, forgalmazói hálózattal stb.), megbízhatóságának.
Győződjenek meg róla, hogy hosszú távon biztosított-e a szervizháttér, az alkatrészellátás, illetve agaranciális jog. Tisztában kell lenniük azzal, hogy az adott vízkezelő-berendezést milyen szabványok szerint gyártották és milyen tesztelésnek vetették alá (ISO, HACCP). Egy vízlágyító esetében rendkívül fontos a biztonságos működés, a higiénikus és kényelmes használat, az alacsony só- és vízfelhasználásból következő gazdaságos üzemeltethetőség és a környezetbarát működés.

Azon vízkezelő termékek esetében, ahol a minél olcsóbb áron van a fő hangsúly, és nem a kényelmi, biztonsági és higiénia funkciókon, joggal gyanakodhatunk rá, hogy a lehető legolcsóbb, leginkább lebutított alkatrészekből készült, amelyek a kötelezően előírt 12 hónapos garanciális időt úgy 80%-ban nem élik túl. Szerviz és terméktámogatás nélkül pedig nagyon nehéz lesz a készülék meghibásodását kijavítatni.

Vízkezelő berendezést nem csak 1 évre vásárolunk. Fogadják meg tanácsunkat, és nézzen utána a hátterének azon berendezéseknek amelyek az első pillantásra olcsónak tűnő, de a márkás termék minőségét és funkcióit ígérik.

A nemzetközi, jónevű márkákat folyamatos termékfejlesztés és új, előremutató technológiai megoldások jellemzik. A vezetői európai vízkezelő cégek kutatás+fejlesztés részlegeinél nagyon sok időt és energiát fordítanak arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek, amelyek nem csak megbízhatóak, biztonságos működésűek, hanem emellett fontos szempont az alacsony üzemeltetési költségék és a környezetvédelem.

Vegyünk szemügyre az apró, ám roppant fontos részleteket!

Ma már a nemzetközi cégek, nem csak az alap funkcionalitásra fókuszálnak, vagyis ma már nem kell megelégednünk azzal, hogy egy vízlágyító berendezés lágy vizet biztosítson.

Fontos szempont, az is hogy a működéséhez mennyi só tablettát vagy vizet használ fel. Nem minden egy hogy egy regenerálás alkalmával 50-100 liter vizet használ fel vagy 300-400 liter vizet. A technológiai fejlesztésekben élenjáró gyártók olyan úttörő kényelmi, higiéniai és környezet-tudatos funkciókkal látják el a berendezéseket, amelyek gazdaságossá, rendkívül felhasználó- és környezetbaráttá teszik a használatot. Ilyen például a SMART Metering funkció, amely ma már a Magyarországon is elérhető nemzetközi márka minden vízlágyítójában megtalálható. A SMART Metering regenerálási rendszer gazdaságos üzemeltetést és alacsony só felhasználást tesz lehetővé.

Ne felejtsük el, azt az alapigazságot, hogy a minőség és megbízhatóság hosszútávon olcsóbb megoldás! És ez igaz a víztisztító, vízlágyító berendezésekre is.

BWTVízkezelésVíztisztítás

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul