e-gépész online szaklap

A légkondicionálás fontosabb a fűtésnél

| | |  4 | |

A légkondicionálás fontosabb a fűtésnél

Ma már a használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.

Nulláról 6 százalékra nőtt az elmúlt tíz évben az egyedi méréssel kínált távfűtéses lakások aránya, miközben alig 2 százalékkal csökkent csak a gázkonvektorosoké, amelyek még mindig az eladó lakások ötödét teszik ki Budapesten. Változatlanul a cirkófűtés a legjellemzőbb, és nyomokban látszik csak a geotermikus vagy a korszerű fan coil rendszer, noha előbbi épp 27, utóbbi 44 százalékos árelőnyt nyújt most eladáskor. Gépi hűtés terén már sokkal markánsabb a trend, a lakóházak 14-15 százalékát, a társasházi lakások 9-11 százalékát hirdetik légkondicionálással az eladók – derül ki az év első hat hónapjában feladott fővárosi lakáshirdetésekből. Az Ingatlan.com által a Világgazdaság kérésére kigyűjtött adatsor a hűtés-fűtés típusának és arányainak változását, valamint azok árprémiumhatásának mértékét tükrözi.

Az eladó ingatlanállományon belül nincs gyors átrendeződés, még tíz év alatt is alig látszik változás, az újabb technológiák csak lassan jelennek meg és terjednek el. Pedig a hirdetők egyre tudatosabbak, mind több árnövelőként kalkulált információt adnak meg az ingatlanokról.

Forintban is kifejezhető előnyökkel jár például a légkondicionáló, amely az egyes lakás- és háztípusok esetében a négyzetméterárak középértékéhez képest átlagosan 4-12 százalékkal magasabb kínálati árat eredményez.
Érdekes módon a legkevésbé a panelek árát dobja meg a klímaberendezés, azoknál csak 4 százalékos a felár, míg a téglalakásoknál 12, a családi házak esetében pedig 11 százalékos a különbség.

A légkondicionálók be- és felszerelése a társasházakban az egyik legrendezetlenebb terület – véli Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A kültéri egységek zaja és a sok helyen még mindig az utcára vezetett kondenzvíz miatt folyamatosak a feszültségek. Miután nincs hatósági állásfoglalás, és a társasház hozzájárulását sem kérik ki a klíma beszereléséhez, a probléma tovább él.
A légkondicionáló berendezések az utóbbi négy-öt évben kezdtek szemmel láthatóan elszaporodni a lakóépületek falán – jó esetben az erkély mélyére rejtve –, most is folyamatosan szerelik fel a kültéri egységeket.

Míg a forró nyári napokon a hűtést saját kényelemből megfizetik a lakók, a fűtéskorszerűsítésre kevesebben és kevesebbet áldoznak. Érthetően, hiszen míg egy költségmegosztó radiátorszelep 5-6 ezer forintba kerül, a kazáncsere milliós tétel, és jó ideje hatékony pályázati támogatásokat sem kínálnak rá.

Forrás: Világgazdaság
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

FűtéstechnikaKlímatechnika

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2018. aug. 12.

Kedves Ferenc! Természetesen nem ismerem azt a társasházat, de van az a helyzet, ahol a következő megoldás szinte az egyetlen járható út. Az 1960-as évektől rengeteg olyan ház épült, ahol parapet konvektorokkal oldották meg a fűtést. Ezekben az épületekben nincs megfelelő kémény korszerű kondenzációs fali kazán elhelyezésére. Az egyetlen járható út vagy a központi fűtés, vagy lakásonként egy parapet kazán telepítése. Jelenleg igen kedvező árral magyar gyártmány is kapható, még kondenzációs kivitelben is. Mivel ezeknek a lakásoknak bőven 6 kW alatt van a fűtési igénye a 6 kW-os parapet kazánok remekül ki tudják fűteni a lakást egy radiátoros rendszerrel, még indirekt fűtésű melegvíz tározó is csatlakoztatható a rendszerbe. És sokkal kevesebb bonyodalommal jár, mint a központi kazános rendszer kiépítése.


Ponty Ferenc | 2018. aug. 8.

Kedves Zoárd, igaz, jobban haragszom a konvektorra, mint az átlag. Tényleg nem szabad szubjektív élményekből ilyen száraz kijelentést tenni szakmai fórumon. Ha a dühöt kivonjuk a mondataimból, azért van némi igazság benne... Konkrétan az váltotta ki a mérgemet, hogy láttam egy társasházat, ahol a meglévő központi fűtést félretették és fűtéskorszerűsítés gyanánt ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL konvektorkat szereltek a lakásokba egy évvel ezelőtt.


Zoárd | 2018. júl. 12.

Kedves Ferenc! A világgazdaság cikke nem szakcikk, ami a lényeg benne, hogy ma már jobban eladható egy klimatizált lakás, mint amelyik nem klimatizált. A klimatizálásnak sok fajta megoldása van. Önmagában a klimatizálás egyáltalán nem a kiváltója a klimakataszrófának, azaz a globális felmelegedésnek, bár nyilván ez is belejátszik. Sajnos valóban a legegyszerűbb egy split rendszerű egységet elhelyezni a homlokzaton, vagy az erkélyen, ami valóban jogilag megoldatlan és jellemzően kellemetlenséget okoz a szomszédoknak és csúfítja a városképet, de egy problémát sem old meg a körülmények mérlegelése nélküli tiltás. Miből gondolja, hogy a gázkonvektor emberi használatra alkalmatlan, ez itt egy szakújság, csak így idevágni ilyet, értelmetlen és ráadásul nem is igaz.


Ponty Ferenc | 2018. júl. 11.

”egy költségmegosztó radiátorszelep 5-6 ezer forintba kerül” Nem sikerült értelmeznem, azaz gyanítom, hogy mit akart írni a szerző, aki a Világgazdaság munkatársa, nem feltétlenül járt a Gázszerelő Akadémiára. Kaplonyi György figyelmébe ajánlom, hogy törvényi szabályozás híján a társasház szervezeti és működési szabályzatával lehetne védekezni a partizán klímaberendezés telepítőkkel szemben. Az említett gondokon kívül a klímaberendezés fokozott tűzveszélyt jelent a ház alkalmatlan villamos hálózata miatt, a kánikulában pedig egy 60 Celsisus fokos légfüggönyt küld a fölötte lakó falára. Elcsúfítja a városképet és sok munkát ad a tüdőgyógyászoknak. A klímaberendezés a klímakatasztrófa fő kiváltója. Érdekes, hogy utólag felszerelt külső árnyékolókról nem lehet olvasni. Az ingatlankereskedelemben érvényre kéne juttatni: a gázkonvektoros fűtés emberi használatra alkalmatlan, ilyet tovább értékesíteni tilos.

Facebook-hozzászólásmodul