e-gépész online szaklap

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak meg

| | |  2 | |

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak meg

Épületeink hőszigetelésére leggyakrabban expandált polisztirolhabot (EPS) használunk. Külföldi laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad az épületenergetikai problémákra. De mi a hazai gyakorlati tapasztalat?

A közelmúltban mintát vettek egy Magyarországon gyártott és 25 éve beépített polisztirol hőszigetelő anyagból.

A korai beépítések egyike volt a győri Nyugdíjasház hőszigetelése. Az 1991. április 20-tól indult kiszállításról számla és a szállítólevél tanúskodik. A 12 cm vastag homlokzati hőszigetelés még a mai igényeket is megközelíti, pedig 25 éve még az 5 centi is inkább sok volt, mint kevés. Az épület homlokzata már két és fél évtizede dacol az időjárás viszontagságaival, és bizony a nagyváros szennyezett levegője is megviselte a vakolatot. De hogyan működik alatta a hőszigetelés?

Ezt csak bontással és a kivett minták mérésével lehet meghatározni. Az ingatlan tulajdonosa segítőkészen állt a vizsgálathoz. A mintavételi felület meghatározása után következett a hőszigetelő anyag kivágása, amely nem volt egyszerű feladat, mert a próbatestek ideális mérete 0,5×0,5 méter, és a negyed évszázados ragasztó is még igen jól tartott, de végül sikerült 6 mintát venni. A minta szemrevételezéssel megállapíthatóan száraz volt, nedvesség lecsapódásának nyomai nélkül. Az anyag mechanikusan is megfelelőnek bizonyult, stabil, kezelhető táblákat sikerült laboratóriumba vinni. A minta előkészítése során először a külső oldali ragasztó- és vakolatréteget kellett eltávolítani, amit a termék gyártásakor alkalmazott fűtőszállal oldottak meg. Ezután került sor a hővezetési tényező mérésére.

A korabeli termékismertetők szerint az anyag hővezetési tényezője 0,04 W/mK volt, a tervezés során ezzel számoltak. A vizsgálat szerint a 25 éves hőszigetelő-anyag jobb volt, mint új korában: hővezetési tényezője 0,037 W/mK értéket mutatott. Ez annyit jelent, hogy 25 éven keresztül 7 százalékkal több energiát spóroltak meg a lakók, mint amit eredetileg terveztek. Ez jelentheti azt, hogy a jó minőségű építőanyagok anyagok felhasználása mellett lehet arra számítani, hogy a termék akár túl is teljesíti a specifikációban előírt adatokat.

Építőipar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Juhász István | 2018. júl. 2.

Gyönyörű ez a diagram! Egyetlen kérdés merült fel bennem, hogy miért 1000Pa-on mértek, hiszen 100kPa a légköri nyomás. Vagy csak sajthiba? A 7% is egy csodálatos számítás eredménye (7,5%).


Németh Szabó László | 2018. jún. 14.

Azért egy réteg hővezetési tényezője semmiképpen sem arányos a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezőjével. Márpedig az energiamegtakarítás kb. a hőátbocsátási tényező változással arányos. Természetesen többet takarítottak meg, mint tervezték, de nem 7%-kal.

Facebook-hozzászólásmodul