e-gépész online szaklap

Miért nem élünk a geotermikus energia kínálta lehetőségekkel?

2018. május 30. | Fülöp Miklós | |  2 | |

Miért nem élünk a geotermikus energia kínálta lehetőségekkel?

A napokban a geotermikus energia magyar hőellátásban betöltött szerepéről tartottak konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a geotermikus energiaforrásokkal kapcsolatos aktualitások kerültek napirendre.

A tudományos ülésen elhangzott, hogy hazánk európai viszonylatban jó adottságokkal bír a megújuló energiaforrások terén, a geotermikus energia szempontjából pedig az egyik legjobb feltételekkel rendelkezik a kontinensen. Mindezek ellenére eddig ez egy kiaknázatlan területnek bizonyult, annak ellenére, hogy használata számtalan pozitívummal szolgálhat(na).

A hazai példák sora elég rövid. Egyik ilyen a Közép-Európában is egyedülállónak számító turai geotermikus erőmű, amely a föld mélyéből nyert, 129 °C-os termálvíz által meghajtott turbináival 800 család egész éves villamosenergia-szükségletét elégíti ki.

Természetesen a geotermikus energia nemcsak áramfejlesztésre lehet megoldás, de használni lehet távfűtésre, földszivattyús rendszerek által hűteni és fűteni is lehet vele. Ha ilyen kedvezőek hazánk adottságai e téren és ennyire sokrétű a felhasználás köre, akkor miért nem élünk a geotermikus energia kínálta lehetőségekkel?

SzakmakörnyezetVitaindító

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2018. jún. 11.

A képen látható villamos erőműben az a fájó, hogy a kép szerint a hulladékhő, amivel valószínű sokkal több mint 800 lakást lehetne ellátni, megy a környezetbe, azaz a ”kukába”. Remélem tévedek és csak a nyári fölös energiát juttatják a szabadba.


Zoárd | 2018. jún. 11.

Ez érdekes és szép feladat, de nem az épületgépész szakma szűken vett területe. Ez közösségi energia szolgáltatás kategóriája. Ebben a körben pedig a probléma az, hogy elvileg önkormányzatoknak kellene ezzel foglalkozni, de nincs rá pénzük, sőt, szép lassan semmilyük se lesz. Egy ilyen beruházás megtérülése nagyon hosszú idő - 30-50- év, így a lakosságot se lehet bevonni, pénzügyi befektető bevonása is problémás ilyen hosszú távú befektetésbe. A geotermikus rendszerek egyik problémája, hogy állandó vagy nagyon lassan változó térfogatáramon kell üzemelniük és az elhasznált közeget vissza kell juttatni a földköpenybe, ami nem egyszerű feladat. Ezek az elvárások kikényszerítenék a közeg minél jobb kihasználását. Sajnos a hőigényünknek éves lefutása van, ez okoz igazi bonyodalmat, hogy mi is lenne az ésszerű kialakítás. Ami ránk vonatkozik, az az, hogy az ilyen energiát a lehető legjobban használjuk fel. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg minél alacsonyabb hőmérsékletű hőellátó rendszereket tervezzünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználható legyen a hőpotenciál. Ebbe beletartozik az, hogy soros rendszerű hőfelhasználás javasolható, azaz a kellően forró vizet több, sorba kötött rendszerrel lehessen minél jobba kihasználni, a végső lépcső pedig hőszivattyús kialakítás lehet, kellen, hogy legyen. Ez esetben egy bejövő 80°C-os vizet akár +10 // +5°C-ig is ki lehet használni, így minimalizálva a térfogatáramot.

Facebook-hozzászólásmodul