e-gépész online szaklap

Ideális vízkezelés családi házban

2018. május 29. | e-gépész | |  0 |

Ideális vízkezelés családi házban

A vízmű a lehető legjobb minőségű ivóvízellátást biztosítja mindenki számára. Ennek ellenére a homok- és rozsdaszemcsék kerülhetnek be a vízvezetékrendszerbe a csatlakozási pontokon, illetve a karbantartás során, emellett sok helyen a vízkőkiválás is gondot okoz.

Új nap kezdődik. Felkelünk. Lezuhanyozunk. Elkészítjük kávénkat, teánkat. Elindítjuk a mosógépet. Előkészítjük és megfőzzük az ételt. Sokszor már bele sem gondolunk, hogy a víz testünk legfontosabb alkotóeleme, a nap 24 órájában része életünknek.

A vízmű a lehető legjobb minőségű ivóvízellátást biztosítja mindenki számára. Ennek ellenére a homok- és rozsdaszemcsék kerülhetnek be a vízvezetékrendszerbe a csatlakozási pontokon, illetve a karbantartás során. Emellett sok helyen a vízkőkiválás is gondot okoz. A lehetséges következmények a drága javítástól a megnövekedett energiaköltségeken át az csöpögő csapokig terjednek, nem beszélve a háztartási berendezésekben, szerelvényekben és a zuhanyrózsában lerakódó vízkőről.

A víz az életünnk része. Otthonunk vízminőségének biztosításának és költségeink lefaragásának érdekében az alábbi technológia beépítését érdemes átgondolnunk.

1. Lebegő szennyeződések szűrésére a lakásba, házba belépő vízvezeték ágra vízszűrő beépítése javasolt.

Indok: a vízhálózatból érkező szennyeződéseket - rozsda, vízkő, iszap stb. - visszatartása.

Vízszűrők

2. Vízkő okozta problémák megelőzésére a házba belépő ágra, a vízszűrő berendezés után vízlágyító berendezés beépítése javasolt.

Indok: a vízzel érintkező berendezéseinket, csőhálózatot, illetve fűtési rendszerünket megvédése a vízkőlerakódásoktól.

Lágyvíz előnyei*:

  • Simogató lágyság a zuhany alatt és a kádban
  • Lágy bőr, selymesen fénylő érzetű haj
  • Pihe-puha ruhák, törülközők
  • Kevesebb vízkőlerakódás a szerelvényeken, a csempéken és a csövekben
  • Háztartási gépek megnövekedett élettartama
  • Akár 50%-kal kevesebb mosószer, tisztító- és fertőtlenítőszer fogy
  • Alacsonyabb energia- és fűtési költségek

* keményvízhez viszonyítva

Vízlágyítók

3. A konyhában, a konyhai csapnál, közvetlenül a víz felhasználása előtt egy utószűrővel kiszűrjük az íz- és illatrontó anyagokat.

Tipp: Ha vízlágyító berendezés is beépítésre kerül, akkor érdemes a mechanikai vízszűrő után és a vízlágyítót megkerülve kiépíteni egy ágat a konyhai mosogatóhoz, mivel amíg a berendezéseinknek a lágyítótt víz a kiváló, addig szervezetünk a enyhény kemény, zamatos, tiszta vizet kedveli.

Indok: a konyhai ivóvíz utószűrőkkal a közönséges csapvizet kiváló minőségű ivóvízzé varázsolhatja otthonában, mert eltávolítják az illat- és íz rontó anyagokat (pl. klór) és baktériumok 99,8%-át.

Víztisztítók

+1. Fűtési rendszerek védelme megfelelő vízminőség biztosításával.

A fűtési rendszerek az évek során egyre kompaktabbá váltak. Mára a legkisebb hőátadó felületek a leghatékonyabbak, bár kompakt méretük miatt ezek a legsérülékenyebbek is. Csak pontosan vezérelt és összehangolt ciklusok, hőmérsékletrétegződést elősegítő tágulási tartályok, keverők, vezérlőszelepek, szivattyúk révén érhető el a megfelelő energiahatékonyság. Ahhoz, hogy a fűtési rendszer a lehető leggazdaságosabban működjön, megfelelő fűtővízre van szükség.

Fűtési rendszerek védelme

BWTVízkezelésVíztisztítás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul