e-gépész online szaklap

Építőipari körkép: folytatódni látszik a növekedés

| | |  0 | |

Építőipari körkép: folytatódni látszik a növekedés

2017-ben megdöntött minden eddigi rekordot a hazai építőipar, a növekedés pedig folytatódni látszik – derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában.

2017-ben megdöntött minden eddigi rekordot a hazai építőipar, a 2200 milliárd forintos megkezdett kivitelezési munkaérték olyan magas összeget jelentett, amire eddig még soha nem volt példa. A rekordot követően a növekedés pedig folytatódni látszik. Legalábbis az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában. Összesen 592 milliárd forintot tett ki a megkezdett beruházások összértéke, vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató, ami a tavalyi harmadik negyedévet leszámítva a 2. legnagyobb volt az elmúlt években (1.ábra).

1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 1. negyedév)

A magasépítéseknél csökkent a lendület

Már a tavalyi utolsó negyedéves jelentésünkben is némi visszaesésről számoltunk be az elindított magasépítési projektek kapcsán, az idei első negyedévben pedig szintén a korábbiaknál mérsékeltebb értékben kezdődtek meg beruházások. 2016 első negyedéve óta most volt a legalacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a szektorban, a magasépítések közé tartozó megkezdett fejlesztések összértéke 232 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 261 milliárddal. A magasépítések esetében a 4 negyedéves gördülő átlagok alapján most először látszik csökkenés 2015 első negyedéve óta az újonnan elindított kivitelezési munkák összegében.

A mérséklődésben a kisebb lakásépítési lendület mellett a nem lakáscélú magasépítések esetében tapasztalt visszaesés egyaránt szerepet játszott. Utóbbinál 153 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, ami 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb összeget jelentette. A magasépítési lendület mérséklődése ellenére az idei év első három hónapjában is indult több nagy magasépítések körébe tartozó projekt. Ekkor vette kezdetét például a Magyar Állami Operaház felújítása, melynek bekerülési értéke meghaladja a 20 milliárd forintot, illetve szintén az első negyedévben kezdődött meg a Néprajzi Múzeum építése. De január és március között indult el a Máriaremetei Gyarmati Dezső uszoda építése, valamint két nagyobb iroda-beruházás, a Balance Hall vagy a Skylight City is.

Csúcsra jár a mélyépítési szektor

Már a tavalyi évben is erős pörgés jellemezte a mélyépítéseket hazánkban, mint korábbi jelentésünkben bemutattuk, 2016-hoz képest megduplázódott az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, így eddig soha nem látott mértékben kezdődtek meg kivitelezési munkák 2017-ben. A növekedés pedig tovább folytatódott az idei év első három hónapjában. 360 milliárd forint összegben indultak el mélyépítési projektek Magyarországon, ami 2014 második negyedéve után a valaha volt 2. legmagasabb összeg 3 hónap alatt.

A jelentős összegű Aktivitás-Kezdés bővülésben az út és vasút építés játszotta a főszerepet, a 360 milliárd forintból 300 milliárd forint volt ezen szektorok részesedése. A megkezdett út és vasútépítések összege minden eddigi rekordot megdöntött, soha ilyen összegben nem indultak el projektek hazánkban 3 hónap alatt, mint 2018 januárja és márciusa között.

Közép-Magyarország mellett Nyugat-Magyarország is erősített

Továbbra is erős Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból, 2018 első három hónapjában azonban Nyugat-Magyarország is erősített. Előbbi részesedése az Aktvitás-Kezdésben a 2017-es 49 százalékról 52 százalékra nőtt, ami továbbra is jelentősen meghaladja a korábbi évek arányát. Nyugat-Magyarországon a 2018 első negyedévében megkezdett kivitelezési munkák 33 százaléka található, szemben 2017 20 százalékos arányával, és mostani részesedése így meghaladta a korábbi években jellemzőt is (2.ábra).

2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 1. negyedév)

Mi lesz a lakásépítésekkel?

2017-ben rekordot döntött a megkezdett lakásépítések összege hazánkban, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a többlakásos projektek esetében meghaladta a 400 milliárd forintot. Ennek a rekordnak a megdőlése azonban erősen kérdéses az idei évben a jelenlegi piaci körülmények ismeretében. A fejlesztők komoly nehézségekkel küzdenek, egyre nehezebb kivitelezőt találniuk, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek. Ráadásul egyelőre az új lakásokat terhelő kedvezményes áfakulcs időszakának meghosszabbításáról sem érkeztek új hírek, vagyis a jelenlegi állás szerint 2020. január 1-je után a mostani 5 százalékos ráta ismét 27 százalékosra emelkedhet, ami bizonytalanná teheti a lakások iránti kereslet alakulását ez időpont után. Éppen ezen bizonytalanság miatt, várhatóan a fejlesztők igyekeznek projektjeiket 2019 vége előtt befejezni, ez azonban azt jelentheti, hogy az építkezéseket még az idei első félévben el kell indítaniuk, de legkésőbb az év második felében mindenképpen. Vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató az év első részében még kaphat egy utolsó lendületet, de az év második felében, illetve jövőre - amennyiben nem jelentik be a kedvezményes áfakulcs időszakának hosszabbítását - várhatóan csökkenés jöhet.

A tavalyi év végén némi mérséklődés volt látható az Aktivitás-Kezdésben a társasházi lakásépítéseknél, de az első negyedévben elindított projektek összértéke végül túlszárnyalta ezt. 2018 első negyedévében 78,5 milliárd forint értékben indultak el társasházi lakásépítési beruházások, ami ugyanakkor 18 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest, összességében azonban 2017 első három negyedévét leszámítva még mindig az egyik legmagasabb összegnek számított. (3.ábra)

A lakásépítések jövője szempontjából kiemelt fontosságú az áfakulcs alakulása, illetve az áfakulcs sorsának minél előbb történő bejelentése. Bár a jelenlegi szabályok egyértelműek, a piaci szereplők jelentős része mégis hosszabbításra vár, ami jelentős bizonytalanságot okoz az építések jövőbeli alakulásában.

Bár az építések elindítása bizonytalan lehet az idei évet követően, az azonban biztos, hogy egyre több projekt fejeződik be és kerül átadásra. A társasházi lakásátadásokban már tavaly számottevő növekedés volt megfigyelhető, az idei év pedig jelentős ugrást hozhat. 2018. első három hónapjában 29 milliárd forint értékben fejeződtek be társasházi lakásprojektek, de az év egészében az előzetes bejelentések szerint, közel 370 milliárd forint értékben várhatóak projektátadások az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok alapján, bár a piacot jellemző nehézségek miatti csúszások miatt ennél valószínűleg alacsonyabb összegű lesz végül az átadott projektek összértéke. Ezzel együtt is azonban sokéves rekord megdőlésére készülhetünk.

3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 1. negyedév)

A lakásépítési boom továbbra is főként a Közép-Magyarország régióra koncentrál, itt indult a társasházi lakásépítések 68 százaléka 2017-ben és 2018 első három hónapjában, míg 2014-2015-ben a terület részesedése 53 százalékos volt. Bár a társasházi lakásépítések felfutása erősen főváros központú, az építkezések egyes vidéki helyszíneken is nagyobb sebességre kapcsoltak, Szegeden például egy több mint 500 lakást tartalmazó projekt indult el az idei év első negyedévében (4.ábra).

4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 1. negyedév)

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről

A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul