e-gépész online szaklap

Helyszíni beszámoló a 41. milánói épületgépészeti szakkiállításról

Mostra Convegno Expocomfort

2018. március 14. | Szilágyi László | |  0 |

Helyszíni beszámoló a 41. milánói épületgépészeti szakkiállításról

Március 13 és 16. között kerül megrendezésre az egyik leglátogatottabb nemzetközi szakmai kiállítás, a Mostra Convegno Expocomfort Olaszországban. A cikkünk a második nap reggelén, a helyszínen íródott.

Buon Giorno Ungheria!

A magyar gyártók, tervezők és kereskedők már hozzászoktak, hogy hajnalban együtt kávéznak a ferihegyi repülőtéren, amíg várják az ismert fapados légitársaság 6 órás milánói gépének indulását. A repülőn úgy éreztem magam, mintha egy szakmai konferencián lennék, hiszen minden sorban egy ismerős arc, az épületgépész szakma jeles képviselői ültek (és a VGF szaklap legfrissebb számát olvasták a duty free katalógus helyett, mert kiosztottam nekik felszállás után:)).

A kétévente megrendezett szakvásár a több mint 1600 kiállítójával a hazai kiállítási mértékhez szokott szakemberek számára elképesztő méretű. 52 ország képviselteti magát, ami önmagában is lenyűgöző, de tovább színesíti - az egyébként egyértelműen olasz többséget - az egzotikusabb országok kollektív standjai. A kínai különítmény már megszokott a rendszeres látogatóknak, a sok egységes méretű standokon, hatalmas gyártók, elsősorban alkatrész- és szerelvénykínálutakkal próbálnak európai forgalmazókat találni. Számomra idén az Indiai pavilonok jelentettek meglepetést. Elsősorban fémmegmunkáló szerelvénygyártók mutatták be termékeiket, de a sokszor tradicionális megjelenésük szokatlan és üde színfoltja a rendezvénynek.

Az idei év fő irányvonala az energiahatékonyság. A piacvezető gyártók szinte versenyeztek, hogy ki tud még hatékonyabb rendszert bemutatni. Elsősorban nem is az egyedi fejlesztésű új termékek, hanem a komplex rendszerek és azok hatékonyságának növelése volt a fókuszban. A különböző technológiák ötvözéséből érdekes hibridmegoldások születtek, ahol elsősorban a hatékonyság növelés volt a cél. Az már egy külön cikk témája, hogy a hatékonyságnövelés és az ezzel járó beruházási költségnövelés meddig optimális.

Talán nem meglepő, hogy a kiállítói portfólió is színesedett. A legnagyobb “kazános” pavilonokban idén a fotovoltaikus panelgyártók és forgalmazók is kiállítottak, sőt több épületgépész gyártó standján is megjelentek a rendszerekhez csatlakoztatott napelemes megoldások.

Amire nem számítottam, hogy egy ilyen szakmai vásáron az emobilitás is helyett kapott. Rögtön az első pavilonban elektromos közlekedési eszközök, töltőállomások kerültek bemutatásra, a látogatók örömére.

Úgy gondolom, hogy a szakmai kiállítások még mindig iránymutatóak, a prototípusok bemutatása előrevetítik szakmánk jövőjét. Egy szakkiállításon való megjelenés fontos része a szakmai kommunikációnak, a szakfolyóiratok és konferenciák mellett komoly létjogosultsága van, és egy ilyen nemzetközi szintéren elengedhetetlen programja a szakembereknek a részvétel, akár kiállítóként, akár látogatóként.

Tekintse meg a fényképeinket az e-gépész Facebook oldalán!

Fotógaléria

EseményekKiállítás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul