e-gépész online szaklap

Gázfűtés – akár a világ végén is

| | |  0 | |

Gázfűtés – akár a világ végén is

Az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel. Sokoldalúan felhasználható, környezetbarát, minősége egyenletes, fűtőértéke magas, könnyen elérhető, akár átmeneti időszakra is igénybe vehető.

Legyen szó háztartási szükségletről, szabadidős tevékenységről, agrár-, vendéglátó-, élelmiszer- és nehézipari, valamint kereskedelmi igényekről, a hagyományos földgázhálózattól távol eső fogyasztók energiaellátását is meg lehet valósítani palackos vagy tartályos kiszerelésű cseppfolyós PB-gázzal.

Kiváló megoldás wellness szállók, erdei szállók, panziók, vendéglők, éttermek, pékségek számára. Továbbá azokon a területeken, ahol nincs vezetékes gáz, jellemzően a települések peremén lévő ingatlanokban, üdülőhelyeken, hegyvidéki területeken. Főként olyan létesítmények üzemeltetői számára vonzó ez a megoldás, amelyekben csak egy-egy csúcsidőszakra nő meg ugrásszerűen a gázigény.

Mivel a PB-gáz alkalmazási területei közül a fűtés az, amely a legtöbbet fogyasztja, a stabil, megbízható szolgáltatás érdekében érdemes nagyobb mennyiségű gázzal rendelkezni. Azokon a területeken, ahol a vezetékes hálózat kiépítése túlságosan költséges lenne, vagy a földrajzi adottságok miatt nem lehetséges, a Prímaenergia több megoldást is kínál.

Akik több gázt fogyasztanak, mint körülbelül 40 kg/hó, de nem annyit, hogy tartály telepítése lenne szükséges, azok számára az úgynevezett palackcsoportos megoldás az ideális ellátás. Ebben a rendszerben több 25 kilogrammos propán-bután palack van sorba kötve, és erről üzemeltethető többek között a fűtés. Ez a megoldás hétvégi házak, nyaralók ellátására ideális. A palackokra rákötött automata váltószelep gondoskodik arról, hogy az egyik palack kiürülésekor automatikusan váltson a rendszer a másikra, így garantálva a folyamatos gázellátást. Előnye, hogy nincs telepített rendszer, így bérleti díjat sem kell fizetni, de nem kell minden palack kiürülése esetén a cseréről gondoskodni.

Nagyobb gázigény esetén a tartálytelepítés jelenti a megoldást. A telepítés gyors és rugalmas folyamat, a kezelés egyszerű és biztonságos. Ipari tevékenység esetén mellette szól, hogy a vezetékestől eltérően nem kell kapacitás- vagy lekötési díjat fizetni érte.

Ezzel a fűtési megoldással bármekkora gázigény kielégíthető, a leggyakoribb a 3 és 5 köbméteres tartály. Ezek alkalmasak arra, hogy egy átlagos családi ház fűtését és használati melegvíz-ellátását megoldják, akár egy évig. Ezen felül léteznek 10, 25, 40 és 63 köbméteres tárolók is. A gáztartály többféleképpen telepíthető, a választást a Prímaenergia szakemberei tanácsadással segítik.

A tartályos PB-gáz egyszerűen csatlakoztatható a meglévő fűtési rendszerhez is, többnyire egy fúvókacsere, illetve beállítás elegendő ahhoz, hogy vezetékes gázról átálljanak tartályos PB-gázra. Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne tartályos PB-gázzal fűteni, annak érdemes már a tervezés fázisában is bevonni a szolgáltató szakembereit. A Prímaenergia munkatársai segítenek a gázigény kiszámításában, a tervezésben és a szakhatósági engedélyeket is beszerzik.

További információ:

Prímaenergia Zrt. 
tel.szám: 06-80/45-50-50, e-mail-cím: vevoszolgalat@primaenergia.hu
www.primaenergia.hu
www.tartalyosgaz.hu

PB-gáz

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul