e-gépész online szaklap

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőzési megoldások a Zehndertől

2018. január 24. | e-gépész | |  0 |

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőzési megoldások a Zehndertől

Rengeteg megkeresést kapunk ablakcserén átesett épületek, lakások tulajdonosaitól, akik levegőtlen hálószobákra, rossz szagú lakásokra panaszkodnak. Rosszabb esetben a penészedés is megjelenik a falsarokban, bútorok mögött. A probléma a kellő szellőzés hiánya.

Ha a lakás nem szellőzik kellően, a lakásban keletkező pára (és minden más szennyezőanyag) a szobákban reked, ott feldúsul. Ablaknyitással a helyzet csak rövid ideig javul, ráadásul az ablakon értékes hőenergiát engedünk a szabadba. A problémára a hővisszanyerős szellőzés nyújt kielégítő megoldást.

Csináljunk pénzt a levegőből!

Ahelyett, hogy a drága pénzen megvásárolt ablakon át kiengednénk a drága pénzen megvásárolt hőenergiát, a friss levegőt bejuttathatjuk hővisszanyerő géppel. A hővisszanyerő gép hőcserélője a kintről érkező hideg friss levegőt a bentről elszívott meleg levegővel fűti fel. Tehát a meleg belső levegővel nem az utcát fűtjük, hanem a beérkező hideg friss levegőt. Ez nagyon jelentős megtakarítás!

Decentralizált vagy központi szellőztetés?

A Zehnder a lakásszellőzés termékek piacvezető gyártója, rengeteg megoldással szolgál házak, lakások szellőztetésére. Ebben a cikkben a felújításokhoz javasolt, egy-két helyiség szellőzésére alkalmas decentralizált (nem központi, egy helyiségre alkalmas) szellőztetőket mutatjuk be.

Zehnder decentralizált megoldások: elég egyetlen gép

A Zehnder kínálatában két géptípus szerepel, ezeknek a műszaki tartalma jelentősen eltér a piacon kapható, látszólag sokkal olcsóbb termékektől.

  • ComfoSpot 50: egy helyiség szellőztetésére
  • ComfoAir 70: két helyiség szellőztetésére

A legfontosabb különbség, hogy a Zehnder gépek két ventilátort tartalmaznak, működési elvük megegyezik a nagy hővisszanyerő gépek működési elvével. Más gyártók egy ventilátoros gépeket gyártanak, amelyek 70 másodpercenként váltakozó üzemben működnek, emiatt ezeket a gépeket párosával kell telepíteni.

További lényeges különbségek, amiket érdemes figyelembe venni:

A hőcserélő

Ellenáramú lemezes entalpia hőcserélő a kerámiabetétes hőcserélő helyett. Az ellenáramú hőcserélőkben az elhasznált levegő mindig elkülönülve áramlik a szabadba. A kerámiabetétes hőcserélőben a friss levegő ugyanazon az úton áramlik be a lakásba, amin 70 másodperccel korábban az elhasznált levegő kiáramlott.

Radiál ventilátorok

Radiál ventilátorok axiál ventilátorok helyett. A radiál lapátozású ventilátorok alkalmasak nagyobb ellenállás leküzdésére is, az axiál ventilátorok erre nem képesek. Éppen ezért, a Zehnder gépek nem érzékenyek a külső szélhatásra, illetve sokkal finomabb, nagyobb hatásfokú szűrőkkel is üzemeltethetők (akár F7 finomságú pollenszűrővel is).

Zajszint

Kiemelten fontos kérdés a zajszint, hiszen ezek a készülékek jellemzően hálószobában, hálószobában kerülnek felszerelésre. Egyes személyeknél az egy ventilátoros gépek 70 másodpercenkénti váltakozása zavaró lehet, illetve a külső szélhatás is képes befolyásolni az axiál ventilátorok forgását. A Zehnder gépek folyamatos üzeműek, két darab erős radiál ventilátorokkal ellátottak. A zajszint a légszállítástól erősen függő érték, a gyártóknak egységes szabvány szerint (EN 13141-7), egy referencia értéken kell megadni. Ne hagyja magát félrevezetni, ha hihetetlenül alacsony zajszint értéket lát, az valószínűleg a legkisebb szellőzési fokozatra vonatkozik.

Légszállítás

Két alvó felnőtt friss levegő igénye 40 m³/h. Válasszon olyan gépet, amely ezt a légmennyiséget képes biztosítani, alacsony villamos fogyasztás és alacsony zajszint mellett. A Zehnder ComfoSpot 50 két ventilátoros gép értékei:

  40 m³/h légszállítás esetén Maximum légszállítás esetén
zajszint (3 m távolságból) 23,2 dB(A) 41 dB(A) 
fogyasztás 10 W 15 W

Az egyventilátoros gépek esetén önállóan csak fele akkora légmennyiséggel számolhat, hiszen egy adott időtartam egyik felében elszívás üzemmódban vannak, csak az időtartam másik felében juttatnak friss levegőt a szobába. Ez a fő oka annak, hogy az egy ventilátoros-kerámiabetétes gépeket párosával kell telepíteni. Ha tehát ilyen típusú gépeket hasonlít össze a Zehnder gépeivel, akkor minden értéket dupláznia kell.

Egyéb paraméterek

  • Beszerelés: akár 60 cm vastag falba, egyetlen faláttöréssel és villamos szereléssel teljes értékű megoldást kap.
  • Automatika: kézi szabályozással, vagy fali kezelővel, vagy beépített CO2, VOC, páratartalom érzékelőkkel
  • Szűrő: G4 típusú Z-kialakítású szűrőkkel, F7 pollenszűrő külön rendelhető. A szűrőcserére az automatika figyelmeztet.
  • Megjelenés a szobában: diszkrét, a faltól csupán 50 mm -t kiálló lefesthető műanyag elemmel (ComfoSpot 50), mérete 380x376 mm
  • Megjelenés a külső falon: többféle, válaszható anyagú külső ráccsal, kondenzációból adódó folyások nélkül (a Zehnder gépek entalpia hőcserélősek).
  • Fagyvédelem: a Zehnder gépek erős fagyban is működőképesek, a ventilátorok fordulatszám változtatásával a hőcserélőt automatikusan fagymentesen tartja.
  • Hőhídmentesség: a Zehnder gépek expandált polipropilén hőszigetelő és párazáró anyagból készülnek (EPP), így hőhídmentes fali átvezetést tesznek lehetővé.
  • További helyiség szellőztetése: a Zehnder ComfoAir 70 típusú szellőztetőbe egy további helyiség is légcsatornázható, így egy géppel szellőztethet pl. fürdőszobát és hálószobát, akár egyik vagy másik (vagy egy harmadik) helyiségbe telepítítve

Árak, akciók

Ne feledje, a két ventilátoros Zehnder hővisszanyerőkből elegendő egy darabot telepítenie, míg a kerámiabetétes-egy ventilátoros gépekből kettő darabra van szüksége, két faláttöréssel, és két villamos szereléssel. Február hónapban akciós árakkal várjuk az érdeklődőket!

További információ
Látogasson el soron következő szakmai napunkra:

További részletek: http://comfosystems.hu/iv-lakasszellozes-szakmai-nap

SzellőztetésZehnder

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul