e-gépész online szaklap

Egészséges levegőjű otthonokat!

De hogyan?

2018. január 3. | e-gépész | |  1 |

Egészséges levegőjű otthonokat!

A fokozott légzárású nyílászárók, a hőszigetelések, a légtömör helyiségek mára oda vezettek, hogy épületeink többsége nem szellőzik megfelelően. A probléma súlyát az építtetők nem érzékelik, felesleges luxusnak, drága beruházásnak tartják a gépi lakásszellőztetés kiépítését. Az ünnepek alatt méréseket végeztünk a saját otthonunkban és bizony elszomorító eredményre jutottunk.

Pedig nem elhanyagolható problémáról van szó, ha huzamosabb ideig tartózkodik néhány személy egy nappaliban, egy szobában akár néhány perc alatt is elérheti a szén-dioxid koncentráció az 1000 ppm-es küszöböt és a helyiség levegőminősége folyamatosan romlik, amelynek a legtöbbször tudatában sincsenek a benntartózkodók. A rossz levegő egyenes következménye a diszkomfort érzet, fejfájás, koncentráció csökkenés.

Saját bőrünkön is tapasztaltuk a nem megfelelő szellőztetés következményeit, ezért elhatároztuk, hogy alaposabban utánajárunk a problémának. A két ünnep közötti nyugalom módot adott egy-két mérés elvégzésére a saját otthonunkban. Meglepően tapasztaltuk, hogy az ablaknyitás sajnos nem oldja meg a problémát. Egyrészt gyorsan hűl a lakás, így télvíz idején, másrészt az ablak bezárása után a szén-dioxid koncentráció gyorsan eléri a kellemetlen szintet. Valójában 10-15 percenként kellene újra átszellőztetni a helyiséget a megfelelő eredményért, amely eléggé életszerűtlen.

A hővisszanyerős gépi szellőztetés megoldást kínálna, azonban egy jó rendszer bekerülési költsége és az utólagos beépítés sokakat elriaszthat a beruházástól. Amelyhez azt is hozzávehetjük, hogy a lakosság nem is igazán van tisztában a problémával, hiszen viszonylag kevesen rendelkeznek szén-dioxid mérő műszerrel.

Arra keressük a választ, hogy az épületgépészeknek mik a tapasztalataik a szellőztetés kérdésében? Mekkora az igény az új építések esetében a gép szellőztetés kialakítására, illetve milyen megoldásokat kínál a szakma egy régi építésű lakás szellőztetésének az ésszerű és hatékony megoldására. Emellett az is megvitathatjuk, hogy mit tehet, mit kell tennie a szakmának ahhoz, hogy a lakosság széles köre szembesüljön a problémával?

Kérjük, osszák meg véleményüket, hogy közösen tudjunk okulni, illetve érvelni az egészséges levegőjű otthonok kialakításáért.

SzellőztetésSzén-dioxidVitaindító

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Csiha András | 2018. jan. 6.

Szerintem valami nem stimmel a műszer kijelzett adataival. A 31 % relatív páratartalom abszolut értékben száraz külső levegővel történő szellőztetés mellett simán létrejöhet szinte bármilyen belső hőmérséklet mellett is, ha nincs belső nedvességterhelés - vagyis ha nem tartózkodnak emberek a helyiségben, és más páraforrás sincs. Akkor viszont kik/mik bocsátották ki azt a CO2 mennyiséget, amitől ilyen magas koncentrációt mért a műszer? Vagy ez volna az az eset, amikor már a beszívott külső, friss levegő is ilyen abnormális módon szennyezett lett volna ilyenről ír egy bejegyzés a facebookon? Szóval, ez a fénykép a mért adatokkal némi magyarázatot igényelne. Természetesen a komfort, a belső levegő minősége nagyon fontos, mint ahogy az energiatakarékosság is, mindezek együtt csak hővisszanyerős szellőzéssel érhetők el. Viszont ez sajnos tetemes befektetést igényel, már ha sikerül egyáltalán megértetni, elfogadtatni az emberekkel, hogy minderre valóban nagy szükség van. Mint egy lehetséges megoldásra, hagy hívjam fel a figyelmet különleges, szabadalmazott ”FluctuVent a szellőző tégla” fantázianevű hővisszanyerős szellőzési rendszeremre, ami helyiségenkénti automatikus páratartalom-szabályozású, egyszerű és nagyon jó ár/érték arányú, de ez egyáltalán nem jelent csökkentett minőséget és szolgáltatást, sőt! Az új építésnél és meglévő épületek utólagos hőszigetelésekor is alkalmazható megoldásról a www.etudbt.hu honlapon található részletes információ.

Facebook-hozzászólásmodul