e-gépész online szaklap

Áprilistól lesz csak kötelező az elektronikus közbeszerzés

| | |  1 | |

Áprilistól lesz csak kötelező az elektronikus közbeszerzés

2018. április 15-től válik kötelezővé az elektronikus közbeszerzési rendszer használata. A digitális közbeszerzési folyamattól az eljárások átláthatóságának fokozását és az ügymenet gyorsítását várják. A felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére benyújtott törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében 2017. december 31. helyett 2018. április 15-én vezetik be az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező használatát. Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus úton történő kommunikációt valamennyi közbeszerzési eljárásban 2018. október 18-ig. Magyarország egy központi, egységes, állami, elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével tesz eleget az elvárásoknak.

„A központi rendszer célja az eljárások átláthatóbbá tétele és gyorsabb lefolyása, az adminisztráció csökkentése, valamint az ellenőrzési folyamatok leegyszerűsítése. „Április közepétől a közbeszerzési eljárásban résztvevőknek az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatniuk a kommunikációt, legyen szó az ajánlat benyújtásáról, hiánypótlásról vagy az eredmények közléséről” – mondta dr. Ménes Anna, a Baker McKenzie jogásza.

Az EKR rendszere egyébként már elkészült, tesztelése folyamatban van. A jelenlegi átállási időszak alatt az elektronikus rendszer önkéntes alapon már használható, azonban az eljárást párhuzamosan papír alapon is el kell indítani. „2018. január 1-től viszont lehetőség nyílik arra, hogy az EKR-rendszert élesben, a papír alapú kommunikáció teljes elhagyása mellett alkalmazzák” – tette hozzá a szakértő.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a benyújtott és az országgyűlés által elfogadott törvénymódosító javaslatot azzal indokolta, hogy hazánkban a közbeszerzési eljárások során folytatott kommunikáció jelenleg papír alapú, ezért időigényes lesz a teljes átállás. A kamara véleménye szerint a meghosszabbított határidő megkönnyíti az elektronikus kommunikációra való áttérést.

Forrás: http://kamaraonline.hu

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


SBprojektmérnök | 2017. dec. 14.

Nagyon remélem, hogy az E-közbeszerzés nem az E-közmű útját fogja bejárni... Ha igen, a kettő együt okán projekttervezést és a vállalatok üzleti terveit már plusz egy évvel meg kell helyből hosszabítani. Itt legalább úgy látom párhuzamos papíros lehetőséget meghagytak még. Nem a digitális munkamenettel van hiba egyébként, hanem az hogy nem kellő mélységű előtesztelés után áll át a munka erre a munkamenetre. Gyakorlatilag meghagynám a papiros formát is és, ha annyira jó és annyira segíti az "E" alapu rendszer a beszerzési folyamatot, akkor magától átáll mindenki hipp-hopp a számára is könnyebbséget jelentő formára, a papiros meg hamar elsorvadna. Persze ehhez az kell, hogy ténylegesen könnyebbséggel járjon a szereplőknek az E-beszerzés.... SBpr

Facebook-hozzászólásmodul