e-gépész online szaklap

A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja

| | |  0 | |

A harmadik negyedév során rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az év elsõ 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke.

Ennek az összegnek a nagyságát jól mutatja, hogy az idei évben az elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest, ugyanis 2016-ban az egész év során mindössze 1405 milliárd forint volt az elõbb említett érték - derül ki a legújabb EBI Építésaktivitási Jelentésbõl.

A lakásépítés a magasépítés húzó ága

Az év elsõ 9 hónapjában kivitelezési fázisba lépett magasépítési projektek összértéke több, mint 19 százalékkal haladta meg, az elõzõ év azonos idõszakában mértet, így megközelítette a 860 milliárd forintot. Ebben a jelentõs növekedésben nagy szerepe volt a július és szeptemberi idõszak jó eredményeinek.

A magasépítések fõ motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év elsõ 9 hónapjában a társasházat építõ beruházók több mint 50 százalékkal magasabb értékben kezdtek meg kivitelezési munkákat, mint a tavalyi év azonos idõszakában. Ezzel szemben a magasépítés, lakásépítésen kívüli ágazatai csak körülbelül 8 százalékos bõvülést produkáltak 2017 január és szeptember közötti idõszaka és 2016 azonos szakasza között.

A mélyépítések szárnyalnak

A megindult mélyépítési munkák az idei évben rekordokat döntögetnek, az év elsõ 9 hónapjában a tavalyi év azonos idõszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba. Összesen közel 709 milliárd forintot tett ki a mélyépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató. A harmadik negyedévben 2016 harmadik három hónapjához képest négyszeres volt a különbség a megindult mélyépítési kivitelezési munkák összértékében. Meg kell jegyezni, hogy a megkezdett mélyépítési munkák értéke már nemcsak az utóbbi két szerény évhez képest mutat jelentõs növekedést, de az azt megelõzõ 2014-es rekordévhez képest is jó eredménynek számít.

A mélyépítés egyes szegmensei közül, a nem út- és vasútépítések esetében került sor a legnagyobb növekedésre 2017 és 2016 elsõ kilenc hónapját összehasonlítva, de a megkezdett útépítésekben is számottevõ, 77 százalékos emelkedés volt tapasztalható a tavalyi év azonos idõszakához képest, amelyben jelentõs szerepet töltött be a 3. negyedév kiugró eredménye, aminek hátterében többek között, az M4-es autópálya építésének elindulása áll.

Közép-Magyarország még mindig erõs szerepben

Továbbra is jelentõsen meghaladja Közép-Magyarország építõipari szerepe a korábbi idõszakokban jellemzõt. A megkezdett kivitelezési munkák közel 43 százaléka koncentrálódott ebben a régióban a harmadik negyedévben, az év elsõ kilenc hónapját tekintve pedig 50 százalékos volt ez az arány, míg a 2014-2016 közötti idõszakban részesedése csupán 31 százalékos volt a megindult kivitelezések összértékébõl.

Végre megkezdõdnek az átadások a lakáspiacon

Továbbra is jelentõs értékben indulnak lakásépítések Magyarországon, az év elsõ 9 hónapjában 276 milliárd forint összegben kezdtek meg kivitelezési munkákat a társasházat építõ beruházók az ibuild.info építési projektadatbázis szerint, ami az elõzõ év azonos idõszakához képest több mint 50 százalékos emelkedést jelentett. A 2017-ben megkezdõdött munkák összértéke így már most túlszárnyalta a tavalyi egész éves számokat, mikor összesen 230 milliárd forintot érõ projektek esetében léptek a beruházások kivitelezési szakaszba. A növekedés intenzitása ugyanakkor némileg csökkent a harmadik negyedévre, 2017 júliusa és szeptembere között 22 százalékkal indult el több projekt építése, mint 2016 azonos idõszakában.

Lassan ugyan, de emelkedik az elkészült lakások száma, 2017 elsõ 9 hónapjában már több társasházi lakás építését fejezték be a beruházók az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplõ adatok szerint, mint tavaly az egész évben, miután 104 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató az év elsõ három negyedévében. A negyedik negyedévben további jelentõs ugrás várható az átadásokban, és úgy tûnik, sok, az áfacsökkentést követõen elindított projekt mostanra készülhet el, a tervezett átadások összértéke meghaladhatja a 105 milliárd forintot, vagyis az idei év eddigi átadásainak volumene megduplázódhat az év végére. Bár kérdés természetesen, hogy a kivitelezési gondok hány esetben hiúsítják meg végül a befejezést, a jövõ évre tolva az átadást.

A különbözõ régiókat összehasonlítva látható, hogy a harmadik negyedévben ismét a Közép-Magyarországon indult toronymagasan a legtöbb társasházi lakásépítés. A megkezdett kivitelezési munkák 78 százaléka kapcsolódott a területhez, az év elsõ 9 hónapját jellemzõ részesedése pedig 73 százalékos volt, miközben a 2014–2016-as idõszakban csupán a megkezdett társasházi lakásépítések valamivel több mint 55 százaléka koncentrálódott itt.

Iroda és raktárépítések

Az irodapiaci számok alapján az már most látszik, hogy a tavalyi csúcsévet nem sikerül megismételni a szektorban, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke jelentõsen csökkent. 2016 elsõ 9 hónapjában elindult építések összértéke még meghaladta a 145 milliárd forintot, az idei év azonos idõszakában azonban valamivel több mint 107 milliárd forint volt csak az Aktivitás-Kezdés mutató a szektorban, ami kicsivel több mint 26 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor a korábbi évekkel összehasonlítva továbbra is aktívak az irodapiaci fejlesztõk, csak az elsõ három negyedévben elkezdõdött kivitelezések összértéke messze túlszárnyalja a 2009–2015 közötti idõszak éves számait. Az idén indult útjára például az Agora Budapest vagy a Bartók Udvar építése, illetve a budapesti helyszínek mellett egy jelentõs vidéki projekt, Debrecenben a Forest Office Debrecen kivitelezése is kezdetét vette.

A 2015-2016-os év különösen aktívnak mutatkozott az ipari épületek és raktárak megkezdett építéseit illetõen, tavaly indult el például a Mercedes üzem második ütemének építése Kecskeméten, szintén elkezdte a beruházása második ütemét a Lego Nyíregyházán, valamint folytatódott az Audi gyár bõvítése is Gyõrben, de a sort még sokáig lehetne folytatni. Ez az élénk piaci mozgolódás azonban az idei év elején megtorpanni látszott. Az elsõ félévben elkezdõdött építési munkák mindössze kevesebb mint a tavalyi év azonos idõszakinak a 70 százalékát tették ki. A harmadik negyedévben azonban már több nagyobb fejlesztés elindulása, mint például A ZF egri üzemének építése, valamint a Bosch logisztikai központ építésének megkezdése Hatvanban jelentõsen javított a szektor idei elsõ 9 havi eredményein, így az elmaradás a tavalyi azonos idõszakhoz képest már csak csupán 9 százalékos volt.

Az irodaépítéseknél és az ipari ingatlan-beruházásoknál jelentõs bõvülés tapasztalható az átadásokat illetõen. Elõbbi esetében több, mint 22 százalékkal emelkedett az elkészült beruházások összértéke, de még ennél is nagyobb ugrásra számítunk azonban a jövõben az irodaátadások esetében, a tavalyi és az idei évben elindult projektek jelentõs részénél ugyanis 2017 év végi vagy 2018-as átadási dátum szerepel a tervekben. Akkor készülhet el többek között a Mill Park Irodaház, a HillSide Offices, az Advance Tower elsõ üteme, a GTC White House, vagy a Promenade Gardens. Az ipari és raktár szegmensben szintén nagyon jelentõs bõvülés volt tapasztalható az átadásokban, több mint 40 százalékos növekedés volt megfigyelhetõ az év elsõ 3 negyedévében. Elkészült például a ThyssenKrupp autóalkatrész-gyártó üzem elsõ-második üteme Jászfényszarun, a Hell alumínium italosdoboz-gyártó üzeme Szikszón illetve a Penny Market logisztikai központja Veszprémben.

Az teljes kiadvány megrendelésének feltételeirõl és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kapható további tájékoztatás.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul