e-gépész online szaklap

Biztosított a lakosság téli gázellátása és nő a biztonsági készlet

2017. november 2. | e-gépész | |  0 |

A téli fûtési szezon kezdetén az elõzõ év azonos idõszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd m³ földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség a folyamatos földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A tárolókban 4,3 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelõ mennyiségû földgázt kell elhelyezni a tárolókban. A téli felkészülés eredményeként a hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége szeptember 15-én 4,3 milliárd m3 volt, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az idén betárolt gáz mennyisége 23 százalékkal több a 2016-os mennyiséghez képest. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés is.

Nõ a biztonsági készlet is

A földgáz biztonsági készlet mértékérõl szóló rendelet 2017. október 31. napjától a jelenlegi 915 millió m3 helyett 1 200 millió m3-ben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.

A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelõs piaci szereplõk tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fûtési szezonra való felkészülést. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhetõ a Statisztika, Statisztikai ábrák rovatban.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása

A diagram az adott hónap 15. napjának zárókészletét mutatja (nem tartalmazza a földgáztárolók párnagáz-készletét). A diagram adatai napi, elõzetes adatszolgáltatásból származnak. Az adatok 15°C fokos milliárd normál m3-ben értendõk.

Gázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul