e-gépész online szaklap

A francia PRESTO megoldásai a legionella és egyéb fertőzések kezelésére a közösségi zuhanyzókban és mosdókban

2017. október 25. | e-gépész | |  0 |

A legionella baktérium létezéséről és tevékenységéről jó ideje tudunk már. Vannak időszakok amikor előtérbe kerül a probléma kezelésének kényszere, sajnálatos módon inkább csak akkor, ha valamilyen súlyosabb következménnyel kell szembesülnünk.

A helyzet nehezebb amikor nagy intézményről, közösségi helyről van szó. Egyrészről gondolhatjuk védettnek az ilyen helyeket a nagy forgalommal és intenzív használattal kalkulálva, de mégis lehetnek kevésbé, vagy ritkán használt részek ahol a langyos víz pangása létrejöhet, ami kedvez a legionella és más baktériumok szaporodásának és életben maradásának.

Tovább nem feszegetve ennek a biológiai és orvosi hátterét fontosnak kell tartanunk, hogy az ivóvíz hálózatunk – beleértve a melegviz, a cirkulációs vezetékeket és tárolókat is – mindig higiénikus, egészséges és biztonságos legyen.

Ennek útja a pangó vizek megszüntetése valamint a melegvíz időközönkénti 60 °C hőmérséklet főlé melegítése.

A közösségi vizesblokkokban levő rendszerek ilyen jellegű kezelésében a francia PRESTO régóta élen járó vállakozás. A kazán és a melegvíz készítésben tevékenykedő jelentősebb gyártók megoldották, hogy programozott módon a tárolás helyén a tárolt meleg vizet megfelelően felmelegítsék. Viszont a hálózatban és a csapolóknál keletkező problémát ez nem oldja meg. Ennek kezelése még körülményesebb egy nagy kiterjedésű hálózat esetében.

A legionella fertőzés mivel légúton keresztül – a melegvíz gőzében – terjed, a zuhanyzóknál a legkritikusabb.

A PRESTO kifejlesztett egy központi vezérlőegységet amivel programozott módon és teljes biztonsággal elvégezhető a termikus fertőtlenítés.

Ráadásul ez együttműködik a PRESTO DL 400 zuhannyal, ami egy olyan közösségi zuhanyzó szerkezet amely automatikus zárású és tisztán mehanikus működtetésű.

A szerkezet egy központ távvezérlő egységgel elvégzi az összes zuhanynál a központi fertőtlenítést.

A fertőtlenítési eljárás az alábbi módon történik:

 1. A melegvíz 60 °C -nál nagyobb hőmérsékletre való felfűtése, ideális esetben 70 °C.
 2. a termosztatikus szelep by-pass állásba állítása
 3. a víz előmelegítése a melegvíz csövekben
  programozott napi fertőtlenítési idők lehetnek:
  • 60 perc T = 60 °C-on
  • 4 perc T = 65 °C-on
  • 2 perc T = 70 °C-on
 4. programozott átöblítés a zuhanyokon keresztül
 5. központi keverőszelep fordított újraindítása
 6. teljes ürítés, hogy a rendszer gyorsan normál üzemre álljon vissza

A fenti módon teljes biztonsággal és automatikusan elvégezhető a fertőtlenítés egy egész kiterjedt, automatikusan záró víztakarékos közösségi rendszeren.

A PRESTO másik forradalmi belső kapcsolása a PRESTOTEM zuhanypanelekben, amely kiküszöböli az eddigi általánosan elterjedt fertőtlenítési hibákat. Az ábrán látható a szokásos by-pass eljárás esetében lesz olyan része az egységnek ahol nem történik meg a fertőtlenítés. Az jobb oldali PLP kapcsolás esetében a teljes egység biztonsággal fertőtleníthető.

A harmadik haladó megoldás a PRESTO-nál ezen a területen közvetlenül a termosztatikus csapoknál található. Hagyományos esetben egy termosztatikus csapnál a hideg és a melegvíz először a termosztátot éri el, majd ezután egy kevert ág halad a szelep nyitó-záró felületéhez. Ez azt jelenti, hogy állandóan van a csapban egy kevert langyos pangó rész ami kedvez a baktériumok életben maradásának és szaporodásának. A PRESTO Mastermix esetében egy dupla szelepzárás állja el a mind a hideg mind a melegvíz útját és annak nyitása után indul meg a víz a termosztát részhez. A kevert víz pedig minden esetben az elzárás után távozik a kifolyócsövön. Ez a rendszer megfelel a legszigorúbb egészségügyi szabványoknak.

A fentiek alapján látható, hogy a PRESTO kimagasló biztonságot ad a vízellátásban amelyre nyugodtan támaszkodhatunk a vízhálózatok egészséges üzemeltetése során.

A francia PRESTO magyarországi képviselője és forgalmazója:


www.gyurma.hu
2045 Törökbálint
TT Ipartelep
(1) 371-3000

Legionella

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul