e-gépész online szaklap

Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével

2017. szeptember 12. | e-gépész | |  0 |

A Magyar Épületgépészek Napja számos érdekes és különleges programmal várja az érdeklődőket, az alábbiakban a VGF szaklap, mint a Magyar Épületgépészek Napja médiatámogatója és együttműködő partnere, által szervezett egyik konferenciára hívjuk fel a figyelmet.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklapban állandó rovatban, könnyű, olvasmányos formában jelennek meg Bokor András igazságügyi szakértéseinek tapasztalatai, melyek kivitelezői, tervezői vagy üzemeltetői hibákat ismertetnek. Az előadáshoz a szakértői tapasztalatokból kifejezetten olyanok kerülnek kiválogatásra, amik tervezői pontatlanságokra és problémákra mutatnak rá. Tanuljunk mások hibáiból és nézzük meg milyen szituációkban előzhetőek meg a problémák!

Az előadás tematikája:

- Tervezői felelősség – olcsóság
A szakértő eddigi tapasztalatai alapján megfogalmazza az alapvető problémáját annak, ha a tervezési díj és a műszaki megvalósítás költségeit nagyon alacsonyra szabják és ennek a nyomásnak a tervező nem tud ellenállni.
- Esettanulmány egy konkrét példa kapcsán, ahol az esővíz visszaáramlott egy budapesti társasházban, mely jelentős károkat okozott a 3 szintes mélygarázsban. Az eset során autók és a lift nagy összegű károsodása következett be, amely elkerülhető lett volna. A biztosító indított pert, nem a beruházó, mert a nagy összegű kifizetés után regresszálni kívánta a kifizetett kárösszeget.
- Napkollektoros rendszerek tervezési buktatói. Kapcsolási rajzok és fényképek alapján elemezzük a káreseteket.
- Konyha és étterem szellőzésének tervezési problémái. Konkrét esettanulmány bemutatása, ahol nem a megfelelő berendezés került kiválasztásra.

A VGF szerkesztősége alapításától fogva hangsúlyozza az információ és az informáltság fontosságát, az elkövetett tervezési és kivitelezési hibákból levont tanulság jelentőségét, mert ez a szakmának, így mindannyiunknak hasznos.

Bokor András igazságügyi szakértő előadására 2017. december 1-én kerül sor 15 órai kezdettel a BME dísztermében.

Épületgépészet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul