e-gépész online szaklap

Méhkasba nyúlt a VGF - botrány a FŐGÁZ körül!

| | |  6 | |

Létszámhiánnyal küzd a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., nem vehetnek fel újabb tervellenőröket, ezért a beadandó tervek mennyiségét limitálják. Akár az építkezések is leállhatnak a fővárosban, ha nem tudják a mérnökök időben beadni a gázterveket – vonta le a jogos következtetést a szaklap szerzője, amellyel lavinát indított el.

Több tervező is jelezte a gáztervek beadásának nehézségeit. Augusztus közepétől még interneten keresztül lehetett időpontot foglalni. Volt olyan kolléga, aki csak két hónap múlva kapott időpontot - írta meg a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap. Miután a Magyar Mérnöki Kamarának jelezték a tervezők a problémát, az intézkedések hatására a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. augusztus 30-val visszavonta a rendelkezést, így a mérnököknek személyesen kell megjelenniük a Fiumei úti irodában, ahol sorszámot kötelesek húzni.

A jelenlegi állapot szerint egy tervező 5 tervet adhat be, és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálat 12 mérnököt fogad naponta. Ez azt jelenti, hogy egy nap 60 terv kerül a tervellenőrökhöz átnézésre, jóváhagyásra. Azonban a jelenlegi létszám mellett mindössze csak 30 tervet tudnak feldolgozni a megadott 8 napos határidővel. Az új határidőket a 157/2017. Kormányrendelet szabályozza, ami 2017. július 1-jén lépett hatályba.

Szakemberhiány az oka

A VGF szaklapnak a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársa súlyos emberhiányra, és átlagon felüli leterheltségre panaszkodott. A megfeszített ütemű munka és túlórák mellett is folyamatos csúszásban vannak, ezért a tervek torlódnak. A Nemzeti Közművek, mint a Kft. felettes szerve nem engedélyezi újabb tervellenőrök felvételét, helyette a beadható tervek mennyiségét limitálják. Ennek egyenes következménye lehet, hogy bedőlnek az építkezések a fővárosban…

Jött a cáfolat

A VGF cikkének megjelenése után az NKM Nemzeti Közművek Zrt. támadásba lendült azt állítva, hogy a szaklap súlyos valótlanságokat állít. Azt közölték a Világgazdasággal – aki átvette a VGF cikkét – hogy a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a médium részéről – ez természetesen nem igaz, amit a VGF hangfelvétellel tud bizonyítani.

A VGF-nek is megküldött cáfolat szerint a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ nem küzd létszámhiánnyal, a tervfelülvizsgálók jelenleg képesek a piac által igényelt tervszám 8 munkanapon belüli felülvizsgálatára. A közlemény megjegyzi, hogy a gáztörvény módosult. Ennek eredményeképpen 2017. júl. 1-jétől 15 munkanapról 8 munkanapra csökkent az az idő, amely alatt a földgázelosztónak műszaki, biztonsági szempontból véleményeznie kell a gáz csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések terveit. A NKM Nemzeti Közművek Zrt. azt állítja, hogy folyamatosan optimalizálja tervfelülvizsgálói kapacitásait, azt rugalmasan illeszti a változó igényekhez és folyamatosan felkészül akár nagyobb igények fogadására is, még ha az ilyen szakemberek gyors felvétele a munkaerőpiacról kihívást is jelenthet, tekintettel arra, hogy tervfelülvizsgálatot csak nagy szakmai gyakorlattal és speciális elméleti tudással rendelkező szakemberek végezhetnek.

A cáfolatnak szánt közlemény ezzel az utolsó gondolattal mégiscsak megerősíti a VGF információit, miszerint szakemberhiánnyal küzd a FŐGÁZ.

Az NMK így folytatja: a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. 2017. augusztus 14-től teszt jelleggel on-line időpont-foglalási lehetőséget biztosított ügyfelei részére. Azonban egyes ügyfelek akár több hétre előre minden időpontot lefoglaltak, figyelmen kívül hagyva, hogy rajtuk kívül más is használni kívánja a rendszert. A vegyes tapasztalatok okán és a többség érdekében, a társaság a rendszer működését átmenetileg felfüggesztette, további fejlesztésre bocsátotta és egyúttal ideiglenesen visszatért az eredeti ügymenethez.

A fentiek szintén azokat az információkat erősítik meg, hogy hatalmas tervtorlódás alakult ki a rendszerben, amelyet az épületgépész-tervező kollégák nekünk is jeleztek.

A kialakult helyzet miatt a VGF felhívással fordul az épületgépész-tervezők felé, hogy akinek személyes tapasztalata, információja, véleménye van a FŐGÁZ tervbeadással, tervfelülvizsgálattal kapcsolatban, az a szaklap info@vgf.hu e-mail-címére küldött üzenetben írja meg a szerkesztőségnek.

Az egyre nagyobbra dúzzadó ügy minden részlete ebből a cikkből derül ki.

Folyatása következik!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. szept. 7.

Egyébként pedig megint az a baj, hogy az ingyenes szolgáltatás az olyan is.... A magam részéről hajlandó lennék kifizetni a fél-egy órás mérnök rezsi óradíjat, csak legyen ésszerűség és gyorsaság.


Zoárd | 2017. szept. 7.

Szerintem már az törvénytelen, hogy nem lehet postán tervet beadni. Ez nyílt diszkriminációja az összes vidéki tervezőnek, azaz a tervezők mintegy a 80%-nak! A mai világban pedig -és ez igaz sajnos a többi szolgáltatóra, bár mintha lenne kivétel- szánalmas, hogy nem lehet interneten keresztül beadni a tervet. De Budapesten baj van az egész eljárás renddel is, nem csak a tervbeadással vannak anomáliák! Nem értesítík a tervezőt, hogy észrevétel van, hanem járuljon be az ügyfélszolgálatra és ott majd kiderül, hogy nincs még kész/kész van, vagy olvashatatlan hibalistát kap az ember. Azaz méltatlan és felháborító az egész eljárásrend. Ha pontozni kellene, egy 10-es skálán, akkor "-100"-at kapna a FőGÁZ!


Kiss Eszter | 2017. szept. 7.

Kedves Ács Béla és kedves Érintettek! Szerintem jelenleg 5 tervfelülvizsgáló dolgozik a csoportban - ha csoport egyáltalán -, ráadásul most már a "csoportvezetői feladatkört" sem az 5 személy közül valaki látja el, hanem egy hatodik személy. Így ez az 5 ember teljes munkaidejében a tervfelülvizsgálói munkakörét tudja ellátni. Azt ne felejtsük el, hogy pl. a Schumacher Ákos osztályvezetősége idején a tervek száma minimum 2-szer annyi volt, mint jelenleg. (Ezt az illetékesek nagyon egyszerűen pár perc alatt le tudják kérni a rendszerükből a befogadott tervek számát akár napra lebontva.) Emellett az is tény, hogy semmilyen műszaki-biztonsági változás nem történt tavaly óta. Akkor mire fel ez a szigorítási-lassítási folyamat? Miért megint a szóban forgó elosztói engedélyesnél van probléma? Más elosztói engedélyesek miért tudják a szigorodó előírásokat betartani és betartatni? Ha megnézzük ezt a fórumot, akkor szinte az esetek nagy többségében mindig csak ez az egy elosztói engedélyes az, akire panaszhalmazok érkeznek. MIÉRT??? Hol marad/maradt az érintetekkel (pl.tervezők, kivitelezők) a konzultáció és a konszenzusos döntés? A helyzet valóban bonyolult és egy több éves folyamat eredménye. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy kik azok a döntéshozó szerepkörben lévő egyének, akik hozzájárultak ennek a "rendszernek" a kialakításához és valójában mire is támaszkodtak. Miért csúszidőszakban és rögtön élesített verzióban zajlott ez a tesztüzem? Megjegyzendő, hogy a most kiadott módosított verzió nem az eredeti felállás. Ugyanis az eredeti felállás szerint tervbeadásra a FőGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálatán a teljes ügyfélszolgálati időben HETI 41 ÓRÁBAN!!!! (hétfő: 8.00-20.00; kedd, csütörtök, péntek: 8.00-15.00; szerda: 10.00-18.00) volt lehetőség és nem volt szűken, idősávosan lekorlátozva mindez.


Ács Béla | 2017. szept. 6.

A fentiekhez az is hozzátartozik még, hogy egy napon csak 12 sorszám kérhető. Hogy honnan, azt a tervbeadási ajtón kifüggesztett közlemény nem tartalmazza. Ki ellenőrzi, hogy egy személy hány sorszámot húz ki, honnan? Az biztos, hogy a tervellenőrök létszámát folyamatosan csökkentették, legjobb tudomásom szerint jelenleg összesen négyen vannak.Régebben is amikor még sokan voltak (Schumacher Ákos boldog idők) akkor is hegyekben álltak az ellenőröknél a tervek. Ha ez az üzemmód csak tesztüzem volt, akkor alaposan elszúrták, nem csoda a szakma felháborodása. Az még a fő baj, hogy ezeket a házi közleményeket csak akkor látja az ember, amikor tervek akar beadni és az ajtóra ki van függesztve.


Vágó András | 2017. szept. 5.

Tisztelt Zoárd,Kollégák ! A Főgáz Elo Kft befogad postán tervet, de nem küldi vissza a jóváhagyott tervet. Olyan bonyolulttá tették a tervbeadás feltételeit, hogy valószínűleg be sem lehet iktatni a postán érkezett tervet, de így sem küldik vissza. Tudomásom szerint eddig gázelosztói engedélyes nem próbálkozott a bejövő tervezők számának maximalizálásával, vagy az egy tervező által beadható tervszámok korlátozásával. Ezt a szakzsargonban csúcsletörésnek hívják, de sikerült egy jogszabályilag nagyon érzékeny területen kipróbálni. Az az állítás, hogy néhány tervező előre lefoglalt időpontokat, igaz lehet. De miért nem nyilatkozik az engedélyes, hogy ezen lefoglalt időpontban adott-e be tervet az illető tervező.Tiltja-e valamilyen jogszabály, hogy egy tervező naponta 2-3 tervet beadjon? Ha nem, akkor a Főgáz nyilatkozata erről egyszerű csúsztatás. A most hirtelen kitalált új rendszer is hamar át lesz alakítva. Egyébként nem tértek vissza a régi rendszerhez sem, mert abban egész nap, félfogadási időben be lehetett tervet adni.Az egészben a legfelháborítóbb, hogy ezen változtatásokat 2-3 nap alatt vezetik be! A probléma egyébként többrétű, mert a tervfelülvizsgálatot meo követi, majd sokszor mérő szerelés, csatlakozó vezeték alakítás, amire jelenleg az Elo kft a lerövidült határidők miatt egyáltalán nincs felkészülve. Le kell csak az SAP-ből kérni az erre vonatkozó adatokat, és minden jól látszik. Ez azért jutott idáig, mert a kft-ben a műszaki vonal teljesen leépült. A tervfelülvizsgálók csoportvezetője nem kamarai jogosultsággal rendelkező tervező, az osztályvezető sem. Döntéseik nem évtizedes gázipari tapasztalatokra épülnek,hanem az alkalmi tanácsadókra támaszkodnak. Mindemellett még a kitűzött nyereségcélt is teljesíteni kellene. Nos, a helyzet tehát egyáltalán nem egyszerű.


Zoárd | 2017. szept. 5.

Miért nem fogad be a FőGÁZ postán elküldött tervet!? Micsoda embertelen eljárás, hogy reggel ott tolonganak a tervezők sorszámért, aztán a szerencsés kap sorszámot, aki pedig lemaradt annak annyi!? Esteleg aki szerencsés, de csak három terve van, az jó pénzért beválall még kettőt?? És aki 15-ös sorszámot kapott az ott áll délután 4-ig, mire sor kerül rá??? A gáztervek 70% elkészíthető fél nap alatt. Ezek után egy napig ott ülünk, hogy beadjuk a tervet?? A létszámhiányt maga a FőGÁZ okozza, évek óta probléma. 28 éve tervezek gázt. Pontosan látom hogy lett leépítve a létszám az elmúlt 15 évben, azaz csak duma a megfelelő létszám. Hogy lehet, hogy más -számos vidéki területen- hétfőn elpostázom a tervet és egy hét múlva postán megkapom a jóváhagyott tervet?!! 60 terv/nap? A tervek 70% olyan egyszerű lakossági terv, amit 15 perc alatt jóvá lehetne hagyni. A 30% esetleg kicsit bonyolultabb, de mióta még egy 80 lakásos társasházhoz is elég 140 kW alatti központi gázkazán egy ilyen terv jóváhagyása sem lehet 30 percnél hosszabb. A tervek 10% lehet olyan gyártelep ami problémás, esetleg 1 óra is kell rá. Jó legyen mindegyik tervjóváhagyáshoz 15 perc adminisztráció. Akkor is 34 munkaóra elégséges a tervek jóváhagyásához. Ehhez minimum 6-8 munkatárs kell. Ez fele, harmada mint amennyi tervjóváhagyó 15 évvel ez előtt volt.

Facebook-hozzászólásmodul