e-gépész online szaklap

Mérnöknemzedékek az épületgépészetben

2017. augusztus 25. | Madácsy Tamás | |  0 |

2017 tavaszán jelent meg a „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című jubileumi könyve, amely a magyar mérnökség elmúlt évtizedeire tekint vissza közel 400 oldalon, igényes tálalásban. A kiadványban „Apák nyomdokain” címmel helyet kapott 24 magyar mérnökdinasztia bemutatása is, közöttük a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának három meghatározó képviselőjével és fiaikkal folytatott kerekasztal-beszélgetés – ezt a fejezetet közöljük három részben az MMK engedélyével.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának három meghatározó képviselőjével és fiaikkal beszélgettünk a mesterség átörökítéséről, a családi cégvezetés előnyeiről és nehézségeiről, valamint nemzedékek közötti munkamegosztásról.

Az országosan elismert, számos kitüntetéssel díjazott épületgépész szakemberek több évtizede irányítják saját mérnökvállalkozásaikat. Virág Zoltán1978-ban szerzett diplomát a Műegyetem, majd tervezőként helyezkedett el, és épületenergetikai diplomáját is megszerezte. 1982 óta saját cégük, a Duoplan Kft. egyik alapítója. „Kizárólag tervezéssel foglalkozunk,és az évek alatt tudatosan egyfajta továbbképző műhellyé alakítottuk cégünket, ahol a frissen végzett mérnökök megismerkedhetnek a különböző tervezési stílusokkal.” – mondja, majd hozzáteszi, hogy itthon az elsők között kezdték alkalmazni a számítógépes, majd a három dimenziós tervezést, jelenleg pedig a BIM tervezést tanítják a gyakornokoknak.

Chappon Miklós, ugyancsak az BME Épületgépészeti Tanszékén végzett, ahol ezt követően tizenhárom éven át oktatott. 1989-ben Johann Kamleithnerrel alapítottak közös céget, amelynek időközben tulajdonosa lett.„Fő profilunkat a légtechnikajelenti, és évekkel ezelőttaz egyik legnagyobb gyártó, a Helios vezérképviseletévé váltunk" – mondja a mérnöki kamara egyik alapító tagjaként is ismert szakember. „Büszke vagyok arra, hogy kezdeményezésemre 2002-ben megnyitottuk az Épületgépészeti Múzeumot Csepelen, a gyűjtemény pedig mára közel tízezer dokumentummal és ötezer tárggyal rendelkezik." Úgy tartja, az intézmény segítségével szemléltethetik a fiataloknak, hogy a tervezés során nem csak a funkcionalitás, hanem az esztétikum is döntően fontos tényező.

Nagy Gyula szintén épületgépészként végzett a BME-n, 1977-ben. „Diplomám megszerzése óta tervezőként dolgozom, első munkahelyem a Hűtőgépgyár Klímatechnikai Főosztálya volt, ezután az ÉVITERV-nél dolgoztam, egészen annak a 90-es évek elején történt megszűnéséig." 1997 óta tagja,és egyik ügyvezetője a Piraton Komplex Kft.-nek. Cégük tervezéssel foglalkozik, kizárólag épületgépészeti feladatokat végeznek. „Az épületgépészet valamennyi területén tevékenykedünk, kiemelt szakterület a lég- és klímatechnika, melyhez a korábbi munkahelyeimen szerzett tudás ad kellő alapot."

Apák nyomdokain

A cégvezetők egyike sem befolyásolta fiaik orientációját, de a mérnöki közeg, amelyben felnőttek, nyilvánvalóan erősen hathatott rájuk. „Amellett, hogy kézenfekvőnekválasztásnak és ésszerű döntésnek is tűnt, hogy a családi cégben helyezkedjem el, természetesen felelősséget is éreztem az édesapám által elért eredmények megőrzéséért és továbbviteléért” – foglalja össze Virág Zsolt, aki ugyancsak épületgépésznek tanult, jelenleg pedig a Gödöllői Egyetemen bővíti szakmai tudását a korábban megszerzett marketing és pszichológiai ismeretei mellett.

Chappon Ákos is úgy emlékszik vissza, hogy szülei szabad kezet adtak pályaválasztásában, azt pedig mindig is egyértelműnek tekintette, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen – bár ez végül nem műszaki irányú lett. „Először épületgépész technikusként végeztem, majd közgazdász lettem. Édesapám egy fejlődő és sikeres céget vezet, ezért gondoltam úgy, hasznos lehet, ha egy másik irányból is támogathatom fejlesztését.”

Nagy Bernát iránt sem támasztottak konkrét orientációs elvárásokat, ő azonban magától is követte édesapja példáját; öt éve végzett a BME-n épületgépészként. „Gyerekként sokszor láttam édesapámat éjszaka is dolgozni, akkor nem gondoltam, hogy ez a „veszély" engem is elérhet, ha ezt a pályát választom” – mondja nevetve. „Hiba lett volna letérnem a kitaposott útról, ezért egyetemista koromtól a cégben képzeltem el a jövőmet” – teszi hozzá.

Innen folytatjuk!

ÉpületgépészetMagyar Mérnöki Kamara

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul