e-gépész online szaklap

Hőszivattyúk kis helyen

| | |  0 | |

Napjaink elterjedt fűtési – hűtési megoldása lett a levegős hőszivattyú és a felületfűtés kombinációja. A hőszivattyú kompresszorának védelme érdekében a ki - és bekapcsolások számát limitálni és működés közben a hőszivattyún átáramló fűtő- illetve hűtővíz térfogatáramot biztosítani kell. A gazdaságosság és a megfelelő komfort biztosítása érdekében rendszereinket zónaszabályozással látjuk el.

Zónaszabályozást ma már szinte minden felületfűtés rendszer mellé kínálnak és a legtöbb épület felügyeleti rendszernek is része. Ezen szabályozások feladata a helyiségek hőmérsékletének kívánt értéken tartása, de nem feladata a hőtermelő hűtéstechnikai jellemzőinek felügyelete.

Amikor az épület hőigénye csekély, előállhat olyan üzemállapot, hogy a felületfűtés számára szükséges térfogatáram kisebb a hőszivattyú számára szükséges minimális térfogatáramnál. Ezt a problémát kiküszöböli a rendszerbe épített, megfelelő méretű puffertároló. A tároló mérete családi házas alkalmazásoknál a rendszer méretétől és az alkalmazott hőszivattyú típusától, teljesítményétől függően általában 100 – 300 liter között alakul.

A levegős hőszivattyú ma már nem kizárólag a nagyméretű épületek megoldása. Gyakran építjük őket kisebb családi házakba, lakásokba, ahol csekély alapterületen kell telepítenünk biztonságosan működő rendszert. Gázfűtéses rendszerek esetén ilyen helyekre jellemzően kombi készülékek kerülnek. Talán innen adódik az, hogy a hőközpont méretét építész kollégáink gyakran 2 -3 m2 – ben állapítják meg. Ilyen kis alapterületen a fenti kapcsolás szerinti rendszert nem lehet megvalósítani.

A helyhiány miatt elterjedtek a kompakt beltéri egységek, melyek kis alapterületen esztétikus burkolatban szinte minden, a működéshez szükséges elemet tartalmaznak. A puffert azonban nem.

Ez a gyakran előforduló probléma inspirálta a legnagyobb osztrák hőszivattyú gyár mérnökeit, amikor megalkották a legújabb hőszivattyú szabályozásukat a Navigator 2.0 – t. Ez a szabályozó a hőszivattyút és a felületfűtést egy rendszerként kezeli. A komplett energia menedzsment igény szerint működteti a hőszivattyút, de eközben figyelembe veszi a készülék hűtőköri kívánalmait is, és ennek megfelelően szabályozza a felületfűtést. A puffer feladatát a nagy tömegű, tehetetlen felületfűtő, hűtő rendszer maradéktalanul ellátja. Ezzel a megoldással tehát olyan rendszereket alkothatunk mindössze 0,45 m2 alapterületen, amelyben garantált a magas komfort és az energiatakarékos és zavartalan üzem.A legalkalmasabb felületfűtések-, hűtések azok, melyek nagy tömegeket aktiválnak. Ilyenek például a padlófűtés vagy az egyre elterjedtebb épületszerkezet temperálás.

Az energia menedzsment különbséget tesz az egyes helyiségtípusok között. A helyiségek osztályba sorolását mi végezzük el. Ilyen módon megkülönböztethetünk olyan helyiségeket, amelyekben pontosan kívánjuk tartani a hőmérsékletet (pl. lakószoba), olyanokat amelyekben nagyobb hiszterézist engedünk meg (pl. hálószoba), és olyanokat is, amelyekben akár egy – két °C eltérés sem zavaró (pl. garázs, tároló, stb.). Amikor a hőszivattyú működik a rendszer biztosítja a számára szükséges minimális térfogatáramot olyan módon, hogy a szükséges zónákon felül további zónákat nyit ki. A szükséges zónákon felül mindig azokat a zónákat nyitja a rendszer, ahol nagyobb hiszterézist engedélyeztünk.

Az inverterrel ellátott gépekkel megvalósítható a keverőszelep nélküli fűtő – hűtőkör is. Ennek azonban szükséges feltétele a párakicsapódás elleni védekezés. A zónaszabályozás érzékelői hőmérsékletet és páratartalmat egyaránt mérnek a helyiségekben. A mért értékek ismeretében a készülék számítja a megengedhető minimális előremenő hőmérsékletet. Több fűtőkör esetén a keverőszelepek és a fűtőköri szivattyúk vezérlése is része a komplett rendszernek.

Az elterjedt levegős rendszerekhez képest ma kevesebb szondás rendszer készül, pedig ugyanennek a kompakt és rendszerszemléletű megoldásnak a talajszondás és kútvizes változata is rendelkezésre áll.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul