e-gépész online szaklap

Hő- és árhullám

| | |  0 | |

Az épületgépész szakemberhiányról már többször írtunk, nincs benne újdonság. Ugyanígy az ezzel is összefüggő munkadíj-emelkedésről. Hogy hat ez a nagyon idényjellegű split-piacra?

A Panasonic sajtóközleményéből idézünk: "A split klímára való beruházásnál egyre nagyobb problémát jelent az, hogy nincs elég szakember a beszerelésre. A szomszédos Ausztriában csaknem duplája a szerelési költség, mint itthon, ezért sok szakember inkább próbál ott munkát találni. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy a szerelés ára itthon is emelkedhet, ahogy csökken a kínálat képzett szakemberekből. Maga a szerelés eközben már ma sem olcsó mulatság, a munkadíj akár 60-70 ezer forint is lehet, (3-5 méter nyomvonal esetén), ami 10-20%-os emelkedést jelent az előző évekhez képest."

A VGF szaklap vizsgálata szerint épületgépész kereskedésekben már május végén is csak augusztusra lehetett kivitelezőt találni, barkácsáruházakban viszont 2-3 hét alatt kijövő klímaszerelőt is kaphatott a szerencsés megrendelő. A munkabőség a szakma számára pozitív, reméljük, nem jár minőségromlással, sietséggel, illetve a kontárok számának megszaporodásával.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul