e-gépész online szaklap

Ingyen energia

| | |  0 | |

A megújuló energiahordozók jelentőségének várható növekedéséről számos vita folyik. A megújuló energiák melletti és elleni bőséges érvelésről egyfajta mértékadó áttekintést adnak a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA - International Energy Agency) elemzései, amelyek évente megjelennek a World Energy Outlook (WEO) kiadványban.

Témakörei az energia iránti kereslet és kínálat trendjei mellett kiterjednek az energiabiztonság, a környezetvédelem, valamint a támogatható és fenntartható fejlődés energetikai jövőjének kritikai elemzésére is. Ezek az elemzések, előrejelzések egyaránt befolyásolják az állami és a magánszektor tervezett befektetéseit.

Felhasználási szempontból a világ energiafogyasztásának három legjelentősebb területe:
- a fűtéshez és technológiai folyamatokhoz használt termikus energia;
- a szállításhoz, közlekedéshez és mezőgazdasági gépekhez szükséges folyékony üzemanyagok;
- az egyre nagyobb teret nyerő és a felhasználási helyét tekintve környezetbarát villamos energia.

A nap- és a szélenergiához csatolt ingyen energia titulusról ma már köztudott, hogy csak üres frázis, sőt az is kezd tudatosodni, hogy üzem közbeni zéró emissziójuk mellett is jelentősen terhelhetik a környezetet, akárcsak a vízerőművek. A megújuló energiahordozók komplex megítélésekor a gazdaságossági vizsgálatok mellett az általuk okozott környezetterhelés tudatosabb vizsgálatára is szükség van.

(Fatalin Dóra egy kiemelt gondolata a Magyar Energetika szaklapban megjelenőú cikkéből)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul