e-gépész online szaklap

Az egyetlen kívül is elhelyezhető mobil klíma: a Fisher Fleximobil

| | |  0 | |

Az emberek legtöbbjének a nyári nagy melegben jut eszébe, hogy mégiscsak valahogy hűteni kellene a hálószobát, dolgozószobát, irodát, nyaralót. Ilyenkor egy jó szakembert, aki felméri, ajánl egy jó ár-érték arányú berendezést és még telepíti is azt, nehezen lehet találni – a klímaszerelőknek a naptára ilyenkor már hetekre, hónapokra előre be van táblázva.

Gyors megoldást nyújthat ilyenkor egy jóval kisebb telepítési munkával járó mobil klíma. A mobil klímákat általában a hűtött téren belül helyezik el, és a kondenzátor hőjét vezetik ki a szabadba egy gégecsövön keresztül. A gégecsövet minél rövidebb szakaszon kell kivezetni, hogy minél hamarabb kidobjuk a meleg levegőt. Mivel így a helyiségben elszívás lesz, a megfelelő légbevezetésről is gondoskodni kell, erre alkalmas lehet a helyiség egy távolabbi pontján elhelyezett megfelelő méretű légbevezető rács, vagy akár az egyik távolabb lévő helyiségben egy résnyire/bukóra nyitott ablak is. Természetesen nyílt égésterű gázkészülékkel ellátott helyiségben ezt a megoldást nem szabad választani. Ráadásul a legtöbb mobil klíma hangos, mivel a kompresszor és a ventilátorok is a hűtendő helyiségben helyezkednek el – arról nem is beszélve, hogy a nem szigetelt gégecső a kondenzátor hője miatt még kicsit fűti is a helyiséget.

A kép forrása a KlímaProfi, © Viky Kft, www.klimaprofi.hu

Ha erkély, terasz is van a lakáshoz vagy van erre alkalmas hely, akkor az ideális választás: kívülre tenni a készüléket! Erre ad megoldást a Fisher Fleximobil készülék, az egyetlen kültérre is elhelyezhető mobil klíma. A készülék a kondenzátor és az elpárologtató hőcserélőjén keresztül külön-külön kifelé fújja a levegőt, a készülék oldalán a szűrőkön keresztül pedig szívja. A gégecső csatlakozása úgy van kialakítva, hogy átrakható az elpárologtató felőli oldalra, amit aztán be lehet vezetni a hűtendő helyiségbe.

Kívülre történő elhelyezés és légbefúvás esetén a helyiség túlnyomásos lesz, tehát ilyenkor is szükség van a helyiségben egy légkivezető szellőzőnyílásra, vagy ezt a feladatot ellátó kéményre, ill. legalább egy bukóra nyitott, a hűtött helyiségtől kissé távolabb eső egy légtérben lévő ablakra.
A Fisher Fleximobil külső elhelyezése esetén:
- kívülre helyeztük a zajforrást és a gégecsövet
- friss, kezelt (hűtött) levegőt fújunk be a hűtendő helyiségbe
- a lakást is szellőztetjük egyben, kissé túlnyomásos szellőzéssel, miközben persze a legfontosabb igény, a hűtés is teljesül
A hűtendő helyiségbe való légbevezetés történhet ablakon, falon, vagy akár ajtón keresztül is, ezekhez kaphatók megfelelő opciós tartozékok. A berendezéshez alapból tartozik egy esztétikus, belül elhelyezhető zsalu, erre lehet csatlakoztatni a kintről jövő gégecsövet. A zsalun még a szükséges kezelőgombok is rajta vannak, a kommunikációs kábelt bekötve innen is vezérelhető a berendezés, de tartozik a készülékhez pluszban egy infra távirányító is.

Komfort légbevezető zsalu kezelőgombokkal

Infra távirányító - alaptartozék

A készülék további előnyei: nem kell kiöntögetni a tartályban összegyűlt cseppvizet, a készülék ezt elpárologtatja és a vízgőz a meleg levegővel együtt távozik. Ha nagyon párás környezetben használjuk a készüléket és esetleg sok a keletkezett cseppvíz, hibára megáll a mobil klíma - ilyenkor egy dugó kihúzásával tudjuk üríteni a cseppvizet és a hiba megszűnik. Alapból jár a készülékhez egy rövid flexibilis cseppvízcső is, ami rádugható a cseppvízcsonkra, ha külön szeretnénk elvezetni a keletkező cseppvizet - pl. ha főleg párátlanítunk a készülékkel.
A készülék: hűt, fűt, párátlanít. Fűtéskor (ha kint van a készülék) átrakjuk egy mozdulattal a gégecsövet a kondenzátor oldalra, és máris fűtött levegőt vezetünk be a helyiségbe.
Beltéri elhelyezésnél az opcióként kapható, zárósapkával ellátott falba/üvegbe építhető átvezető adaptert akár több helyiségbe beépítve a mobil klíma a guruló lábain abba a helyiségbe tolható, amelyik helyiséget épp hűteni/fűteni szeretnénk.

Fali adapter zárósapkával Lapos kifúvócső

Kifúvó idom tolóablakhoz Flexibilis gégecső

Összefoglalva: a nagy melegben gyors hűtési igény esetén bizonyos esetekben a mobil klíma is alkalmas lehet a helyiség hűtésére, ráadásul azonnali megoldást jelent. Ha a mobil klíma kültéri elhelyezése is megoldható, akkor egy kívülre helyezhető mobil klímával - ilyen a Fisher Fleximobil készülék – már kis befektetéssel és egyszerű telepítéssel is le tudjuk hűteni a helyiséget, ráadásul a zajforrásul szolgáló berendezést kitettük a hűtendő helyiségen kívülre. Ha már nincs szükségünk a hűtésre, a készüléket egyszerűen bentre, védett helyre helyezzük (pl. egy nyaralóban ugye nem tanácsos kint hagyni) és a légoldali átvezetéseket, zsalut lezárjuk.

A Fisher Fleximobil főbb jellemzői:
- a komfort légbevezető zsalu (alaptartozék) segítségével kültéren is elhelyezhető
- hűt, fűt, párátlanít
- 2,5, 3,5 és 4kW-os hűtő- és fűtőteljesítményekkel kapható
- 3 + 1 ventilátor fokozat (alacsony, közepes, magas + auto)
- időzítő funkcióval rendelkezik
- infra távirányítóval is működtethető
- automatikus leolvasztás
- éjszakai üzemmód
- mosható porszűrő és aktívszenes szagtalanító szűrő jár hozzá
- hűtési üzemben nincs szükség kondenzvíz elvezetésre
- digitális kijelzés és hibajelzés
- automata védelmi funkciókkal van ellátva
- 3 perces kompresszor indítás-késleltetési védelem

Bővebb információ, letölthető termékismertetők és műszaki adatok megtalálhatóak a http://www.fisherklima.hu/mobil-klima weboldalon.

Katona Zoltán

(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul