e-gépész online szaklap

Zajszennyezés

| | |  0 | |

Magyarországon a lakótereinkben minket érő zajszennyezés még csak másod- vagy harmadlagos szempont, jelentősége sajnos a levegőminőséggel van egy szinten, és eltörpül az ár és a kvázi vagy ál-energiatakarékosságé mellett.

Európa országaiban a zajszennyezésben nincs jelentős eltérés, tehát Európa lakossága minden országban nagyjából hasonló zajterhelésnek van kitéve. Így elmondható, hogy Európa – Magyarország – lakosságának majd kétharmadát napi átlagban 55 dB szintű zajterhelés éri, ami már alvászavarokat okoz.

A zajszennyezés megengedett mértékére vonatkozó előírások megadják a zajhatárértékeket, valamint az egyes határoló szerkezetek (helyiség funkciójától függő) hangszigetelési követelményeit is. (És persze az épületgépészeti berendezésekre keltette zaj is mérhető, e tekintetben leginkább a split klímák kültérijei kerülnek a figyelem középpontjába.) Ennek ellenére az épületek akusztikai méretezése (ellentétben a hőtechnikai méretezéssel) sajnos ma még nem képezi részét az engedélyezési tervek nagy részének, pedig az akusztikai hibák a kivitelezést követően nem vagy csak nagy költségek árán javíthatók.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul