e-gépész online szaklap

Hozzászólás a magyar energiapolitikához

| | |  2 | |

Ősz János írt ilyen címmel egy felettébb érdekes vitaindítót a Magyar Energetika júniusi számába. Felvezetőjében olvashatjuk a miniszterelnök néhány gondolatát, melyek szembennek a mainstream-mel.

A magyar miniszterelnök 2015. 02. 19-én a Lengyel Gazdasági Kamarában elhangzott előadásából a cikk szerzője néhány, a mai hazai energiapolitikát meghatározó megállapítását emelte ki:

• „A magunkfajta országok számára, amelyek nem elég gazdagok, az alternatív energia finanszírozhatatlan.

• A nukleáris energia Európában nélkülözhetetlen.

• Ma Európában az ár a legfontosabb az energia ügyében, a klíma csak másodlagos.”

Korántsem azért idéztük a fentieket, hogy politizálásra csábítsuk az e-gépész szakmai közönségét. Sokkal inkább azért tettük, mert ezek a gondolatok komplex, szociológiai, gazdasági ÉS szakmai vonalak mentén jöttek létre, míg az épületgépész szakma hajlamos csak a szakmát, a technológiát nézni - tisztelet a kivételnek. Nem kell egyetértenünk, de érdemes elgondolkodnunk.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2017. jún. 28.

Nem olvastam ősz János írását. Ezért a "három ponthoz" szólok hozzá, ugyancsak röviden, tömören: 1. Az alternatívnak nevezett energiaforrásokról legtöbbször úgy beszélnek, írnak, hogy nem tudni, miért is szorgalmazza az illető a használatát. Lehet ellátásbiztonsági ok: házon belül van, importot vált ki. "Védi a klímát." Úgyis elfogynak a fosszilis készletek; készüljünk fel. Ismeretes ellenérvek: nincs baj az importtal, mert kölcsönösen előnyös - az atomerőmű nulla szén-dioxid kibocsátó - előbb elfogynak a ritka földfémek, mint a szén és olaj. 2. Az atomerőművek helyzete megingott a biztonsági előírások okozta elszaladt beruházási költségekkel. De túl sok gyártó érdekelt abban, hogy ezután is épüljenek. Egyrészt nagy a kockázat, egy baleset még Ukrajnában is pusztító. Európa közepén? De nagy kérdés az is, hova rejtsük a sugárzó maradékot? Higgyünk a szakembereknek? 3. Az ún. energiaszegénység ismert, létezik. Régi vita, hogy az energetika kezelje, vagy a szegénység megszüntetése a jobb. Az átlagembernek egy költség a többi között. Szempont a gazdaság, az energiaigényes ipar. Ez nem választható szét a gazdaságpolitikától, világpolitikától. Feltűnő érdeklődést mutatnak a nagy katonai hatalmak az olajban gazdag országok politikai berendezkedésének "fejlesztése" iránt. A könyvelők javaslatára a multik kiszervezik a termelést olcsóbb országokba. Kivétel az USA, ők megoldják otthon: palagáz, szokatlan módon végzett szénbányászat. 4. Lássuk be, nem az épületgépészet keveri a kártyákat. Nagyban megy az üzlet. Embargó ide, embargó oda, 2019-ben elkészül a második, óriási földgáz-távvezeték (Északi Áramlat) Oroszország és Németország között. Ez a mainstream.


Szalay Ádám | 2017. jún. 28.

Elgondolkodtam és arra jutottam, hogy nagyon ritkán van ilyen szépen együtt valamennyi a bolygónk élhetetlenné tételét elősegítő szempont: nem számít mit lopunk el a gyerekeinktől, mert öregek vagyunk. Nem számít mivel szennyezünk, mert kicsi ország vagyunk, a többiek többet szennyeznek. Nem számít milyen atomokat hasogatunk, mert elég ritkán aktiválunk tengereket és 100 km2 földterületeket ahhoz, hogy el se gondolkodjunk alternatívákon. Meg különben is, az emberek nem is hibáznak. Valamint a pénz mindenekfelett. Azon az apróságon pedig könnyedén lendüljünk át, hogy egyazon üvegbúra alá vagyunk bezárva valamennyien, függetlenül attól, hogy mennyi virtuális csereeszköz felett diszponálunk vagy milyen ország zászlaját imádjuk épp, vagy milyen színű a bőrünk. Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a világunkat milyen erők mozgatják és remélem lesz is valakinek annyi humorérzéke, hogy az emberiség jelenlegi fellángolásának sírkövére az első bekezdésemmel analóg mondatokat vési fel. ps.: a politikai kommunikáció valóban komplex szociológiai, gazdasági és szakmai vonalak mentén alakul, csak sajnos a művelőinek célja nincs átfedésben a hallgatóság céljaival. Ezen ellentmondás leküzdésében ugyancsak nagy segítségünkre lehet a második bekezdésem. ps2.: a jelen szakma mozgásterén kívül van a problémák valódi megoldása, így ezen keretek között szerintem nem lehet más tennivaló, mint a legkorszerűbb tudásunk szerint elvégezni a feladatainkat.

Facebook-hozzászólásmodul