e-gépész online szaklap

Halálos jacuzzik?

| | |  5 | |

A Construmán tucatszámra bugyborékoltak a szebbnél szebb pezsgőfürdők, kisebbek, nagyobbak, egyszerűbbek és csicsásabbak. Az akár több milliós árú luxuscikkekről néhány nagyon aggasztó dolgot tudtunk meg uszodatechnikai szakemberektől.

Csak címszavakban:

Először is míg a fejlett Európában sehol, addig nálunk engedélyezik jacuzziknál a papírszűrő használatát, ami bizony annyi, mint halottnak a csók. Iparági pletykák szerint anno az ÁNTSZ-re erősen hatott a jacuzzi-kereskedő lobbi.

Ami kellene, az minimum a homokszűrő pufferrel, de az is csak akkor nyújt biztos megoldást, ha akkora vegyszeradagot nyomnak a vízbe, hogy az élvezhetetlenné válna. Így marad az olcsó, legionella-termelő vízminőség.

Megjegyzendő, hogy tőlünk nyugatra minden vendéglátóhelyen töltő-ürítő rendszerben üzemeltetik a jacuzzikat - bedobod a bilétát, a jacuzzi feltölti magát, majd ha végeztél, lereszti a vizet, és jöhet a fertőtlenítés. Magyarországon pedig napokig, hetekig, netán idényekig ugyanabban a minimálisan szűrt vízben fürdik a vendég.

Hozzátennénk: természetesen csak általánosságban beszéltünk, biztosan akadnak kivételek.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. máj. 25.

A legionella halálesetek Magyarországon csak erős becsléssel állapítható meg, mert az esetek elsöprő többségénél rá se jönnek, hogy a legionella okozta a halál esetet - légúti fertőzés - tüdőgyulladás. Eddig Németországi adatokról halottam, ami ijesztő! A német statisztikai hivatal szerint 25-30 ezer ember fertőződik meg évente*. A halálesetek száma 1996-ban 1800 fő volt*. (*Grundfos szakkcikk a legionelláról, remélem hinni lehet nekik). Ez lineáris becsléssel 300 főt jelent Magyarországon. Ha ez igaz, ez egy óriási szám, közel fele a közúton életét vesztett emberek számának (6-700 fő/év 2010 óta)! Légzőszervi betegségben hal meg Magyarországon az emberek 4%, azaz körül belül 130.000 x 4% = 5.200 fő/év. A magam részéről el tudom hinni, hogy ebből az 5.200 főből 300-an legionella fertőzés miatt haltak meg - de nem azonosították, hogy a legionella volt az ok. Ez egyébként 10-15-ször akkor szám, mint ahány ember a hibás fűtőberendezés - kémény miatt meghal egy évben az országban. Ha belegondolok, hogy mekkora felhajtás van a kéményekkel kapcsolatban, akkor érdekes, hogy a legionella probléma ennyire nincs kezelve.


BORBÉLY TIBOR | 2017. máj. 24.

Egy halálos legionella fertőzésről tudok, ami egy szálloda jacuzziával kapcsolatosan esett meg. A sors fintora, hogy én terveztem a vízgépészetet, az összes szabvány betartásával, a kivitelezés is szakszerű volt. A vizsgálat szerint a fertőzést az üzemeltető spórolása okozta a fertőtlenítő szerrel (hypoklorit). Tehát még egy jól megtervezett és kivitelezett berendezésnél is előfordulhat a nem megfelelő üzemeltetésből adódó haláleset. Tapasztalatom szerint a szállodákban lévő jacuzzik legalább 90%-t azonnal be kellene zárni, mert nem felelnek meg a szabványoknak, előírásoknak. Mi csak egy halálesetről tudunk, mert abból per lett, de lehet ennél több is, csak nem lett nyilvános


Zoárd | 2017. máj. 24.

A legionella történet bőven megérne egy, sőt, több misét. A ma felelhető szakirodalomban kitalált elvárás rendszernek a Magyarországi meleg vízellátó rendszerek 99,9% nem felel meg. Ráadásul, most indul egy újabb építési bumm, amiben már jó lenne a mai elvárásoknak megfelelő HMV ellátást tervezni. Van egy jogszabályunk, de az nagyon dodonnai, minimális műszaki követelménnyel, igazán nem is a műszaki feltétel rendszerről szól, inkább egy keret jogszabály, ami önmagában rendben is lenne. Ehhez bizony nagyon-nagyon kellene egy olyan műszaki szabályzat, vagy szabvány, ami konkretizálná, hogy milyen műszaki megoldások fogadhatók el. Csak egy két érdekesség: -Cirkulációs rendszer nem szabad leállítani, spciális átöblítő szelepek kellenek a rendszer beszabályozásához. -Fertőtlenítés kell, de nulla műszaki információ szerezhető be róla. -Egyes szakirodalom adatok 60°C-os melegvíz hőmérsékletet vár el, de végig se gondolják, hogy a magasabb hőveszteséget, a forrázási veszélyt, a vízkőtelenítési problémát, valamint a forrás oldali hőenergiát hogy lehet biztosítani.


MP | 2017. máj. 24.

Kedves István, a "halálos" talán tényleg túlzás, de az "egészséget veszélyeztető" azért mindenképpen helytálló.


Juhász István | 2017. máj. 23.

Szakmai véleményem szerint több ember fog halhat meg a jakuzziban mert elcsúszott, mint amennyi a vizében található legionella baktériumtól kap "halálos" betegséget.

Facebook-hozzászólásmodul