e-gépész online szaklap

Helyesírás az épületgépészetben 2.

| | |  0 | |

Olvasóinknak tetszett a felvetett téma, és volt, aki konkrét kifejezéseket is küldött, kérdésként. Nyelvi korrektorunk elvi állásfoglalását olvashatják, ha élhetünk egy kis szójátékkal.

Tehát a kérdéses kifejezések:

Térfogatáram-szabályozó (vagy nyomáskülönbség-szabályozó stb.) szelep: Érdekes kérdés. Az, hogy a "térfogatáram" szót egybeírjuk, bár 3 tagból áll, egyértelmű.Azt, hogy "áramszabályozó", megint egybe írjuk, tehát akkor a "térfogatáramszabályozó" is egybe lenne írandó, de mivel túl sok tagból és szótagból áll, így kötőjellel írjuk. De mi van a "szelep"-pel? Azt, hogy "szabályozószelep", megint egybe kellene írni, így az egész kifejezés helyes írásmódaj "térfogatáram-szabályozószelep" lenne. Kevésszer látjuk így - a biztonságérzetünket megzavarja egy ilyen összetettségű szó.

A fenti szabály szerint írjuk a "nyomáskülönbség-szabályozás" és "térfogatáram-szabályozás" kifejezéseket. Megjegyzendő, hogy "szabályozás", nem pedig "szabályzás". Ne spóroljuk ki az "o" betűt!

Beállítási és teljesítménytartomány: Azt, hogy "beállítási tartomány", külön írjuk, a "teljesítménytartomány"-t pedig egybe. Ha pedig felsorolásszerűen írjuk, akkor így: "teljesítmény- és beállítási tartomány" illetve "beállítási és teljesítménytartomány" - azaz oda teszünk kötőjelet, ami egyébként egybeírandó lenne.

kvs-érték, kv-érték: Ahogy itt szerepel, kötőjellel. A kötőjel akkor nem kell, ha úgymond jelzős szerkezetet használunk, mint "beállítási érték".

Műanyag cső vagy műanyagcső: Az utóbbi, mint ahogy fémcső, vascső, rézcső és betoncső. Mármint általában, de ha azt akarjuk kifejezni, hogy "ez nem réz cső, hanem műanyag", tehát az anyag milyenségén van a hangsúly, akkor külön írandó.

Légtelenítő szelep, ürítőszelep: Érdekes probléma. Nincs is rá egzakt válaszom. Én így írnám.

Visszatérőhőmérséklet-korlátozás: Ez már szinte német kifejezés. "Visszatérő hőmérséklet": egyértelmű, hogy külön írandó. "Hőmérsékletkorlátozás": ez pedig egybe. De ha eszerint így írjuk: "visszatérő hőmérsékletkorlátozás", azzal azt fejezzük ki, hogy a hőmérséklet korlátozása időnként, újra és újra megjelenik, visszatér. Szóval marad a "visszatérőhőmérséklet-korlátozás", esetleg a "visszatérő hőmérséklet-korlátozás".

Helyiségtermosztát: egybe írandó.

Várjuk olvasóink további kérdéseit.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul