e-gépész online szaklap

Helyesírás az épületgépészetben

| | |  1 | |

Egy szakmának mindig van saját, idézőjeles tolvajnyelve, amely olyan kifejezéseket, szófordulatokat tartalmaz, amelyek csak arra a szakmára jellemzők. De azért szabályok mindenhol vannak.

Sokan például egybe írják a meleg víz kifejezést, pedig külön illendő. Aztán ott vannak a "rendszer" szó kapcsolatai. Azt, hogy fűtési rendszer, külön írjuk, de azt, hogy fűtésrendszer, már egybe. De hogy írjuk azt, hogy padlófűtés-rendszer? Ahogy az előbb: kötőjellel. Ilyen szóösszetételeknél a legegyszerűbb, ha egységenként gondolkodunk: ha a fűtésrendszert egybe írjuk, akkor a padlófűtés-rendszert is, viszont mivel túl hosszú, beiktatunk egy kötőjelet.

És még egy érdekes példa: a külsőhőmérséklet-érzékelő. Ez ugye egy, összetartozó fogalom, tehát egybe (azaz kötőjellel) kell írnunk. De hova tegyük a kötőjelet? Ha így írjuk: külső hőmérsékletérzékelő, akkor nyelvtanilag helyesen jártunk el, de értelmileg nem, mert ez azt jelenti, hogy van egy hőmérsékletérzékelőnk odakint. Nem rossz így sem, de valójában azt szeretnénk kifejezni, hogy a kültér hőmérsékletét mérő eszközünk van.

Várjuk olvasóink érdekes, megvitatható kifejezéseit.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Bea | 2017. ápr. 20.

Hello, csak néhány szókapcsolat, ami "ahány cég, annyi féle megoldásban" található akár a neten, akár nyomtatott formában. térfogatáram- és nyomáskülönbség-szabályozó szelep nyomáskülönbség-szabályozás térfogatáram-szabályozás beállítási- és teljesítmény tartomány kvs-érték, kv-érték műanyag cső, vagy műanyagcső rézcső vagy réz cső helyiséghőmérséklet-szabályozás légtelenítő-szelep, ürítő-szelep visszatérőhőmérséklet-korlátozás helyiségtermosztát vagy helyiség termosztát

Facebook-hozzászólásmodul